Pótának a páros maradt

A selejtezőből érkező magyarok mellett Póta Georgina is búcsúzott a női egyes nyitó fordulójában a budapesti világbajnokság harmadik napján. Pergel Szandra és Madarász Dóra sikerrel vette az első akadályt.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség keddi közlése szerint a női egyes első fordulójával kezdődött a keddi játéknap. Pergel Szandra és Madarász Dóra kiemeltként csak most kapcsolódott be a küzdelmekbe, de párosban hétfő este már hozzászokhattak a körülményekhez. Pergel a francia Pauline Chasselint, Madarász a görög Aikaterini Toliut verte meg 4:0-ra, a két mérkőzés azonban csak a végeredményben hasonlított egymásra. Ugyanis míg a görög védőnek gyakorlatilag esélye sem volt, addig Pergelnek oda kellett figyelnie, nehogy Chasselin vérszemet kapjon.

Simának tűnt, de nem volt az – kezdte az értékelést Pergel Szandra. – Ismerjük egymást, voltak nálunk edzőtáborban. Jó érzékű lány, tudtam, hogy meleg lehet, ezért próbáltam rápörögni. Tíz órakor álltam oda az asztalhoz úgy, hogy tegnap este fél tízkor jöttem ki a karámból, ez így nagyon feszített tempó volt, de örülök, hogy sikerült nyernem.

Madarász Dóra elárulta, hogy számára korántsem volt problémamentes a felkészülés véghajrája: „Pár napja, amikor már itt edzettünk, lesérültem, ezért izgultam is, hogyan tudok majd így mozogni az asztalnál. Szerencsére nem fájt a lábam, de azt hozzátenném, hogy a válogatott masszőre és az itteni fizioterápiás szakemberek segítsége nélkül nem tudtam volna asztalhoz állni, úgyhogy ezúton is szeretnék nekik köszönetet mondani.

A selejtezőből főtáblára kerülő női játékosaink közül Fehér Orsolya kapta a legkedvezőbb sorsolást, persze a nála majdnem kétszer idősebb, a világranglista 75. helyén álló Dana Cechová ellen így is bravúrra lett volna szüksége. A vége 4:0 lett oda, ám így sem beszélhetünk sima mérkőzésről, hiszen a szettek elején rendre a magyar lány vezetett, ám aztán – többnyire kétpontos különbséggel – mindig a cseh bizonyult jobbnak.

Tény és való, hogy rosszabbul fogadok szervát, mint az átlag, és bár már ebben is fejlődtem, ezt kihasználta az ellenfelem. Ezen kívül kritikus állásoknál nem hibázott, én viszont igen” – foglalta össze veresége fő okait Fehér Orsolya.

Bálint Bernadettre a csapatban négyszeres Európa-bajnok holland-kínai védő, Li Jie (27.) várt. Több mint biztatóan kezdett, de végül két sima és két szoros szettben kikapott.

Hartbrich Leonie már azzal túlteljesítette az elvárásait, hogy továbbjutott a selejtezőből, és bár papíron neki jutott a legnehezebb ellenfél a világranglista-8. Cseng I-csing személyében, a selejtezőseink közül ő játszotta a legszorosabb meccset. Egy sima 4:0-s vereségnél sem érhette volna szó a ház elejét, ő azonban kétszer is egyenlített szetthátrányból. A folytatásban is helytállt a Szekszárd korábbi tajvani légiósa ellen, de a csoda elmaradt.

Egyesben Póta Georgina mutatkozott be a legkésőbb a vb-n a mieink közül, ráadásul az előttük lévő meccs jócskán elhúzódott, így a pluszvárakozás csak tovább növelhette a feszültséget benne. Neki egy alacsonyabban rangsorolt tajvani, Liu Hszing-jin (183.) jutott, Az első szettet elsősorban nyugtatóként nagyon jó lett volna megnyerni, ám nagy csatában Liué lett. Nem volt törvényszerű, hogy ezután a következő két játszmát is a tajvani nyeri, de így történt, így nem meleg, hanem forró lett a helyzet. Póta a szép számú hazai közönség által tüzelve visszakapaszkodott 3:2-re, mindenki kezdett bizakodni, hogy sikerülhet a fordítás, ám végül az egyenlítés sem jött össze.

VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST

NŐI EGYES, 1. FORDULÓ, (A 64 KÖZÉ JUTÉSÉRT)
Pergel Szandra–Chasselin (francia) 4:0 (10, 6, 8, 12)
Madarász Dóra–Toliu (görög) 4:0 (4, 1, 9, 6)
Fehér Orsolya–Cechová (cseh) 0:4 (–9, –9, –8, –9)
Póta Georgina–Liu Hszing-jin (tajvani) 2:4 (–12, –7, –8, 9, 6, –7)
Bálint Bernadett–Li Jie (holland) 0:4 (–11, –5, –10, –1)
Hartbrich Leonie–Cseng I-csing (tajvani) 2:4 (–7, 7, –6, 9, –7, –7)

fotó: Magyar Asztalitenisz Szövetség