Pupp Réka is készülhet az olimpiára!

Pupp Rékát a japánok világbajnoka, Sisime Ai a legjobb tizenhat között búcsúztatta a budapesti világbajnokság második napján, de a paksi judós már készülhet Tokióra, két győzelmével biztossá tette olimpiai részvételét.

A magyar szövetség hétfői beszámolója szerint a világbajnokság második versenynapján egyetlen magyar versenyzőért szoríthattunk, az Atomerőmű SE Európa-bajnoki bronzérmese, Pupp Réka lépett tatamira az 52 kilogrammosok között.

Az első ellenfele a lengyelek hatszoros IJF World Tour-érmese, a harmincegy esztendős Agata Perenc volt, a felek eddigi egyetlen párharcát Perenc nyerte, még 2018-ban, a taskenti Grand Prix-viadalon. A budapesti „visszavágó” remekül sikerült, pedig a lengyel judósnak a tokiói kvóta megszerzése érdekében létfontosságú lett volna a győzelem. A rendes küzdelmi idő végén Réka már két intéssel vezetett, s végül a hetedik perc végén egy vazarival a győzelmet is kicsikarta. Nagy küzdelem volt!

A második körben az orosz Aleszja Kuznyecova következett. Ugyancsak kellemetlen ellenfél, Eb-ezüstérmes, hatszoros IJF World Tour-érmes, Universiade-győztes, de Pupp Rékának az idén már két Grand Slam-tornán is sikerült őt legyőznie. A „sorminta” Budapesten sem változott, Braun Ákos tanítványa, földharcban, fojtással kényszerítette feladásra riválisát, s ezzel bejutott a legjobb tizenhat közé.

Nem mondhatjuk, hogy Pupp Réka különösebben szerencsés lett volna a sorsolásnál, a legjobb nyolc közé jutásért, a világbajnoki helyezésért ugyanis a japánok csillagát kellett volna legyőznie.

A huszonhét esztendős Sisime Ai már mindenféle színű medált nyert a világbajnokságokon, négy esztendeje éppen Budapesten lett világbajnok, kétszeres Ázsia-bajnok, a világranglistán harmadik, a vb-n első kiemelt, a tokiói olimpiai indulás csak azért nem jöhetett neki össze, mert Japánban a judósok élete nem csak játék és mese, egy bizonyos Abe Uta elütötte ettől a lehetőségtől.

Sisime úgy érkezett Budapestre, hogy világbajnoki címmel kárpótolja magát, ezt kellett volna Rékának megakadályozni. Két éve a tokiói világbajnokságon és a tavalyi párizsi Grand Slamen is a japán judós nyerte kettejük párharcát, ezúttal azonban Pupp Réka sokkal szorosabbá tette a továbbjutás kérdését. Végül egy vazarival alul maradt a japán csillaggal szemben, de ezért egy csöppet sem kell pironkodnia.

Úgy jöttem a világbajnokságra, hogy ne foglalkozzak az olimpiai számolgatással, minél jobban szerepeljek, minél többet ki tudjak hozni magamból. Aztán az már az első meccsem után eldőlt, hogy ott leszek az olimpián, ez is adott egy kis pluszt a második összecsapás előtt. A japán ellen úgy álltam oda, hogy mikor, ha nem most, a hazai közönség előtt sikerülhetne őt megverni. Évek óta nem éreztem magam ilyen jó formában, benne lehetett volna a pakliban, így is mentem fel a tatamira. Sajnálom, hogy nem sikerült, mert tényleg úgy érzem, hogy ez most bennem volt” – értékelt Pupp Réka, akinek a súlycsoportjában ugyancsak lezárult ezen a napon az olimpiai kvalifikációs sorozat. Bár a hivatalos rangsort a nemzetközi szövetség csak a világbajnokság után hozza nyilvánosságra, kijelenthetjük: Csernoviczki Éva után Pupp Réka is megszerezte a tokiói indulás jogát.

A délutáni program rajtja előtt díjátadásra került sor, előbb Dr. Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke adta át a világbajnokság emlékérmét az eseményen közreműködő bíróknak, majd Jean Luc Rougé, a Nemzetközi Judo Szövetség főtitkára adta át a nyolcadik danfokozatról szóló diplomát Daniel Lascaunak, az IJF magyarul is jól beszélő bíró igazgatójának.

A világbajnokság harmadik napján négy magyar is tatamira lép, egészen biztosan nagy csatáknak lehetnek szemtanúi a helyszínre érkező nézők. Ezen a napon szerepel a sportág ikonikus alakja, az olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnoki bronzérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós, aki pályafutásának a tizenharmadik(!) világbajnokságán lép tatamira!

Ugyancsak kedden szerepel Magyarország 2021-es Év sportolónője, az Európa-bajnok Karakas Hedvig, aki a Papp László Sportarénában már négy IJF World Tour-érmet szerzett. A két nagy csillag mellett az UTE két reménysége is ezen a napon versenyez a világbajnokságon, a Grand Prix-bronzérmes Szabó Frigyes a tokiói olimpiáért harcol, a huszonegy esztendős Kármán Andrea számára pedig a tapasztalatszerzés lesz a legfontosabb pályafutásának első felnőtt világbajnokságán.


A program

JÚNIUS 8.,KEDD (Tv: M4Sport, 10:00 és 17:00, élő)
Férfiak, 73 kg
 (címvédő: Ono Sohej, japán;
magyar induló: Ungvári Miklós, Ceglédi VSE és Szabó Frigyes, UTE)
Nők, 57 kg (címvédő: Christa Deguchi, kanadai;
magyar induló: Karakas Hedvig, BHSE és Kármán Andrea, UTE)
10:00: selejtezők; 17:00: érmes mérkőzések, döntők

FONTOS INFORMÁCIÓ A NÉZŐKNEK

A világbajnokságon minden nap 3000 néző tekintheti meg a helyszínen a világbajnoki küzdelmeket. A szervező bizottság arra hívta fel a figyelmet, hogy akik az ingyenes belépőkért regisztráltak, minden nap 13 óráig vehetik át belépőjüket, utána megnyitják a belépési lehetőséget minden védettségi igazolvánnyal rendelkező előtt, természetesen a létszám erejéig.

Világbajnokság, Budapest

FÉRFIAK

60 KG (46 induló)
1. Jago Abuladze (orosz)
2. Guszman Kirgizbajev (kazah)
3. Francisco Garrigos (spanyol)
3. Karamat Huseynov (azeri)
5. Walide Khyar (francia)
5. Magzan Samsadin (kazah)
7. Unubold Lkhagvajamts (mongol)
7. Janiszlav Gercsev (bolgár)

66 KG (59 induló)
1. Marujama Dzsosiro (japán)
2. Manuel Lombardo (olasz)
3. Samilov Jakub (orosz)
3. Baskhuu Yondonperenlei (mongol)
5. Jeldosz Zhumakanov (kazah)
5. Orkhan Safarov (azeri)
7. Dmitrij Minkov (fehérorosz)
7. Kilian Le Blouch (francia)

NŐK

48 KG (42 induló)
1. Cunoda Nacumi (japán)
2. Koga Vakana (japán)
3. Julia Figueroa (spanyol)
3. Urantsetseg Munkhbat (mongol)
5. Distria Krasniqi (koszovói)
5. Keisy Perafan (argentin)
7. Laura Martinez Abelenda (spanyol)
7. Shirine Boukli (francia)
CSERNOVICZKI ÉVA (Ippon Judo Tatabánya) és
MAMIRA LUCA (Toto Sport) helyezetlen

52 KG (45 induló)
1. Sisime Ai (japán)
2. Ana Perez Box (spanyol)
3. Fabienne Kocher (svájci)
3. Gefen Primo (izraeli)
5. Joana Ramos (portugál)
5. Dijora Keldijorova (üzbég)
7. Sosorbaram Lkhagvasuren (mongol)
7. Amber Ryheul (belga)
PUPP RÉKA (Atomerőmű SE) helyezetlen

A magyarok eredményei
NŐK
48 KG. 1. forduló:
 Csernoviczki Éva–Gulnur Muratbajeva (üzbég) 10–0; Mamira Luca–Otgontsetseg Galbadrakh (kazah) 0–10. 2. forduló: Csernoviczki Éva–Distria Krasniqi (koszovói) mérkőzés nélkül 0–10
52 KG. 1. forduló: Pupp Réka–Agata Perenc (lengyel) aranyponttal 7–0. 2. forduló: Pupp Réka–Aleszja Kuznyecova (orosz) 10–0. 3. forduló: Pupp Réka–Sisime Ai (japán) 0–7

fotó: MJSZ / Horváth György