Qatch – Ingyenes kikapcsolódás kicsiknek, nagyoknak, amatőröknek, profiknak

Feltörekvő sportágnak számít, de mindent magába foglal, ami egy kiadós edzéshez, szabadidős mozgáshoz kellhet, teremben vagy homokban.

A qatch egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és a sportág kínálta lehetőségek tovább emelhetnek ezen: júniustól szeptember végéig a Margitszigeten qatch-kedd, valamint augusztus 14-ig csütörtökön és pénteken a Testnevelési Egyetemen szintén ingyenes tréninget, illetve kikapcsolódást biztosítanak az érdeklődőknek.

A Margitszigeten a TeqSports Beach Center (az Iharos Sándor Atlétikai Centrum mellett) homokkal, vízparti hangulattal, 3 asztallal, labdákkal és animátorokkal várja a mozogni, baráti társasággal kikapcsolódni vágyókat – keddenként 15.00-22.00 óra között egészen szeptember végéig. Amennyiben viszont valaki magabiztosabbnak érzi magát a keményborítású talajon, vagy esetleg az időjárás nem kedvez a kinti mozgásnak, úgy a Testnevelési Egyetemen (1123, Alkotás u. 44.) -csütörtökönként, 19.00-20.30 között a D-teremben, péntekenként, 17.30-19.00 között az E-teremben veheti igénybe az ingyenes szolgáltatást, szintén animátorok segítségével augusztus 14-ig.

A qatch a kézilabda alapjaira épül, rendkívül színes, dinamikus, taktikus játék, fejleszti a kreativitást, a koncentrációt, no meg a csapattal való együttműködést. Egy magyar találmányon, a Teqball asztalon játsszák, 3-3 ember kell hozzá, ám a különlegessége az, hogy mindkét együttesből egy védőjátékos az ellentétes oldalon helyezkedik el, valamint az is, hogy nincs testi kontaktus, így a sérülések veszélye is elenyésző.

A sportág szabályai könnyen elsajátíthatók, egyetlen korosztálynak sem okoz gondot, és rövid idő után izgalmas csatákat lehet vívni. Ez az alternatív edzésmódszer kiválóan beleillik akár a profi kézilabdázók képzésébe is, hiszen a qatch segítségével gyakorolhatják a labdakezelést és a labda nélküli, üres helyezkedést is, de az amatőröknek is izgalmas élményt nyújt.

Vadkerti Attila, 124-szeres válogatott, olimpiai 4. helyezett válogatott kézilabdázó sok előnyét felfedezte.
Azon túl, hogy látványos, dinamikus sportág, az a legjobb benne, hogy észjáték, gyors döntésekre késztet, előhozza a csalafintaságot, de mindezek mellett a dobáspontosságot, a labda nélküli mozgást, a védekező lábmunkát is fejleszti, és ne feledkezzünk meg a közösségformáló szerepéről sem.

Más sportágak képviselői is előszeretettel próbálják ki, mert olyan képességeket is fejleszt, amelyek normál körülmények között náluk háttérbe szorulnak. Szabó László, muaythai edző, a nemzetközi szövetségi végrehajtó bizottságának tagja, kifejezetten hasznosnak ítélte a Margitszigeten tartott alternatív tréninget.
A harcosaim hozzászoktak az intenzív munkához, így az erőkifejtéstől, mozgástól nem tartottunk, a labdától és az asztalra célzástól annál inkább. Ám meglepő módon hamar megértették a szabályokat, és könnyen belejöttek a játékba. Izgalmas volt, ráadásul kizökkentette őket a megszokott kerékvágásból, arról nem is beszélve, hogy másnap izomlázzal ébredtek. Biztos, hogy többször eljövünk, mert olyan képességeket is fejleszt, ami nálunk nem hangsúlyos, mégis sokat hozzátesz az állóképességhez, gyors döntések meghozatalához.

Koczó Henrik, U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes muaythai harcost igencsak meglepte a qatch.
Nem túlzás azt állítani, hogy egy kemény sportágból jövök, de most azt kell mondanom, hogy elfáradtam. Viszont nagyon tetszett, hogy fejleszti a robbanékonyságot, látni kell a pályán, nincs sok idő felmérni a lehetőségeket, azonnal kell reagálni, akár védekezésben, akár támadásban, szóval, úgy érzem, nagyon hasznos volt, közben meg teljesen kikapcsolt.

A strandkézilabdázókhoz mondhatni közel áll a strand-qatch, ám közel sem állíthatjuk, hogy nekik teljesen ismerős terep. Mallinger Tamás, a Budaörs játékosa is így gondolja.
Nagyon élveztem, teljesen más, mint a strandkézi. Furcsa volt, hogy az asztalra kellett dobni, de sok technikát ki lehet próbálni, ami kifejezetten tetszik. Intenzívebb, mint a kézilabda, mindenki játékban van, sokkal pörgősebb, és jó hangulatú.

2019 szeptembere óta a qatch tantárgy lett a Testnevelési Egyetem Rekreáció Tanszékén. A gyakorlati órákon animátorok is segítik a qatch-el ismerkedő tanulók képzését.

Idén Budapesten rendezték a sportág első világbajnokságát, amelyet a hazai szurkolók legnagyobb örömére a Pálos Gábor, Széles László és Zöldy Tamás alkotta magyar csapat nyert meg. Széles egyik nyilatkozata, amelyben másik oldalról közelítette meg a sportág előnyeit óriási sikert aratott:

A 2 éves kisfiam látott játszani a világbajnokságon, és azóta, ha megpillant egy asztalt, nem lehet elvinni a közeléből. Nagyon élvezi a játékot, elkapja, átdobja a labdát, lehet vele gyakorolni az alapokat, de a pályát is imádja körbefutni. Olyan boldogság van ilyenkor az arcán, hogy bátran kijelenthetjük, a qatch kicsinek, nagynak örömet okoz.

Világbajnok Magyarország!

Harsányi Gergely, 179-szeres válogatott, 2-szeres olimpikon, olimpiai 4. kézilabdázó a budapesti vb gálameccsén is asztalhoz állt. Nála a nosztalgia dominált:
Nekem a qatch-ről a gyerekkorom jutott eszembe, amikor a pincében, táborokban nekiestünk pingpongozni. Ugyanazt az érzést hozta elő, csak modernizálva, hiszen ehhez is csak egy asztal és a labda kell, mégis elképesztően nagy a közösségépítő szerepe.