Rajtol a Hazai Vizeken eseménysorozat

Az MKKSZ kedden délelőtt a Római-part egyik teraszán hosszú idő után először tartott nem online sajtónyilvános eseményt, amelyen bejelentette, hogy elindul a Hazai Vizeken versenysorozat. A cél, hogy a szabadidős sportolóknak folyamatos lehetőséget biztosítsanak az aktív kikapcsolódásra, és hogy az események résztvevői közelebbről is megismerjék hazánk gyönyörű vízi útvonalait, vízről megközelíthető páratlan természeti kincseit.

A május közepén rajtoló Hazai Vizeken eseménysorozat 12 helyszínén várja az érdeklődőket az ország különböző vízitúra pontjain, amelyekről bővebben a szintén most induló evezzitthon.hu weboldalon lehet tájékozódni – derült ki a szövetség keddi sajtóeseményén.

Schmidt Gábor az MKKSZ elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a járványügyi korlátozások eddigi szigora miatt már mindenki nagyon vágyott a szabadba, és hozzátette; az elmúlt években a pandémiától függetlenül is tapasztalható volt, hogy megnőtt az emberek igénye a szabadidősportra, a belföldi aktív kikapcsolódásra.

Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően készen vannak a vízitúra útvonalak országszerte, az infrastruktúra kiváló, számtalan kajak-kenu pont várja az aktív kikapcsolódást választókat. Egységes egésszé szervezzük a vízitúra-versenyeket, vagyis új nevén a beevezéseket, az átevezéseket, és a SUP-eseményeket is. Magyarország legszebb tájaira hívjuk a vízpartok rajongóit.”

Májustól szeptemberig nyolc beevezés, két átevezés, és két nagyszabású SUP-esemény várja az érdeklődőket a Hazai Vízeken versenysorozatán belül. Az MKKSZ célja, hogy minél több emberhez eljuttassa a sorozat hírét, éppen ezért együttműködési megállapodást kötött az index.hu piacvezető hírportállal.

Nagy megtiszteltetés nekünk ez az együttműködés, hiszen ismerjük a magyar kajak-kenu múltját, jelenét, és hiszünk a jövőjében is. – nyilatkozta Fekete-Szalóky Zoltán az index.hu főszerkesztője. – Amikor először hallottunk erről a kezdeményezésről, azonnal az élére szerettünk volna állniA versenysportot eddig is kiemelt figyelemmel követtük, most viszont ez kiegészül a szabadidősportok támogatásával is videó, podcast, illetve leíró jellegű tartalmak formájában. Szeretnénk, hogy népszerűbbek legyenek a belföldi turizmussal kapcsolatos anyagaink, és szerintem ez az együttműködés segít ebben.

A Hazai Vizeken első állomása május 15-én a Nagy Duna Beevezés lesz, amelyre már lehet jelentkezni az evezzitthon.hu oldalon. Dunakeszi új strandján, kiváló körülmények között várják majd a résztvevőket egy 24, vagy 8 kilométeres túrára, valamint a SUP kedvelőinek egy 5 kilométeres és egy ügyességi versennyel is készülnek. Sipos Dávid, Dunakeszi sportért felelős alpolgármestere elmondta, a városban komoly hagyományai vannak a vízisportoknak, ezért nagy megtiszteltetés számukra, hogy náluk rajtolhat el a sorozat.

Igyekszünk elsősorban a tömegsportot, és az utánpótlássportot támogatni. A nevezők a helyszínen kölcsönözhetnek majd sporteszközöket, illetve a Duna-part mentén közpark, sétány, játszótér, street food és kerékpárút is várja a mozogni-, kikapcsolódni vágyókat. Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a Dunán felfelé, a fővárost északi irányba elhagyva békésen hömpölygő, széles, sima és biztonságos vízfelületet ad a folyó.

Két héttel később, május 29-én a sarudi KalandParton a Tisza-tó Beevezéssel folytatódik a sorozat. Hazánk második legnagyobb tavát sokan csak az utóbbi években kezdték el felfedezni. Többek között szabadstrandok, a tiszafüredi termálfürdő, az abádszalóki vízisportcentrum, vagy a kiskörei hallépcső színesíti a területet. Kiemelt látványossága a 2017-ben átadott sarudi Élményfalu, valamint a poroszlói Ökocentrum.

A Tisza-tó Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő üdülőövezete. – nyilatkozta Kücsön Gyula, a Tiszta-tó Beevezés főszervezője. – Évek óta sikerrel bonyolítunk VíziVándor túrákat, és a környékbeli kajak-kenu egyesületek is eredményesen működnek. A május 29-i beevezés egy három napos fesztivál része lesz, ahol célunk, hogy minél több embert ösztönözzünk a sportág kipróbálására. Eszközbérlésre itt is lesz lehetőség, a versenyen kívül pedig többek között kézműves foglalkozások, színpadi sportos programok, vízibiciklis verseny, félmaraton futás, közös kerékpározás, és esti koncert is várja az érdeklődőket.

 

fotó: Magyar Kajak-Kenu Szövetség