Rakonczay Gábor újra meghódítja az óceánt

Újabb különleges expedícióra készül az extrém sportoló Rakonczay Gábor.

Két óceán átevezés, négy óceán átvitorlázás, több száz kilométeres ultrafutások, Gröndland átkelés és a Dél-sarkexpedíció után, újabb kalandra készül a kétszeres Guinness-világrekorder és hatszoros óceánátkelő magyar hajós Rakonczay Gábor. Az extrém sportoló keddi sajtótájékoztatón bejelentette: visszatér az óceánra. Egy SUP-pal, vagyis az álló evezéssel meghajtott szörfdeszkával szeretné meghódítani az Atlanti-óceánt.

A különleges kaland január 20-án indul Gran Canariáról és tervek szerint 55-65 nap alatt evezi majd le az 5200 kilométeres távot Antiguáig.

A projekt filozófiája: „Ultraminimál, zéró komfort és zéró emisszó”.

Rakonczay Gábor elmondta, hogy az elmúlt két hónapban saját maga által épített, merev testű, mindössze 5,5×1,5 méteres deszkán még akkor sem tud majd elbújni, ha jön a vihar.

Először két évvel ezelőtt merült fel az extrém sportolónál, hogy milyen eszközzel tudná átevezni az Atlanti-óceánt, ezután megszületett a megoldás.

Két évvel ezelőtt merült fel bennem a gondolat, hogy a párosevezés és a szólókenuzás után mi az az eszköz, amivel még át lehetne kelni az óceánon„.

Rakonczay szerint azért esett a választása a SUP-ra, mert a szörfdeszkán olyan minimális a felület, hogy kabin és bármilyen védelmet jelentő kialakítás nélkül igazán komoly kihívássá teszi az amúgy sem egyszerű óceánátkelést.
Ez egy tökéletes eszköz egy klasszikus, kompromisszumok nélküli expedícióra” – hangsúlyozta Rakonczay, aki szerint ha valamit még nem valósítottak meg, akkor előbb-utóbb jön valaki és megvalósítja.

Egy igazán emberpróbáló környezetben, átadva magam a természetnek, a mentális felkészültségem és a magány kezelése határozza meg szó szerint a mindennapi túlélést. Csak az óceán, a deszkám, az evezőlapátom és én. Minimális eszközzel, a maximális kalandért” – fűzte hozzá.

Interjú Rakocnzay Gábor:

fotók: Sportmenü / Kárpáti Balázs

(KB, HP)