Rekordösszeg a szabadidősportra

Több mint 11 milliárd forint jut szabadidősportra, amely a központi költségvetés szabadidősportra előirányzott tételéből, több évet átfogó pályázatokból és programfinanszírozásokból áll össze. Ezenfelül az egyes sportágak még további összegeket fordítanak saját forrásaikból a szabadidősportra – jelentette ki Szabó Tünde.

A sportért felelős államtitkár az MTI-nek adott nyilatkozatában azt is kiemelte, hogy a 2018-as költségvetés a szabadidősportra 522 millió forintot biztosít, a 2010-es támogatási összeg több mint dupláját.
A Hiszek Benned! Programra összesen 500 millió forint áll rendelkezésre, míg a felnőtt lakosság prevenciós célú egészségfejlesztését a szabadidősport révén elősegítő pályázat keretében 9,9 milliárd forint támogatást kapnak meg a nyertes pályázók” – mondta.

Hozzátette: szorosan együttműködnek a Magyar Szabadidősport Szövetséggel, amely nagyon sok szabadidősportot népszerűsítő eseményt szervez évről évre.
Támogatjuk a 2020-as olimpiáig tartó Olimpiai Ötpróba Programot is, melynek keretében országszerte több mint ötven szabadidős programon, hat sportágban próbálhatják ki magukat a sportolni vágyók.” – közölte, jelezve, közösen tevékenykednek a Budapesti Sportirodával is, a magyar társadalom sportolási szokásainak kedvező irányú befolyásolása, a sportolással töltött órák számának növelése érdekében. Hangsúlyozta, hogy a BSI számtalan nívós sporteseményt, futóversenyt rendez minden évben a nagyközönség számára, amelyekre egyre többen és többen neveznek be.

Én magam is részt vettem, sőt futottam is tavaly ilyen versenyeken és azt tapasztalom, egyre inkább divat lett a futás és az egészségtudatos életmód. Ez fantasztikus dolog és azt szeretnénk, ha ez a trend a jövőben is folytatódna” – jegyezte meg az egykori élsportoló, hátúszásban olimpiai ezüstérmes Szabó Tünde.

Kitért rá, hogy a költségvetési és a programalapú támogatások mellett a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program első ütemében 1,5 milliárd forint értékben, országszerte 117 településen megépült szabadtéri sportparkok és rekortános futópályák ehhez nagy mértékben hozzájárulnak.

A második ütemre az idei évtől 6,5 milliárd forintot fordítunk” – közölte, majd arról beszélt, hogy a mindennapos sportolás még vonzóbbá tehető a lakosság számára, ha erre saját lakóhelyén vagy annak közelében és kedvezményes áron biztosítanak lehetőséget:

Ezért indítottuk el a Hiszek Benned! Programot is 2016-ban és ezért döntöttünk idén a harmadik pillér bevezetése mellett. A program első pillére immár második éve biztosít pénzügyi támogatást, s a 23 megyei jogú városból 22 pályázott és nyert támogatást 100 millió forint értékben.

Elmondása szerint a második alprogram – a Sportegyesületek Országos Szövetségével (SOSZ) együttműködésben – olyan projekteket támogat, amelyek a kis- és közepes egyesületek tehetség-kiválasztó, utánpótlás-nevelő tevékenységének megvalósítását szolgálják.

Az érdeklődés óriási, hiszen 394 sportszervezet nyújtott be támogatási igényt a rendelkezésre álló 150 millió forintos keretre, több mint 600 millió forint értékben” – hangsúlyozta Szabó Tünde, aki a Hiszek Benned! program idén induló harmadik alprogramját is kiemelte.

A Fitt, Egészséges Nemzetért Tárt Kapus Program alcímet viselő projekttel szintén helyi sportolási lehetőségeket szeretnénk teremteni és a lakosságot a helyben elérhető sportlétesítmények igénybevételére ösztönözni. Tulajdonképpen a sporthoz való szabad hozzáférését szeretnénk minél szélesebb körben biztosítani az alprogrammal, amelyre 250 millió forint áll rendelkezésre” – nyilatkozta az államtitkár.

Magyarázata szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a megyei jogú városok sportlétesítményeik kapacitását és a lakossági igényeket felmérve, kedvezményes vagy éppen ingyenes sportolási lehetőséget biztosítanak a lakosság számára, az erre a célra szolgáló állami forráskeretből.

(MTI)

fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs