Rekordot értek el a hazai spinningesek Budapesten

Új magyar csúcs született.

Sikerrel zárult a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa programsorozat részeként megvalósult spinning rekordkísérlet május 11-én a Várkert Bazár előtt megtartott eseményen. Köszönhetően a több mint ezer aktív kerekezőnek, akiknek a részvételével felállították az egyszerre egy helyen legtöbben spinning® edzést bemutatók hazai létszám rekordját, amit a Magyar Rekord Egyesület hitelesített, és így ez a teljesítmény felkerül a magyar rekordok közé.

A rekordkísérlethez a szervezők 200 darab Spinner® kerékpárt állítottak fel a Várkert Bazár előtt, amelyeken öt alkalommal egymás után 50 perces edzéseket tartottak 200 résztvevővel. A rendezvény teljes időtartama alatt összesen ezren pattanhattak a nyeregbe és tekertek a színpadról őket segítő spinning mesteroktatók, illetve presenterek – köztük Gergye Laura, a spanyol Albert Arranz, Gyulai Barbara, a lengyel Jarek Witek, illetve Hajdu Gergely – iránymutatásai alapján váltakozó intenzitással. A tempóra jellemző, hogy a legmagasabb, a percenkénti 110 fordulatot is gyakran elérték és több percig tartották a rekordkísérletre jelentkezők.

Utóbbiakra külön is kitért megnyitójában Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra, aki elmondta, hogy ez a rendezvény már előzetesen is óriási lelkesedést váltott ki az emberekből, amit jól jelzett az is, hogy a meghirdetést követő 48 órában az összes helyet befoglalták a jelentkezők. A főpolgármester-helyettes hozzátette: a Budapest 2019 Európa Sportfőváros programsorozatnak ez volt az egyik alapgondolata, hogy olyan eseményeket, sportolási lehetőséget szervezzenek a fővárosban, amelyek sokak számára adnak ösztönzést, teremtenek kedvet a rendszeres sportoláshoz, illetve első lépésként, annak megkezdéséhez.

A csúcsbeállításhoz látványos jótékonysági akció is kapcsolódott. A bringázók a tekerésük intenzitásával az Ökumenikus Segélyszervezet 1353-as adományvonalának számjegyeit megjelenítő LED installáció fényerejét növelték, hogy felhívják a figyelmet a rászoruló gyermekek táboroztatásáért indított adománygyűjtésre. A Segélyszervezet számos sztár önkéntese is bekapcsolódott a programba, hogy minél többeket összefogásra ösztönözzenek. A helyszínen ott volt Kovács Kokó István (olimpiai bajnok ökölvívó, a MÖS jószolgálati nagykövete), mint az esemény házigazdája is, Wolf Kati (énekesnő), Katus Attila (sportaerobik világbajnok), továbbá Gangl Edina (Európa-bajnok magyar vízilabdázó) is.

Néhány információ a spinningről:

A Spinning® program története:

Kevés olyan fitnesz edzésprogram van a világban, ami évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend – a Spinning® program ilyen! Megalkotója a dél-afrikai származású amerikai triatlonista, Johnny Goldberg, vagy ahogy sporttársai ismerik, Johnny G. A beltéri kerékpáros edzés ötlete a legendás ultratávú kerékpárversenyre, a Race Across America megmérettetésre készülve pattant ki Johnny fejéből 1989-ben. Felesége várandós lett, ő pedig szeretett volna minél több időt otthon tölteni vele, így nekilátott a saját garázsában barkácsolni egy álló kerékpárt. Azonban ez a bringa különbözött a hagyományos szobakerékpároktól! Johnny G ugyanis arra törekedett, hogy geometriája és mechanikája révén minél jobban emlékeztessen az országúti kerékpárra, ezáltal ugyanolyan az edzési hatékonysággal, és persze ugyanazzal a hajtási élménnyel tekerhessen az első Spinner® bringa nyergében. Nem telt bele sok idő, kerékpáros barátai is csatlakoztak hozzá, majd a fél utca, aztán a fél város – a többi pedig már történelem!

A Spinning®, mint a világ első, eredeti és mind a mai napig legnépszerűbb indoor cycling edzésprogramja mára a föld több, mint 80 országában van jelen és világszerte több, mint 200.000 képesített instruktor oktatja több, mint 35.000 létesítményben. A Spinning® program a kerékpározás magával ragadó világát idéző edzéseket nyújtja, ahol józan edzéselvek, szakszerű óravezetés, inspiráló zene, valamint különleges test-elme kapcsolat ötvöződnek egymással. Rajongók ezrei érzik nap mint nap a saját bőrükön: a Spinning® több, mint egyszerű fitnesztermi csoportos óra – közösségi érzést nyújt, célokat tűz ki, hosszú távú életmódváltást eredményez, amely visszatérésre sarkallja a résztvevőket.

A Spinning® edzések pozitív hatása a szervezetre

A Spinning® ízig-vérig kerékpáros edzésprogram, és mint ilyen, az egyik legkiválóbb kardioedzés. Elsősorban és mindenekelőtt az állóképességet, azaz a szív-és keringési rendszer munkavégző képességét fejleszti, miközben a test legnagyobb izomcsoportjait mozgatja meg. Egyik legnagyobb előnye, hogy minden résztvevő a saját edzettségi szintjének és céljainak megfelelően tud tekerni, miközben a Spinning® óra összes résztvevője élvezheti a csoportos edzések semmihez nem fogható inspiráló erejét, pozitív hangulatát.

A Spinner® kerékpárok

A Spinning® program kivételessége abban rejlik, hogy gyökerei az országúti kerékpározásból erednek. A programhoz kifejlesztett Spinner kerékpárok mind beállítási lehetőségeikben, mind testreszabhatóságukban, mind geometriájukban, pedálkialakításukban a lehető legnagyobb mértékben az országúti kerékpárokat modellezik. Mindez lehetővé teszi, hogy bármilyen hátterű, képzettségű és edzettségű résztvevők megtapasztalhassák a közös tekerés érzését, az országút esetleg zavaró vagy félelmetes körülményei nélkül (autók, kátyúk, időjárási viszontagságok).

Résztvevők ezrei, gyakran már első Spinning órájukon átélik az országúti kerékpáros bolyozáshoz hasonló bajtársiasság élményét, megismerik a „bajnok belül születik” érzését és izgalmát, valamint azt a fajta örömet, amelyet az országúti kerékpárosok generáció „ezer éve” ismernek.

Főbb információk a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa címről:

A Sportfőváros programsorozatot Budapest Fővárosi Önkormányzat koordinálja annak partnerszervezete, a Budapesti Sportszövetségek Uniója irányításával, illetve olyan stratégiai partnerek bevonásával, mint a Testnevelési Egyetem.

A programsorozat célja, hogy a Sportfőváros programjain keresztül, a sportolás és az egészséges életvitel fontosságának hangsúlyozásával a lehető legtöbb budapestit – főként olyan korosztályokat és csoportokat is, akiket eddig a sporttal kapcsolatos üzenetek nem értek – megszólítsuk, aktivitásra ösztönözzük.

Weboldal: www.sportfovaros2019.hu

Facebook: www.facebook.com/2019Budapest

Instagram: www.instagram.com/sportfovaros2019

fotók: Budapest Sportfőváros