Rekordszámú résztvevő és gyönyörű idő a SPAR Budapest Maraton első napján

Hazánk legnagyobb szabadidősport eseményének, a SPAR Budapest Maratonnak első napján több mint 19.000 versenyző és több ezer szurkoló vett részt. Ez a nap főleg a családoké volt, 500 métertől a 10 km-ig lehetett 9 táv közül választani. Futócipőt húzott Ördög Nóri, a SPAR háziasszonya is.

A szervezők szombati közlése szerint a Budapest Sportiroda ezen a napon tartotta a családi futásokat, ahol a legkisebbekre gondolva akár 500 méteren is lehetett indulni. Ezenkívül 4X2 km-es váltó, 5 és 10 km-es táv is várta a sportolni vágyókat. A futófesztivál második legnépszerűbb versenyszámát a 2,3 km-es Erste Maratonkát is ma tartották, 3 futamban 6.370-en indultak. E33_Spar_Budapest_Maraton01_ERSTE_Maratonka_EMMI_sulifutam_rajtzt csak a vasárnapi maratoni futás előzi meg népszerűségben, amelyre eddig közel 7.000 nevezést regisztráltak.

A Landliebe 10 km-es távot 4.772-en próbálták meg, és norvég győztest avattak. Ördög Nóri, a SPAR háziasszonya is futócipőt húzott erre a távra. Az ő példáján keresztül sokan nyertek bátorítást a 10 km teljesítésére, hiszen a kezdő futókat online tanácsadással segítette, saját edzőgyakorlatait bemutatva.

A szombati nap legmeghatóbb pillanata volt, amikor 624 fogyatékkal élő állt rajthoz, hogy segítőikkel közösen élhessék át az élményt, hogy ők is egy valódi futóverseny részesei lehetnek, rajtszámmal és a célban az éremmel.

33_Spar_Budapest_Maraton05_mezony

A BSI és az idén 10 éves Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) ismét megszervezte az 500 méteres Esélyegyenlőségi Futamot. Ezen a versenyszámon nem csak fogyatékkal élők indultak, hanem olyanok is, akik fontosnak tartják kiállni a fogyatékossággal élők mellett. Több mint 10 neves sportoló is csatlakozott a mezőnyhöz. Ott volt Lengyel Zsófia látássérült parasportoló, Boronkay Péter, kétszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok magyar paratriatlonista és Suba Róbert paralimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok magyar kajakozó.

Lukoviczki_Reka01_33_Spar_Budapest_Maraton_BSI_FODISZ_2018

Lukoviczki Réka (RobotGirl) sportoló 4 évvel ezelőtt egy balesetben vesztete el egyik lábát. Múlt héten Bécsben kapta meg a futásra kifejlesztett speciális műlábát, mellyel most először állt rajthoz.

Réka így nyilatkozott a futam után:

Egyszerűen nem jutottam szóhoz, mikor meghallottam a hírt. Nem is igazán fogtam fel, hogy megvalósulhat az, amiért négy éven keresztül küzdöttemAugusztusban már voltam egy edzőtáborban, ahol az alapokat próbáltam elsajátítani, de kifejezetten nehéz és hosszú folyamat megszokni és jól használni az új lábat. Elsősorban a működése jelenti számomra a legnagyon kihívást, hozzá kell idomulnom. A világ különböző pontjain élnek ismerőseim, akiket követek és ismerek, ők ”távoktattak” már pár napig, de itthon egyelőre nincsen még segítőm. A műlábas futásnak még nincsen kultúrája Magyarországon. Egy hete kaptam meg, azóta próbálok minden nap rövidebb távokat futni. Egyelőre nem is tudom a határaimat, és fokozatosan szeretném felépíteni magam. Le fogok járni futni a Szigetre, edzőt keresek magamnak és teamet szeretnék magam köré szervezni. A mai nap számomra maga volt a csoda. Eddig nem igazán mertem elhinni, ami történt. A célba érve tudatosult bennem, hogy futok. Szeretném ezt az érzést még nagyon-nagyon sokszor átélni!

A csodás időjárás megkoronázta a remek hangulatot és minden résztvevő, legyen vidéki, budapesti, vagy külföldi megmutatta, hogy szeret futni és szeret szurkolni.

A nevezések alapján Magyarország 1062 településéről érkeznek futók a kétnapos eseményre.

fotók: BSI