Remek eredmények a fedettpályás országos bajnokságon

Remek eredményeket hozott a 2021-es Fedettpályás Atlétikai Magyar Bajnokság szombati napja.

A magyar szövetség szombati beszámolója szerint már a férfi 60 méteres síkfutás előfutamaiban kitűnő eredmények születtek: Az első futamban Máté Tamás (6.73) és Haufe Rajmund (6.75) is teljesítette a fedett pályás Eb-szintet. Szintén a 6.77-es limitidőn belül futva nyerte a következő két futamot Illovszky Dominik (6.76), valamint Boros Bence (6.71), akik korábbról már rendelkeztek az induláshoz szükséges eredménnyel.

A döntőben sikerült még jobban teljesíteniük a sprintereknek: Az aranyérmet Boros Bence 6.62-es egyéni csúccsal nyerte, mögötte pedig Illovszky Dominik 6.72-es, új U20-as magyar csúccsal ért célba. A harmadik helyen Máté Tamás zárta a versenyt (6.75).

Nem volt rossz futás, sikerült megfutnom a korosztályos rekordot, nagyon örülök neki. Úgy gondolom, hogy még van a futásomban, nagyon szeretnék javítani a következő versenyeken. Örülök, hogy az Európa-bajnokságra ki tudtam jutni, és remélem, hogy ott majd Boros Bencével tudunk egy jót futni

– mondta Illovszky a döntő után, aki a „saját”, korosztályos országos bajnokságán még tovább javítana az idején.

A nők 60 méteres síkfutásában Csóti Jusztina közel járt, de sajnos nem sikerült megfutnia az Eb-szintet. Az FTC 22 éves sprintere az előfutamban kilenc századra, a döntőben 11 századra volt a szükséges 7.40 másodperces időtől. Azonban mégsem kell teljesen csalódottnak lennie, hiszen a magyar bajnoki cím az ő birtokába került.

Wagner-Gyürkés Viktória 4:14.88-as eredménnyel 1500 méteren megerősítette a toruni induláshoz szükséges Eb-szintet. A 18 éves Varga Gréta ezúttal második lett Wagner-Gyürkés mögött, de újra jobban futott, mint a fedett pályás szezon előtt fennálló U20-as magyar rekord. (4:17.34) Ugyan nem ez volt élete legjobbja – január utolsó hétvégéjén már egyszer ennél jobban teljesített -, de még annak az eredménynek a hitelesítése is még várat magára.

Jó futás volt, szerintem egy kicsit gyorsan kezdtünk az elején, de utána szerencsére a helyzethez mérten tudtam váltani, és végül a második helyet megszerezni. A Budapest Bajnoksággal szemben ezúttal nem volt megbeszélve, de Tóth Lilivel ismét tudtunk egymásnak segíteni

– értékelte a futását Varga Gréta.

A férfiak 1500 méteres versenyében Szögi Istvánnak ezúttal nem kellett magyar csúcsot futnia az aranyérem megszerzéséhez. A fedett pályás szezon korábbi szakaszában, Bécsben és Ostravában is győzni tudó középtávfutónk 3:41.60-at futva a BOK Csarnokból is aranyéremmel távozhatott.

A női 400 méter mindhárom dobogósának egyéni csúcs kellett ahhoz, hogy szombaton érmet akasszanak a nyakába. Mátó Sára és Bartha-Kéri Bianka „különversenye” a második futamban az aranyéremért zajlott, amiből végül két századmásodperccel Mátó jött ki győztesen. A harmadik helyen az első futamban elsőként célba érkező Molnár Janka zárt. Csak a negyedik legjobb időt futotta a közülük egyedüliként toruni Eb-szinttel már korábbról rendelkező Nádházy Evelin.

Mivel a dobogósok sajnos egyaránt elmaradtak az 53.75-ös célidőtől, ezért ebben a számban „csak” a GEAC atlétája képviselheti a magyar színeket a március első hétvégéjén megrendezésre kerülő kontinensviadalon. A férfiak kétkörös számában Huller Dániel győzött.

(fotó: Halmágyi Zsolt)

A női távolugrás a szokásos szoros versenyt hozta, amiben Lesti Dia 6,45 méterrel lett aranyérmes. A dobogóra még Farkas Petra (6,38 méter) és Nguyen Anasztázia tudott felállni (6,34 méter). Őket a két legjobb magyar többpróbázó, Krizsán Xénia és Nemes Rita követték.

Nem mondanám ezt a világ legjobb ugrásának, igazából az ötödik sorozatban belépett ugrásom volt a legjobb. Az csak egy nagyon kicsit volt belépett, de ettől függetlenül szezonbeli legjobbam ugrottam, amivel elégedett vagyok. Szerettem volna jobb eredményt, de ez a koronavírusos időszak eléggé beárnyékolta a dolgokat. Látszik még a kihagyás, ami mögöttem van. A munkában is vannak még hiányosságaim, például a sebesség terén”

– mondta az előző Év U23-as atlétájának megválasztott Farkas Petra, aki már jövő hét szerdán, a belgrádi Indoor Tour versenyen tovább javítana idei legjobbján.

Srp Miklós Domonkos 20:18.26 perces új egyéni csúccsal nyerte meg az 5000 méteres gyaloglást. Veiland Violetta, az SZVSE fiatal súlylökője 15,87 méteres eredménnyel tudott diadalmaskodni, a férfiak versenyét Kovács László 17,68 méteres, új PB-vel tudta megnyerni.

A szombati nap legtovább tartó versenyszáma a férfi magasugrás volt, amiben Jankovics Dániel gyönyörűen versenyzett: megdöntötte egyéni csúcsát. Az MTK versenyzője 2,24 métert ugrott, amivel alig maradt el nem csak a toruni Eb-szinttől (2,28 méter), de Deutsch Péter 31 éve fennálló országos csúcsától (2,27 méter) sem.

A győztesek (a szövetség honlapjáról):

férfiak:
60 m: Boros Bence (Szolnoki MÁV-SE) 6.62 mp
400 m: Huller Dániel Gellért (VSD) 48.01 mp
1500 m: Szögi István (SVSE) 3:41.60 p
5000 m gyaloglás: Srp Miklós (BHSE) 20:18.26 p
hármasugrás: Galambos Tibor (FTC) 15,13 m
magasugrás: Jankovics Dániel (MTK Budapest) 2,24 m
súlylökés: Kovács László (Ikarus BSE) 17,68 m

nők:
60 m: Csóti Jusztina (FTC) 7.51 mp
400 m: Mátó Sára (ARAK UP Akadémia) 53.84 mp
1500 m: Wagner-Gyürkés Viktória (Ikarus BSE) 4:14.88 p
távolugrás: Lesti Diana (TSC-Geotech) 6,45 m
rúdugrás: Klekner Hanga Csenge (DSC-SI) 4,20 m
súlylökés: Veiland Violetta (SZVSE) 15,87 m

Fotó: Halmágyi Zsolt / Sportfoto Press