Remekül kezdtek a kajak-kenusaink, elődöntőbe jutottak az atlétázóink a II. Európa Játékokon

A II. Európa Játékok 5. versenynapján bemutatkoztak a kajakosok és a kenusok is. Szépen meneteltek az atléták is, akik elődöntősok lettek. Minszktől és az Európa-bajnokságtól a csapatversennyel búcsúztak a judósok. A keddi összefoglaló következik.

Több magyar hajó is a legjobb idővel került a fináléba az Európa Játékok kajak-kenu versenyeinek nyitónapján. Kozák Danuta kedden három számban állt rajthoz, és mind K1 500-on, mind K2 500-on Kárász Annával, valamint K4 500-on Kárásszal, Csipes Tamarával és Medveczky Erikával egy hajóban futamgyőztesként egyből a fináléba került az előfutamból. Ebből a páros a legjobb idővel döntős. Ugyancsak futamgyőztesként, és szintén a legjobb idővel finalista Kopasz Bálint K1 1000 méteren és a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső páros C2 500-on. Szintén egyből a döntőbe jutott a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István kajak négyes 500 méteren. Kiss Tamás C1 1000 méteren előbb a középdöntőbe, onnan pedig a fináléba kvalifikálta magát. Ugyanezt az utat járta be a másik kenus olimpiai számban, C2 1000 méteren a Kiss Balázs, Dóri Bence páros, amely élete első felnőtt világversenyén két pályát menve jutott a döntőbe. Nem sikerült viszont ugyanez K2 1000 méteren a frissen összeült Kammerer Zoltán, Gál Péter István egységnek, amely az előfutamból még továbbjutott, ott viszont – egyetlen magyar egységként – kiesett. A versenyre kilátogatott Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke is, aki kedden délután hazarepült Budapestre.

Országúti kerékpározásban Pelikán János a 13. helyen végzett a férfiak egyéni időfutamversenyében. A fehérorosz főváros belvárosában 37-en vágtak neki a 28 kilométeres távnak. Az egyedüli magyar induló 19.-nek rajtolt el, végül csaknem 50 kilométer/órás átlagsebességet produkálva, 35:09.09 perc alatt ért célba. A 24 éves magyar – aki a vasárnapi mezőnyversenyt a 39. helyen zárta – alig két percet kapott a hazaiak végül aranyérmes bringásától, a 2015-ös világbajnok Vaszil Kirijenkától.

A magyar cselgáncsozók – Ohát Zalán (+90 kg), Karakas Hedvig (57 kg), Szabó Frigyes (-73 kg), Tóth Krisztián (90 kg), Özbas Szofi (70 kg), Szigetvári Mercédesz (+70) – a csapatverseny első fordulójában, a legjobb 16 között szoros küzdelemben veszítettek, így egy bronzéremmel zárták a minszki Európa Játékokat, amely ebben a sportágban Európa-bajnokság is volt egyben. Az elmúlt három napban az egyéni versenyek nem a magyarok reményei szerint alakultak a fehérorosz fővárosban, a 17 tatamira lépő dzsúdós közül Ungvári Attila volt az egyetlen, aki nem helyezetlenül zárt, ő remek teljesítménnyel bronzérmet nyert.

szabadfogású birkózók 125 kilogrammos kategóriájában szereplő Eb-2. és -3. Ligeti Dániel egy győzelem után a negyeddöntőben kikapott, és a vígaszágon sem folytatja a versenyt. A szombathelyiek nehézsúlyúja kiválóan kezdte szereplését, a 16 között a német Nick Matuhin 3-0-s legyőzése nem jelentett számára problémát. A negyeddöntőben a 2015-ös világbajnokság ezüstérmese, az azeri Jarmaladdin Magomedov volt a riválisa, ám öt és fél percig nála is jobbnak bizonyult 6-5-re. Szerdán a magyarok közül Dénes Mercédesz (53 kg) francia, Vilhelm Zoltán (szf, 65 kg) fehérorosz rivális, Szabó Mihály (szf, 97 kg) pedig a sportág egyik legnagyobb egyénisége, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok orosz Abdulrasid Szadulajev ellen kezdi meg szereplését.

Major Veronika a 14., Csonka Zsófia pedig a 18. helyen zárta a női sportpisztolyosok 30+30-as versenyének keddi, lassú részét az Európa Játékok olimpiai kvalifikációs sportlövő-versenyén. A 36 pisztolyost felvonultató mezőny két részre osztva teljesítette a szám első 30, úgynevezett pontlövését. A 2015-ös Európa-bajnok Csonka Zsófia az első sorozatban kapott helyet, és kiválóan kezdett, 20 lövés után 194 körrel állt, az utolsó tízben viszont sokat hibázott, így végül 287 kört ért el. A már tokiói kvótás Veronika csapattársához hasonlóan kezdett, és bár ő is pontatlanabbá vált a „hajrára”, végül 289 körrel fejezte be a napot. Zsófiának viszont még nincs meg a kvótája, így számára nagyobb a verseny tétje. Horváth Lea és Péni István kettősének nem sikerült jól kedden a kisöbű szabadpuska fekvő testhelyzetű vegyescsapat-verseny, melyben a 22. helyen végeztek. A magyarok számára ez volt az első 50 méteres szám a fehérorosz fővárosban, ahol egy nappal korábban a mindössze 17 éves Horváth 14. lett női légpuskában, a már tokiói kvótás Péni István pedig 15. a férfiak 10 méteres versengésében.

A Bukoviczki Nikoletta, Gonda Daniella páros és az egyesben versenyző Krausz Gergely és Körösi Ágnes is kikapott kedden második csoportmérkőzésén az Európa Játékok tollaslabda-tornáján.

Eredmények:
Sara Thygesen, Maiken Fruergaard (dán)-Bukoviczki Nikoletta, Gonda Daniella 2-0 (7, 13)
Emre Lale (török)-Krausz Gergely 2-1 (-17, 18, 13)
Airi Mikkela (fin)-Kőrösi Ágnes 2-0 (14,17)

Fodor Milán (64 kg) kiváló teljesítményt nyújtott és csupán 3-2-es megosztott pontozással kapott ki a brit Európa-bajnoki ezüstérmes Luke McCormacktől az Eb-nek is számító férfi ökölvívótorna nyolcaddöntőjében. A kétszeres világbajnoki bronzérmes debreceni középsúlyú Nagy Tímea nem jutott a női ökölvívók 75 kilogrammos kategóriájának negyeddöntőjébe, mivel pontozással kikapott a lengyel Elzbieta Wojciktól. Kedden este a nehézsúlyú Hámori Ádám (91 kg) a horvát Toni Filipi ellen az elődöntőért küzdött, de kikapott ellenfelétől 3-2-re.

Második helyen végzett negyeddöntős csoportjában, így bejutott a szerdai elődöntőbe a magyar csapat a minszki Európa Játékok atlétikai versenyein. A vasárnapi selejtezők végén az egyéni és váltószámokban is érmeket osztottak, a csapatverseny pedig a szerdai elődöntőket követően a pénteki döntővel zárul. A magyarok korábban biztosan jutottak a negyeddöntőbe, Kerekes Gréta pedig 100 méter gáton bronzérmet nyert. A magyar csapat kedden a portugál, a ciprusi, a bolgár, a dán és az ír válogatottal küzdött meg. A magyarok remek teljesítményt nyújtottak, Kerekes 13.16 másodperccel megnyerte a 100 méter gátat (12 pont), Farkas Petra 6,17 méterrel második lett távolugrásban (10 pont), Moravcsik Angéla pedig gerelyben (54,92 méter), Eszes Dániel 110 méter gáton (14.37 mp) lett harmadik (8-8 pont), ahogy a 4×400 méteres és az üldözéses váltó is. A csapat így 63 pontot szerzett, amellyel második lett a 74 pontos portugálok mögött.

Kedden a kötöttfogású birkózók is megérkeztek Minszkbe.

(MOB-MTI)

fotó: MOB/Szalmás Péter