Renner: „Modern, egybefüggő, megmaradjon az emberben, legyen valami, ami beugrik róla és fordítva”

A Winter Classic logójának győztesével rövid interjút készítettünk.

sportmenu.hu: Milyen szempontok alapján tervezted meg a logot?

Renner Tamás: Az alapgondolat mindenképpen az NHL Winter Classic mintára épült. Ugyanakkor fontosnak tartottam, hogy ne a megvalósítás legyen olyan, mint az USA-ban, hanem a jellege. Modern, egybefüggő, megmaradjon az emberben, legyen valami, ami beugrik róla és fordítva. Mindenképpen egyedivé akartam tenni ezen szempontok alapján, az alapját direkt nem a kint szokás csillag alapú háttérre tettem, hanem kitaláltam mást. Egy barátommal ötleteltünk. Budapest jellegzetességét akartuk belecsempészni, hogy az szolgáltassa az alapot. Próbáltuk a Lánchidat, de nem igazán jött össze és a hokihoz sem tudtuk kapcsolni. A Hősök tere ötlet ugrott, mert más már megcsinálta, maradt kb. a Szabadság szobor, amit sokan félreértelmeztek ugyan (de érthető módon…), de összességében mégis ez passzolt a legjobban. Volt egy talapzata, pont oda lehetett tenni a szükséges feliratokat. A pálma helyére hokiütő került, így tudtuk összekapcsolni a szobrot az alap témával. (Ez alapötletként is így lett volna, de az első rostán én még ragaszkodtam a pálmához. Aztán a kommentek alapján, már nem lehetett úgy hagyni.)

Elsősorban a háttérben levő sugarak adják a modernségét a logónak.

A MOL logot mindenképpen bele kellett tenni, mert mint támogató, hozzátartozik az eseményhez. Egy fontos dolog volt, amiből nem engedtem magamnak és másoknak sem. A címerek. Sokan kérdezték, hogy miért nincsenek  címerek, de legalábbis színek a logóban. Klubszínek. Egyszerű a válasz. Nem a Fradi-Ute meccsnek kellett logót vagy plakátot tervezni, hanem a Winter Classic-nak, mint eseménynek. Ennyiben követtem a tengerentúli trendet: ott sem szerepelnek a csapatok címerei, nem véletlenül. Ez hagyomány. Természetesen, ha 5 év múlva is lesz Winter Classic és akkor is Derby-vel, akkor már a Winter Classic és a Fradi-Ute hoki összefonódnak, akkor már belekerülhet.

Végül a MOL és a Magyar Jégkorong Szövetség is elfogadta és apróbb módosításokkal véglegesítettük. Ilyen volt pl, hogy a lila és a zöld színek a háttérben már azért megjelennek.

sportmenu.hu: Melyek az eddigi munkáid, és melyikre vagy a legbüszkébb?

Renner Tamás: Sok helyre terveztem (eddig minden esetben ingyen) fejlécet, címert, logót, plakátot vagy csak egyszerű képeket különféle megkeresésekre, értelemszerűen Fradista kötődésű volt ezeknek a nagy része. Itt – http://rennersgraphics.wordpress.com – sok mindent meg lehet találni. Különösebben nem tudok kiemelni semmit, hogy mire vagyok a legbüszkébb, mert ami 4 éve a kedvencem volt, arra most már kicsit ferde szemmel nézek, mert annál ma már sokkal jobbat tudok csinálni. Úgyhogy mindig az aktuális legjobb munka a kedvenc, jelen esetben ez a logo. Már várom, hogy TV-ben, reklámban, jobbra-balra ezt lássam.

Videókat is szoktam csinálni – nincs nagyobb elismerés, mint amikor a legnagyobb sportoldalak is lehozzák a videót. Pl, amikor az UTE-Fradi fociderby előtt készült videót a csapat is megnézte, hogy a légiósok ezzel hangoljanak. Még a Sport TV-ben is bemondták. Természetesen jóérzés volt. Ezért csinálom.

sportmenu.hu: Mik a céljaid a jövőben?

Renner Tamás: Jelenleg földrajzra járok Szegedre, tavasszal végzek. Utána mindenképpen felvételizem az MSc képzésre, de mellette már szeretnék grafikai/médiaszerkesztői tanfolyamokat elvégezni, mert alapvetően ebben a médiagrafikusi világban szeretnék majd kezdeni magammal valamit. Az addigi “ingyen munkáim” pedig a legjobb “ingyenreklámok”, amíg nem fordul élesbe a helyzet. De lassacskán már kezd billenni…

Kárpáti Balázs