Rg-vb: Szombaton indul a magyar csapat

Október 23-án indul Japánba, a világbajnokság helyszínéül szolgáló Kitakyusu városába a magyar ritmikus gimnasztika válogatott – többek között az olimpikon Pigniczki Fanni is – , hogy részt vegyen a 38. alkalommal megrendezésre kerülő rg-világbajnokságon.

A magyar szövetség csütörtöki tájékoztatása szerint a csapat szombaton Budapestről előbb Frankfurtba, onnan pedig a tokiói nemzetközi reptérre utazik, Japánon belül pedig már a szervezők biztosítják a transzfert. A visszaút ugyanezen az útvonalon történik november 1-jén. A járványügyi tájékoztatás szerint ugyanaz a Covid-protokoll lesz érvényben, mint a tornászok esetében. Már a beutazáshoz is 72 órán belül elvégzett PCR-teszt szükséges, amelyet be kell mutatni a megérkezéskor. E mellett a maszkviselés és a távolságtartás is a rendezvény velejárója, illetve folyamatos lesz a tesztelés is. A Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség (MRGSZ) tájékoztatása szerint a vb időtartamára teljes körű konzuli védelmet igényelt a magyar delegáció, vagyis kiemelt figyelmet kapnak kinn tartózkodásuk során a Külügyminisztériumtól, továbbá mindenki számára teljes körű biztosítást kötöttek.

Ami a magyar sportolókat illeti, az olimpiai résztvevő Pigniczki Fanni felnőtt egyéniben mutatkozik be, mind a négy szeren. Eredetileg Wiesner Hanna is szerepelt volna a megmérettetésen, de egy lábsérülés miatt nem tarthat a válogatottal – így a magyar csapat nem tud részt venni a team ranking versenyben. Az együttes kéziszercsapat a Farkas Júlia, Fekete Anita, Fodor Nadin, Mészáros Mandula Virág, Somhegyi Réka, Urbán-Szabó Mónika összeállításban utazik. Deutsch-Lazsányi Erika, az MRGSZ Technikai Bizottságának elnöke, valamint Lauber Zsófia, az együttes kéziszer-válogatott vezetője is elmondta, hogy az elmúlt időszakban már japán idő szerint készültek, valamint a kinti “buborékban” tapasztalható állapotokra is figyelmet fordítottak.

A versenykiírás szerint október 25-én felnőtt egyéniben, másnap pedig az együttes kéziszercsapatoknak lesz pódiumedzés. Ezt követi a felnőtt egyéni selejtezők első napja (labda és karika), majd rögtön ezután a két szer döntője. Ugyanez lesz a program 28-án is (buzogány, szalag), és a négy szer selejtezőjéből lehet bejutni a 18-as összetett döntőbe. Az együttes kéziszercsapatok selejtezői következnek október 29-én, az októberi utolsó hétvégén pedig a finálékat bonyolítják.

Deutsch-Lazsányi Erika, MRGSZ Technikai Bizottságának elnöke:

Furcsa vb lesz ez a mostani, hogy az olimpiát követően az év utolsó néhány hónapjában rendezik a világbajnokságot. Érdekes lesz formaidőzítés szempontjából és a sportolókat tekintve is. Magyar részről elmondhatom, hogy az olimpia és az azt megelőző kvalifikációs időszak nagyon sokat kivett Pigniczki Fanniból, ezért nem is a megszokott felkészülést csináltuk meg, emellett még egy szabályváltozás előtt is vagyunk. Fanni gyakorlatait maximálisan tudja, de jelentős tényező lesz az esetében az átállás, valamint a kinti körülmények és természetesen a mentális állapot. Wiesner Hanna nem indul egy fáradásos törés miatt. A felnőtt együttes kéziszercsapatnak ez lesz az első világbajnoksága, nincsenek rossz formában, és várják a versenyt.

Lauber Zsófia, együttes kéziszer-válogatott vezetője:

Az együttes kéziszer-válogatott egy nagyon fiatal csapat, mindössze tíz hónapja kezdték meg felnőtt szereplésüket. Ez lesz az első vb-jük, Urbán-Szabó Mónika kivételével. Szeretnénk, ha a lányok olyan eredményt érnének el, hogy az már egyfajta magabiztosságot adjon nekik erre a ciklusra, amely magában foglalja az elkövetkezendő nemzetközi megmérettetéseket. Pigniczki Fanni esetében bízunk a kiegyensúlyozott szereplésben.