Ronaldinho nyitotta meg a Teqball Világbajnokságot

Javában zajlik a budapesti Teqball Világbajnokság első napja, a selejtezőkön a torna díszvendége, a világhírű futball legenda, Ronaldinho is figyelemmel kíséri a versenyzőket.

A szervezők pénteki közkése szerint 57 ország 158 sportolója versenyez a csoportkörökben egyéni, páros és vegyespáros kategóriákban. A címvédő Montenegro és Románia bajnokai és a versenyre nevezett 22 női sportoló kiválóan szerepelt a mai versenynapon.

A Teqball Világbajnokság minden évben felvonultatja a világon leggyorsabban fejlődő sport legjobbjait. A sportágat az Ázsiai Olimpia Bizottság (OCA) és az Afrikai Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége (ANOCA) is elismerték, és 2032-re akár hivatalos olimpiai versenyszámmá válhat.

A sport úttörőjének és az idei verseny nagy esélyesének számító brazil Natalia Guitler az eddigi legnagyobb női delegációval érkezett Budapestre. A Teqball egyike annak a néhány nemzetközi sportnak, ahol a hölgyek férfiakkal is versenyezhetnek egyéni és vegyespáros számokban is. A FITEQ (Fédération Internationale de Teqball) alapvető szándéka, hogy biztosítsa az egyenlőséget és diverzitást az egyre ismertebb sportágban.

A mai versenynap közben Ronaldinho, a Teqball egyik nagykövete, a Brazil Teqball Szövetség elnöke a FITEQ vezetőivel tartott hivatalos sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy milyen kiváló lehetőségeket teremt a sport a fiatalok számára, illetve milyen értékes tréning eszköz a Teqball asztal a profi és amatőr futballisták edzései során egyaránt. “Köszönöm a szívélyes fogadtatást, az emberi melegség elfeledteti a kinti hideget. Barátság útján már régóta a teqball család tagja vagyok. A kezdetektől nagyon megszerettem ezt a sportot” – köszöntötte a hallgatóságot a brazil focilegenda.

A FITEQ elnöke, Borsányi Gábor elmondta: “Óriási öröm és megtiszteltetés, hogy újra Magyarország ad otthont a VB-nek. Az idei évben már 58 nemzet közel 150 sportolója méri össze tudását és 100 országból érkezett sportdiplomaták és -vezetők kísérik figyelemmel játékukat. Célunk a sport általi értékteremtés és hogy bebizonyítsuk, hogyan lehet egy jó ötlettel meghódítani a világot. Az idei, 150 000 USD összdíjazású viadal újdonsága a vegyes páros kategória.”

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) valamint a Teqball között fennálló, immár több mint egy éves együttműködést ma hivatalossá tették egy stratégiai megállapodás aláírásával. Borsányi Gábor a Teqball részéről kifejtette, hogy a megállapodás egy 500.000 Euro értékű, 200 darab Teqball ONE asztalból álló csomagot tartalmaz, melyeket hazánk külképviseleteivel együttműködésben szerte a világban jótékony céllal adnak majd át a KKM és a Teqball képviselői. Ronaldinho, mint a Teqball nagykövete jelképesen átadta Menczer Tamásnak, a KKM tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkárának az első asztal miniatür mását.

“Magyarország kormánya igent mond a sportra, a sportdiplomáciára és ezzel az emberre. A magyar sportdiplomácia zászlóshajója a Teqball” – mondta Menczer Tamás. Hozzátette: “a 100 százalékban hazai találmány, tökéletes példa a magyar kreativitásra, ötletességre, arra a fineszre, ami a sportpályán is elengedhetetlen a sikerhez. A most kapott 200 asztalt közösen adományozzuk el a világ számos pontján, ezzel is jó hírét visszük kultúránknak”.

Az Ökumenikus Segélyszervezettel évek óta fennálló együttműködésük keretében a Teqball igyekszik emlékezetes pillanatokat varázsolni a rászoruló gyermekek életébe. Tavaly karácsonykor 250 gyermeket láttak vendégül az Il Bacio di Stilében, míg ma a Mikulás alkalmával találkozhat több, mint 100 gyermek Ronaldinhoval a 2019-es Teqball Világbajnokságon. A mai eseményen 5 Teqball asztalt adományoztak az Ökumenikusok öt gyermekeket segítő központja számára, melyet jelképesen Gáncs Kristóf, a segélyszervezet kommunikációs igazgatója vehetett át személyesen a brazil legendától.

A mai csoprtmérkőzéseket szombaton a kieséses szakasz követi 9:30-tól a Hungexpon. A nap meglepetése egy délutáni freestyle show lesz Szász Kittivel, amelybe bekapcsolódik Ronaldinho mellett több világsztár is, így Nuno Gomez, Simeo Sabroza, Puyol és William Gallas.

A világbajnokság záróeseményét vasárnap az új Vasas Sportcsarnokban a páros és vegyespáros döntők mellett Ronaldinho All Stars meccse tesz még élvezetesebbé, amelyen a világsztárok teqball bemutatója is látható lesz a díjátadó ünnepség előtt.

 

fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs