Sáfrány Péter ezüstérmet szerzett a junior vb-n!

A hosszú kihagyás után visszatérő címvédő, Sáfrány Péter nehéz sorsolása ellenére újra a döntőig menetelt, s végül ezüstérmes lett az ecuadori junior-világbajnokságon. A mieink még két ötödik és két hetedik helyezést gyűjtöttek.

A Judoinfo szakportál beszámolója szerint jól kezdtek a mieink az ecuadori Guayaquilban megrendezett junior-világbajnokságon, a nyitónapon mindhárom judósunk meg tudta nyerni az első két mérkőzését, ez pedig egy ötödik és két hetedik helyezést jelentett.

A férfi 66 kilogrammos súlycsoportban Gombás Bálint egy hazai judós ellen kezdett győzelemmel, majd a belga Demets ellen is jobbnak bizonyult. Az Óbudai Judo Club versenyzője a negyeddöntőben alul maradt az üzbég Ortikovval szemben, majd a vigaszágon a kubai Blanco tartóztatta fel, így a hetedik helyen zárt.

A női 48 kilogrammban Kőszegi Rebeka az argentin Rojas és a spanyol Soler skalpját begyűjtve jutott el a negyeddöntőig, ám a folytatásban a már a felnőtteknél is kontinensbajnok brazil Nascimento és a vigaszágon az ifjúsági vb-bronzérmes, Európa-bajnok francia Cuq ellen már nem sikerült nyerni, így a BHSE versenyzője is hetedik lett.

Hasonló utat járt be Keller Rebeka is az 52 kilósoknál: az Ippon Judo Tatabánya sportolója erőnyerőként a második körben csatlakozott be, és egy kis szerencséje is volt, hiszen a sorsolás alapján rögtön a japán Kavada ellen kellett volna kezdenie, ám a sportág őshazájából érkező válogatott judós – pozitív koronavírus-teszt miatt – nem lépett tatamira Ecuadorban. A „helyette” érkező hongkongi Csan nem okozott gondot Keller Rebekának, ahogyan a negyeddöntőben az üzbég Djumanijazovát is sikerült legyőznie.

Az elődöntőben a világbajnoki címvédő francia Devictor, a bronzmeccsen pedig a spanyol Castello ipponnal tudott nyerni, így a tatabányai sportoló az ötödik helyet szerezte meg a junior-világbajnokságon.

Szépen menetelt a világbajnokság második napján a 73 kilogrammos Szegedi Dániel. A Budaörsi SC korosztályos Eb-bronzérmese az amerikai Rodriguez elleni ippongyőzelemmel melegített, majd rögtön begyűjtött egy nagy skalpot, a junior vb-bronzérmes, kiemeltként besorsolt olasz Centracchio ellen is ipponnal tudott nyerni. A negyeddöntőben a lengyel Kowalski sem tudott ellenállni Szegedi Dániel rohamainak, a győzelem még értékesebb annak fényében, hogy Kowalski végül a dobogó harmadik fokára tudott állni.

A következő két meccs már nem sikerült ilyen jól, de erről az ellenfelek is „tehetnek”. Az elődöntőben az a grúz Terasvili volt az ellenfél, aki ebben az évben már felnőtt Grand Slam-aranyérmet is tudott szerezni, végül intésekkel jutott túl magyar riválisán. A bronzmérkőzésen az amerikai Yonezuka következett, akinek nemcsak a származása miatt van a vérében a judo, nagyapja két olimpián volt az amerikai válogatott edzője, edzője-édesapja olimpiai válogatott volt, ő maga pedig már a felnőttek között is nyert kontinensbajnoki érmet, az amerikaiak nagy reménysége a 2028-as Los Angeles-i olimpiára. Yonezukát nem sikerült legyőzni, vazaris előnyét megtartotta a küzdelmi idő végéig, így Szegedi Dániel az ötödik helyen végzett.

A második versenynap másik két magyar indulója az első akadályt ipponnal „vette”, a második mérkőzésen Adorjáni Gergelyt (73 kg, BHSE) a grúz Kapanadze, Kriza Annát (63 kg, Miskolci VSC) a világbajnoki bronzéremig menetelő francia Auchecorne búcsúztatta.

Szegény embert még az ág is húzza. De akad, aki erre fittyet hány. Sáfrány Péter tavaly október tizedikén – immár egyéni junior-világbajnokként – a csapatversenyben vívta utolsó mérkőzését a nemzetközi porondon, a visszatérésre pedig több mint kilenc hónapot kellett várni. Egy súlyos sérülés miatt a Miskolci VSC versenyzője kénytelen volt a távolból szemlélni, ahogyan lépegetnek előre riválisai.

A visszatérés nem sikerült rosszul, hiszen július közepén, a paksi junior Európa-kupán felállhatott a dobogó harmadik fokára, mégis kissé aggódva vártuk, mire mehet ilyen hosszú szünet kihagyással a háta mögött a korosztályos világbajnokságon.

Ráadásul a sorsolás is „odacsapott”: már az első mérkőzésén a japánok ifjúsági világbajnoki bronzérmesével kellett összemérni az erejét. A sportágban szokták mondani: japánnal kezdeni nem kifejezetten előnyös, a judo őshazájából érkező versenyzők többnyire a világ legjobbjai közé tartoznak, s kétségtelen, hogy ez igaz Todaka Dzsunnoszuke esetében is.

A világbajnokság harmadik napjának reggelén azonban Sáfrány Péter minden kétégünket eloszlatta, sok-sok hónap kényszerszünet ide vagy oda, remekül felvette a kesztűt Todaka ellen, s a hosszabbításban intésekkel megszerezte a győzelmet is.

Ehhez képest ujjgyakorlat volt a második és harmadik összecsapás, az ausztrál Vojnikovich kevesebb mint fél percet töltött a tatamin, de a német Droste sem talált fogást Bartha Ákos tanítványán, két és fél perc után leléptették.

Az elődöntőben a franciák kétszeres korosztályos Európa-kupa győztese, Aleksa Mitrovic sem tudta a mi fiunk dolgát megnehezíteni, másfél perc után ippon lett a vége. A döntőben az üzbég Jahongir Mamatrahimov bizonyult jobbnak, Sáfrány Péter egy fényesen csillogó ezüstéremmel zárta nagy visszatérését.

A magyar judósok közül korábban csak egy versenyzőnek sikerült ilyen eredményesen szerepelnie a junior-világbajnokságokon: Mészáros Anett annak idején ugyancsak egy arany- és egy ezüstérmet szerzett, aki később a felnőttek között pedig négy vb-érmet és Európa-bajnoki aranyat is begyűjtött…


A legsikeresebb judósok a junior vb-ken

Funakubo Haruka (japán, három arany)
Beka Gviniasvili (grúz, két arany, két bronz)
Barbara Matic (horvát, két arany)
Sarah Menezes (brazil, két arany)
Lukas Krpálek (cseh, két arany)
Teddy Riner (francia, két arany)
Karina Bryant (brit, két arany)
Sisime Toru (japán, két arany)
Lasa Bekauri (grúz, két arany)
Tacsimoto Haruka (japán, két arany)
Vada Rinoko (japán, két arany)
Jamamoto Anzu (japán, két arany)
Inoue Manami (japán, két arany)
Hamada Szakiho (japán, két arany)
Odzsitani Takesi (japán, két arany)
Alibek Basajev (orosz, két arany)
Mészáros Anett (magyar, egy arany, egy ezüst)
Sáfrány Péter (magyar, egy arany, egy ezüst)
Tóth Krisztián (magyar, egy arany, egy bronz)

A sors(olás) alaposan kibabrált a nap másik magyar indulójával is, a 81 kilogrammos Demeter Bendegúz első ellenfele ugyanis a moldovai üstökös, Mihail Latisev lett. A tizennyolc esztendős ellenfél ebben az évben már nyert felnőtt European Open-viadalt is, legutóbb a paksi junior Európa-kupán lett aranyérmes, s ezen a napon megnyerte a junior-világbajnokságot is. Az MTK Budapest judósa az első fordulós veresége után nem kapott javítási lehetőséget, így nem derülhetett ki, mire mehetett volna a huszonhét másik induló ellen…

A magyar válogatott a világbajnokság utolsó két napján már egyik számban sem érdekelt, így számunkra véget ért a torna. A mieink szép eredményekkel térhetnek haza: nyolc fős csapatunk egy ezüstérem mellett két ötödik és két hetedik helyezést szerzett Ecuadorban.

Az első junior-világbajnokságot 1974-ben rendezték meg Rio de Janeiróban, mindössze öt férfi súlycsoportban. Nekünk csaknem két évtizedet kellett várni az áttörésre, az első érmeinket az 1992-es világbajnokság hozta Buenos Aires-ben, akkor Kovács Antal ezüst-, Illyés Miklós és Nagy Zsuzsa bronzéremmel térhetett haza. Az első világbajnoki címet Szabó Brigitta szerezte meg Magyarország számára 2002-ben, s aztán „felgyorsultak” az események: 2000 után összesen harminc érmet, közte hét aranyat szereztek fiatal judósaink!

A magyar junior-világbajnoki érmesek

ARANY (7)
Szabó Brigitta (2002, Csedzsu)
Mészáros Anett (2004, Budapest)
Karakas Hedvig (2009, Párizs)
Tóth Krisztián (2014, Fort Lauderdale)
Gercsák Szabina (2015, Abu-Dzabi)
Özbas Szofi (2019, Marrakes)
Sáfrány Péter (2021, Olbia)

EZÜST (10)
Kovács Antal (1992, Buenos Aires)
Szász István (1994, Kairó)
Rajcsányi Gergő (2002, Csedzsu)
Burján László (2004, Budapest)
Bor Barna (2004, Budapest)
Mészáros Anett (2006, Santo Domingo)
Gorjánácz Zsolt (2008, Bangkok)
Gőz Roland (2019, Marrakes)
Sipőcz Richárd (2021, Olbia)
Sáfrány Péter (2022, Guayaquil)

BRONZ (19)
Illyés Miklós (1992, Buenos Aires)
Nagy Zsuzsanna (1992, Buenos Aires)
Till Barbara (1996, Porto)
Nagy Viktória (1998, Cali)
Nagy Viktória (2000, Nabeul)
Hadfi Dániel (2000, Nabeul)
Szilágyi László (2000, Nabeul)
Ónody Beáta (2002, Csedzsu)
Hegedűs Dóra (2006, Santo Domingo)
Maros Barbara (2008, Bangkok)
Gáspár Eszter (2008, Bangkok)
Joó Abigél (2008, Bangkok)
Gorjánácz Zsolt (2009, Párizs)
Joó Abigél (2009, Párizs)
Tóth Krisztián (2010, Agadir)
Vér Gábor (2010, Agadir)
Vég Zsombor (2019, Marrakes)
Sipőcz Richárd (2019, Marrakes)
Varga Brigitta (2021, Olbia)