Sajtótájékoztatóval kezdődött a budapesti U23-as vb!

Hétfőn a hivatalos sajtótájékoztatóval megkezdődött a 2019-es budapesti U23-as birkózó-világbajnokság a Ludovika Arénában.

Bacsa Péter, a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) ügyvezető alelnöke, a nemzetközi szövetség (UWW) bürótagja a beszédét érdekességképpen azzal kezdte, hogy a rajt napja épp a 108. évfordulója 1936-os olimpiai bajnokunk, Lőrincz Márton születésének. Mint mondta, „A történet folytatódik…” szlogen azt jelzi, hogy az MBSZ minden évben igyekszik rangos világversenyt Magyarországra hozni. „Tavaly megrendeztük minden idők legjobb felnőtt vb-jét, idén az U23-as vb az év fő hazai versenye, jövő márciusban a kontinentális olimpiai kvalifikációs torna, 2021-ben a kadet vb, 2022-ben pedig a felnőtt Eb házigazdái leszünk. Ez a sorozat is mutatja, hogy nemcsak az eredményekben, hanem a rendezésben is nagyhatalom vagyunk, szívesen jönnek hozzánk a versenyzők és a szakemberek” – fogalmazott a sportvezető.

A mostani U23-as megméretésre 65 ország 630 birkózója nevezett, köztük két felnőtt világbajnok, tehát igen erős mezőny gyűlt össze Bacsa Péter szerint, aki hozzátette: „Ez a viadal kiváló alkalom arra, hogy az utánpótlásunk megmutassa erejét. Tokió után őrségváltás várható a magyar birkózásban, ennek a korosztálynak kell a mai nagyok helyébe lépnie.

Lévai Zoltán, a kötöttfogás szakági vezetőedzője szerint a tíz szőnyegre lépő magyar közül négyen is érmet nyerhetnek, de két dobogós helyezéssel már elégedett lenne. Szerinte e tekintetben leginkább az Európai Játékokon ezüstérmes Torba Erikben (63 kg), fiában, a kétszeres U23-as Eb-győztes ifjabb Lévai Zoltánban (77), Pap Bertalanban (87) és a kadet vb- és junior Eb-első Szőke Alexben (97) lehet bízni.

Ritter Árpád, a női szakág vezetőedzője is tíz versenyző indítását tervezte, de sérülések miatt hétre csökkent a létszám. Legesélyesebbnek a felnőtt Eb-3., idén U23-as kontinens-első Galambos Ramónát (57 kg) és az idei junior Európa-bajnok Nagy Bernadettet (76) tartja éremszerzésre.

A szabadfogásúak részéről Gulevszkij Konsztantyin úgy véli, hogy erős, összeszokott társaság a tízfős kerete. Ő is több érmet, illetve értékes helyezést vár, elsősorban a tavalyi felnőtt vb-n szereplő, U23-as Eb-3. Asarin Roman (65 kg), az idei felnőtt vb-t megjáró, frissen honosított Kuramagomedov Murad (74) , Szurovszki Patrik (86) és az U23-as Eb-2. Tóth Bendegúz (92) szereplése révén.

Közülük Asarin már hétfőn szőnyegre lépett, argentin és török riválisát legyőzte, a negyeddöntőben kikapott a kirgiztől, s mivel legyőzője egy ponttal elveszítette az elődöntőt, kiesett. Halidov Gamzatgadzsi (57), Antal Dániel (70), Lukács Botond (79) és Végh Artúr (97) sem folytathatja. Kedden további öt magyar szabadfogású lép szőnyegre, Budai-Kovács Marcell (61 kg) indiai, Kuramagomedov Murad (74) egyiptomi, Szurovszki Patrik (86) fehérorosz, Tóth Bendegúz (92) spanyol, Nagy Mihály (125) pedig ukrán riválissal kezd.

A belépés a világbajnokságra ingyenes!

Fotó: MBSZ (a képen balra kék mezben Asarin Roman)