Sebestyén Júlia: „Szeretném minden percét kiélvezni az olimpiának”

Utolsó nagy világversenyei előtt áll Sebestyén Júlia, aki a szezon végén befejezi a pályafutását. Rövid időn belül három jelentős versenyen is fellép: elsőként január 19-től Észtországban, Tallinban az Eb-n, majd február közepén a vancouveri téli olimpián, és végül márciusban a torinói világbajnokságon. Julival a felkészülésről, az olimpiai szereplésről és a jövőről beszélgettünk.

sportmenu.hu: Gratulálok a magyar bajnoki címedhez. Milyen érzésekkel léptél utoljára a jégre?

Sebestyén Júlia: Először is köszönöm szépen. Másodsorban itthon bármilyen versenyen mindig nagy kihívás szerepelni, hiszen egy versenyszezonban csak egy alkalommal láthat a hazai közönség, és mindig szeretnék megfelelni, megmutatni a tudásomat. Nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült a magyar bajnokság, hiszen előtte beteg is voltam, ki kellett hagynom pár napot, és ez megérződött a kondíciómon – sokat veszíttetem, de ennek ellenére jól tudtam koncentrálni, és akik kilátogattak, azoknak szép programot tudtam futni.

sportmenu.hu: Mennyiben tér el ez a program az Eb-re, illetve az olimpiára vonatkozóan?

Sebestyén Júlia: Ugyanez a rövid program és kűr lesz, ez tulajdonképpen egy szezonra készül. Nyáron elkészül a koreográfia, eldöntjük, milyen ugrások és forgások legyenek benne. A mostani programjaim úgy vannak összeállítva, hogy technikailag minden tudásom benne van. Most már csak arra kell figyelnem, hogy a forgásokban kiforogjam a kellő fordulatszámot, a spirálsorban kitartsam a hat másodpercet, mert ezzel mind-mind pontokat lehet gyűjteni és természetesen a technikai ugrásokra is oda kell figyelni. Mind a két programot Jelena Ipakjan koreografálta. A rövid program zenéiben a Secret Garden és a Libert Tango van összevágva, a kűr program pedig Raúl Di Blasio egyvelege.

Sportmenu.hu: Van-e különbség a hazai és a nemzetközi zsűri között?

Sebestyén Júlia: Természetesen a nemzetközi mezőnyben a kilenc bíró különböző országból van összeállítva. Ami fontos egy világversenyen, hogy kik a technikai zsűri tagjai, hiszen az új pontozási rendszernek köszönhetően az ő szavuk ér talán a legtöbbet az egész pontozás során; a pontozó bírók csak minősítik a mi elemeinket, a technikai zsűri az, aki meghatározza a szinteket, az ugrásokat (tripla, dupla), és ha úgy gondolják, hogy visszaminősítenek egy ugrást, akkor sajnos azzal sok pontot lehet veszíteni. Az idén nem lesz magyar bíró egyik világversenyen sem, ez egy kis hátrányt jelent nekem. Bízom abban, hogy nem lesznek ellenem a bírók. Számomra ez a legfontosabb, ezért nem is szeretnék ezzel foglalkozni, hanem szeretnék minél jobbat futni.

sportmenu.hu: Mi az elvárás az Eb-re?

Sebestyén Júlia: Az előjelek biztatóak, hiszen a Világkupákon nagyon jól szerepeltem, harmadik lettem Amerikában, összesen négy európainak sikerült dobogóra állni, illetve a világranglistán a negyedik legjobb európaiként a tizedik helyen állok. Úgy gondolom, hogy az esélyeim bármire megvannak, de azt tudni kell, hogy a mezőny nagyon erős, legalább nyolc olyan lány van, aki egyforma tudású és a pillanatnyi teljesítmény dönt közöttük. Természetesen ott van az is, hogy kinek milyen támogatottsága van a pontozó bírók részéről. Azt mondom, hogy az esélyem bármire megvan, de a jég csúszik, majd meglátjuk.

sportmenu.hu: Kik lehetnek a riválisok az Eb-n és az olimpián?

Sebestyén Júlia: Európából a finneket, az olaszokat, a svájci Sarah Meyer-t, a grúz, az észt lányt, és persze az oroszokat sem szabad kihagyni. Az olimpián az európai mezőnyön kívül a kanadaiak, az amerikaiak, a japánok, a koreai lány veszélyes és ez a csoport még 7-8 emberrel bővül.

sportmenu.hu: Szeretnék gratulálni Neked ahhoz, hogy Te viszed majd az olimpián a magyar zászlót a megnyitó ünnepségen. Milyen érzésekkel várod a megnyitó ünnepséget, illetve milyen pluszt fog adni neked majd a versenyen?

Sebestyén Júlia: Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy én vihetem a magyar zászlót. Úgy gondolom, ezt ki kell érdemelni, és az elmúlt évek eredményei alapján kaptam meg ezt a lehetőséget, illetve azért, mert nekem ez már a negyedik olimpiám lesz. A műkorcsolya egyéni szakágban ez nagyon ritka, úgy tudom a norvég Sonja Honeynak sikerült ez egyedül. Én bízom abban, hogy ez egy plusz lendületet ad. Sosem voltam még megnyitón, újdonság lesz számomra. Utána 10-12 nap lesz a versenyig, az pedig azért fontos, mert az időeltolódás miatt regenerálódni, és alkalmazkodni kell a körülményekhez. A pályafutásom során volt minden: sikerek és mélypontok és minden, ami ezután jön, az csak ráadás, éppen ezért szeretném minden percét kiélvezni az olimpiának.

sportmenu.hu: Az olimpia után, hogyan tovább? Említetted a profi a versenyzést, mik a konkrét tervek?

Sebestyén Júlia: Ezt már régebben eldöntöttem, hogy ha nem jön közbe semmilyen sérülés, akkor eddig a szezonig csinálom. Az olimpia után három héttel rendezik a világbajnokságot Torinóban. Ha minden jól megy, és szépen sikerülnek ezek a versenyek, akkor miért ne indulhatnék? Mind az olimpián, mind a vb-n, ha az első tízbe kerülnék, akkor jövőre két lány indulhatna hazánk színeiben. Utána hogyan tovább? Remélem lesz alkalmam egy-két gálán fellépni, hiszen az elmúlt években többször is voltam Katarina Witt-shown, Edvin Marton és Jevgeni Plushenko-gálán. Ha jönne ilyen meghívás, akkor örömmel tennék ennek eleget.

sportmenu.hu: Ki lehet majd az utódod, az, aki megközelítheti a Te teljesítményedet?

Sebestyén Júlia: Én bízom benne, hogy pár év múlva lesznek olyanok, akiknek úgy szurkolhatunk, hogy éremesélyesek lehetnek a világversenyeken. Sajnos amikor leégett a BS, utána sokan abbahagyták, és úgy gondolom, hogy pont az utánam lévő korosztály hiányzik. Vannak tehetséges 10-11-12 éves versenyzők, nekik kell egy jó pár év, és ne felejtsük el, a 14-15 éves kor a vízválasztó számukra. Az tény, hogy valaki ennyi ideig – több mint 10 éven keresztül – ott legyen az élmezőnyben, az nagyon-nagyon ritka, és ehhez nagy kitartás kell. Az a jellemző, hogy feltűnnek fiatal tehetségek, egy-két évig szép eredményeket érnek el, utána eltűnnek és ez világviszonylatban is igaz. Reméljük, hogy majd kialakul egy olyan utánpótlás-bázis itt Magyarországon is, amelyből neves versenyzők lesznek.