Selmeci Attila, a világcsúcstartó mestere is „edzésbe állt”

A budapesti Európa-bajnokságon 10, az olimpián 4 vagy 5 számot vállal be Milák Kristóf.

A forgatókönyv menetközben változhat, de az országos bajnokságon hat győzelemmel, egy országos csúcsjavítással, nem utolsó sorban pedig egy világraszóló 200 pillangóval parádézó Milák Kristóf a májusi budapesti Európa-bajnokságon várhatóan nyolc „egyéni”- és két váltószámban méretetti meg magát. Két hónappal később, már a legnagyobb feladatra, az olimpiai 200 méteres pillangó megnyerésére összpontosítva ugyanakkor a váltókkal együtt „csak” négy, legfeljebb öt számra szűkíti le a versenyprogramját a csodákra képes úszózseni-rta az SzPress Hírszolgálat.

A Budapesti Honvéd büszkeségének és a vele együtt készülő Biczó Bencének és Márton Richárdnak Húsvéthétfőn kezdődött el az újabb hosszú menetelése, amelyet szakberkekben a felkészülés makrociklusának neveznek.

Az olimpiai visszaszámláló azt mutatja, hogy 111 nap múlva érkezik el Milák, és vele együtt a sikerkovács Selmeci Attila közös munkájának legnagyobb próbatétele. Július 28-án dől el az, hogy a 21 esztendős világ- és Európa-bajnok az olimpiai küldetését is győzelemmel tudja-e megkoronázni.

Autó helyett kerékpáron

Húsvéthétfőn kezdődik Milák Kristóf 15 hetes nagy menetelése

Az olimpiai felkészülésünk hajrája valóban most kezdődött el, innen már nincs megállás Tokióig, legfeljebb néhány könnyített edzésnapnak örülhetnek majd a fiúk. Az előttünk álló utat  botlás nélkül kell bejárnunk, ami ugyanúgy lesz fizikai, mint mentális próbatétel is – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Selmeci Attila, aki elárulta, hogy nem csak a versenyzőit akarja csúcsformába hozni, hanem önmagát is. – Az alapjárat számomra az, hogy a versenyzők 6.5-7 kilométeres edzéstávjának teljesítése közben legkevesebb 5 kilométert gyalogok a medence partján, mert az úszóim minden mozdulatát szemmel kell követnem. Most, hogy a tavasz beköszöntött, letettem az autómat, felkészítettem a kerékpáromat, és ha nem esik, a csillaghegyi otthonomból biciklin közelítem meg a Duna Arénát. Korareggel és késődélután is. Ez alsó hangon azt jelenti, hogy naponta közel két órát ülök a nyeregben. Ennél jobb edzést nem is tudnék kitalálni magamnak, mert amióta a térdemet fájlalom, a napi futásokról sajnos le kellett mondanom. Az a szerencsém, hogy imádom a kerékpározást is.

Miláknak, a Selmeci-team vezéralakjának a felkészülését a mesteredző mellett szárazföldi edző, pszichológus, sportmasszőr és dietetikus szakember segíti. Rajtuk is múlik, hogy az „ötkarikás” feladat teljesítése mellé milyen osztályzat kerül.

Jó a csapat, erős a stáb is

Nem csak a háromtagú versenyzői csapatom jó, hanem a stáb is erős, amelynek minden tagja hozzáad valami jót és hasznosat a közös munkához – folytatta Selmeci Attila, aki az is elárulta, hogy már hetekkel ezelőtt is érezte magán a versenyláz jeleit. – Most a kifogástalan lehetőségeket biztosító Duna Arénában folynak az edzéseink, aztán április 24-én tenerifei edzőtáborba utazunk. Alig hogy hazaérkezünk, máris kezdődik az Európa-bajnokság, amire tudomásom szerint már 47 nemzeti szövetség jelezte a részvételi szándékát. Ott, a Duna Arénában is történhetnek csodák, de a puskapor javát az olimpiára tartogatjuk” – hangsúlyozta Selmeci Attila.

Milák Kristóf többször is elmondta már, hogy a Duna Arénát magáénak is érzi. Egészen pontosan azóta, hogy a 2017-es budapesti vizes világbajnokságon, akkor még csak 17 esztendősen, a 100 pillangón ezüstérmes úszással és junior világcsúcsok megdöntésével robbant be a világ élvonalába. Az úszóelitben elfoglalt helye most még szilárdabb, amelyet 2019-ben a „Földönkívüli” Phelps világrekordjának megdöntésével, az idei OB-n pedig világranglista elsőséget jelentő eredménnyel erősített meg.

 

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

 

fotó: Facebook; MUSZ – Derencsényi István