Selmeci Attila: „Amit elterveztünk, azt el is értük”

Milák Kristóf edzője már alig várja, hogy újra jókat bicajozhasson. Szeptemberben döntenek a hogyan tovább izgalmas kérdéséről.

Még soha nem érezte magát olyan fáradtnak Selmeci Attila, az olimpiai győztes és ezüstérmes Milák Kristóf edzője, mint most, amikor a küldetését kiválóan teljesítve vasárnap hazaindulhat Magyarországra. Alig várja már, hogy a csillaghegyi otthonában megpihenhessen és a testi-lelki tartását helyreállítva újra jókat kerékpározhasson. Hozzá igen közel állók azt állítják, hogy a 63 esztendős sikerkovács az elmúlt hetekben ránézésre éveket öregedett, pedig az olimpia előtt sem volt könnyű és konfliktusmentes az élete. Mint az Tokióban kiderült, az edzőszakma kiválóságának annál is nagyobb teher nehezedett a vállára, mint amekkorát megjósolni lehetett, ezért is fontos, hogy a következő hetekben csak magával és a szeretteivel törődhessen – írta az SzPress Hírszolgálat.

A csúcsra jutottak

A Tokióba indulás előtt az SzPress Hírszolgálatnak úgy nyilatkozott Selmeci, hogy az egyedülálló képességű tanítványával együtt ő maga is az életét adta közös álmuk megvalósításáért. A cél elérése pedig pályafutásuk eddigi legmagasabb csúcsát jelentheti.

Amit elterveztünk, azt el is értük. Kristóf két és félméteres döbbenetes előnnyel a célba érkezve igazolta a papírformát a 200 pillangón, majd a százon Európa-csúcsot javítva mindössze 23 századmásodperccel maradt el a világrekordot döntő amerikai Dressel mögött. Ez a ”befutó” azt vetíti előre, hogy kettejük párharcából újabb világraszóló csúcsok születhetnek, de én annak az esélyét sem zárnám ki, hogy Kristóf előbb vagy utóbb fordítani tud a tokiói százas döntőben kialakult sorrenden” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Selmeci Attila.

Akiről csak az nem tudta az uszodában, hogy nem mesébe illően szép az élete, aki elfordította a fejét, vagy diplomatikusan csupán hümmögött.  Most már az sem titok, hogy egy mosonmagyaróvári pszichiáternő, bizonyos Dr. Resch Mária segítségét is igénybe kellett vennie a világcsúcstartónak és a sikerek kovácsának, hogy békében, megnyugvással és kellő összpontosítással készülhessenek fel a nagy kihívásra.

Fel kell töltődniük

Most Kristófnak és nekem is csendre, elvonulásra és feltöltődésre van szükségünk, mert a mögöttünk álló út sokat kivett belőlünk. Ha hátra tekintek, három keservesen nehéz időszak emlékei jönnek elő. Pokoli volt, amikor tavaly a dél-afrikai edzőtáborból hazaérve azzal kellett szembesülni, hogy a vírusjárvány miatt bezárnak az uszodák, törlik azokat a versenyeket, amelyekre készültünk. A még nagyobb fejfájást pedig az okozta, amikor Kristófot is megtalálta a COVID vírus, és ezzel az ISL versenye is odalett. Már az olimpiai felkészülés hajrájához érkeztünk, amikor a sikeres budapesti Európa-bajnokság után azt tapasztaltam, hogy az egyhetes pihenőt követően nem fűlik a foga Kristófnak újra nekifeszülni a napi kétszer 6-7 kilométeres edzésadagok teljesítéséhez. De aztán helyreállt a rend, az ő elképesztő képességei és a sikervágya átlendítette ezen a holtponton is.

Három eshetőséggel számol

Selmeci Attila már az olimpia előtt is tett egy olyan kijelentést, amiből arra lehetett következtetni, hogy nem magától értődő a Tokió utáni időszak forgatókönyve. Erre erősített rá azzal a 200 pillangón kivívott győzelem után, hogy 63 esztendősen, közel a nyugdíjas éveihez, alaposan meg kell hánynia-vetnie, hogy mit vállal, illetve mibe megy bele.

Ezt most csak megerősíteni tudom, de annál többet nem mondanék, hogy három eshetőséggel is számolok. Azonnali megoldás nincs, az elhamarkodott döntés rossz döntés lenne. Valamikor szeptemberben majd leülünk az érintettekkel, köztük Dr. Wladár Sándorral, a MUSZ első emberével, illetve Gergely Istvánnal, a Honvéd ügyvezető elnökével, addig mindenki gondolkodik és mérlegel” – mondta befejezésül Selmeci Attila.

 

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

 

Fotó: Derencsényi István- MUSZ