Shiffrin megkezdheti az éremgyűjtést Phjongcshangban

A phjongcshangi téli olimpia egyik legnagyobb sztárja és legeredményesebb sportolója lehet Mikaela Shiffrin, aki hétfőn mutatkozik be a dél-koreai játékokon női óriás-műlesiklásban, melyen két magyar induló is lesz Hozmann Szonja és Maróty Mariann személyében.

Az amerikai síző úgy vezeti a világkupát összetettben, hogy nagyjából dupla annyi pontja van, mint a második helyezettnek, pedig a sorozat utolsó állomásait már kihagyta az olimpia miatt. A még mindig csak 22 éves sportolónak nem ez a szám a legnagyobb erőssége, hanem a műlesiklás, de ebben is az egyik legnagyobb favoritként áll rajthoz. Itt viszont a szakági világkupát vezető német Viktoria Rebensburg vagy a mögötte második francia Tessa Worley is megelőzheti. A magyaroknak nem lehetnek vérmes reményeik.

A sílövőknél az üldözéses számok következnek, amelyekben mindig a sprintversenyek győztesei a legesélyesebbek, mivel a diadaluk során megszerzett előnyükkel indulnak a riválisaikkal szemben. A nőknél így a német Laura Dahlmeier a favorit, aki ráadásul közel 25 másodperces fórral indul majd neki a négy lövészetből álló 10 kilométernek, ráadásul az ötödikként rajtoló ellenfelének a hátránya már 40 másodperc. A férfiaknál ugyanakkor jóval nehezebb a győztesre tippelni, mivel az egész idényt uraló francia Martin Fourcade és a norvég Johannes Thingnes Bö – akik a vk eddigi 15 egyéni viadalaiból együtt 14-et nyertek – elképesztően rosszul lőttek, így előbbi csak 8., utóbbi 31. lett. Fourcade 22 másodperces hátránya még kezelhető a 12,5 kilométer során, de Bönek tulajdonképpen erre a számra is elszálltak az éremszerzési reményei.

A síugrók női versenyében bombameglepetés lenne, ha nem a norvég Maren Lundby diadalmaskodna, ugyanis a szezon tíz vk-viadalából hétszer első, háromszor második lett, műkorcsolyában pedig a címvédő oroszok sikere borítékolható. A gyorskorcsolyázók női 1500 méteres számában a hollandok dominanciája folytatódhat, az eddigi hat megszerezhető éremből négyet vittek el a németalföldiek, a nőknél háromból hármat, így jószerivel csak az a kérdés, hogy melyik versenyzőjük nyer. Ezen a távon a Szocsiban ezüstérmes, Phjongcshangban pedig 3000 méteren második Ireen Wüst 10. ötkarikás medáljára hajt, amellyel egyedüliként lenne rekorder a német Claudia Pechsteint lehagyva.

Hétfőn, a harmadik hivatalos versenynapon nyolc számban hirdetnek bajnokot.

(MTI)

fotó:  Getty Images