Sikeres napot zártak a magyarok Minszkben

Csütörtökön, az Európa Játékok 7. versenynapján tovább folytatták parádés szereplésüket a kajak-kenusok. Sikeresen meneteltek az asztaliteniszezők. Búcsúzott az íjászunk és sportlövőink is, kezdtek a tornászok és a pályakerékpárosok.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának csütörtöki beszámolója szerint a Magyar Kajak-Kenu Szövetség a honlapján is közzétette, hogy megjött a hivatalos állásfoglalás: az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) és az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) levele szerint az idei Európa Játékok egyben Európa-bajnokságnak is számít gyorsasági kajak-kenuban. Az utolsó versenynapon a magyarok 3 arany- és 4 ezüstérmet nyertek. Kozák Danuta 500 egyesben ezüstérmet nyert a remek formában lévő fehérorosz Khudzenka mögött. A férfi kajak négyesek 500-as döntőjében először szerepelt nagy nemzetközi világversenyen ebben az összeállításban a Nádas Bence, Tótka Sándor, Birkás Balázs, Kuli István egység. A magyar kvartett végül a hetedik helyen végzett a rendkívül erős mezőnyben. A kenu kettesek 500 méteres számában Balla Virágnak és Devecseriné Takács Kincsőnek nem akadt legyőzője, így aranyérmet zsebelhettek be. A Kárász Anna, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Medveczky Erika összeállítású négyes szintén az első helyen végzett. Délután a 200-as futamokkal folytatódott a verseny (tehát az Eb), már nemcsak nagy szélben, hanem szakadó esőben is. Kozák Danuta a dán Emma Jörgensen mögött a második helyen ért célba K1 200-on. A férfiak ugyanezen számában Birkás Balázs ezüstérmet nyert a francia Maxime Beaumont mögött. A mindössze 19 éves Nagy Bianka hetedik lett C2 200-on, míg a Lucz Anna, Kiss Blanka páros K2 200-on kilencedikként ért célba. K1 5000 méteren Bodonyi Dóra vívott ádáz harcot a fehérorosz Litvinchukkal, és végül másodikként ért célba; Kopasz Bálint, aki pályafutása során először indult el 5000 méteren felnőtt világversenyen, megelőzte a szám világbajnokát, Fernando Pimentát, megnyerve ezzel az aranyérmet. A magyar kajak-kenu különítmény négy arany- és öt ezüstéremmel zárták a minszki játékokat.

A magyar női asztalitenisz-válogatott 3-0-ra legyőzte az ukránokat, és ezzel bejutott a csapatverseny elődöntőjébe. Pergel Szandra, Madarász Dóra-Tetyana Bilenko, Ganna Gaponova 3-1 (-5, 2, 4, 5); Póta Georgina-Margarita Peszocka 3-2 (-6, 9, 10, -9, 9); Madarász-Gaponova 3-0 (1, 6, 10). Asztaliteniszben a Póta Georgina, Pergel Szandra, Madarász Dóra összeállítású válogatott a románok elleni találkozón a döntőért mérkőzik.

Csütörtökön két birkózónk volt érdekelt a vigaszágon. Szabó Mihály (szabadfogás, 97 kg) újabb vereségével kiesett, az Eb-5. Dénes Mercédesz (női 53 kg) viszont a spanyol Rueda Flores 10-0-s legyőzésével jogot szerzett a bronzmérkőzésre. Itt a kétszeres Európa-bajnok orosz Orsustól hasonló arányban kikapott, így végül az ötödik helyen végzett. Az Eb-3. Galambos Ramóna (57 kg), az Eb-5. Sleisz Gabriella (62 kg) és az Eb-2. Németh Zsanett (76 kg) egyaránt egy-egy vereséggel búcsúzott, mivel az őket legyőzők nem jutottak be a döntőbe. Pénteken három kötöttfogású birkózónk kezdi meg szereplését, az Eb-5. Torba Erik (60 kg) svéd, a szintén Eb-5. Krasznai Bence (67 kg) ukrán, a háromszoros Európa-bajnok, olimpiai és vb-2. Lőrincz Tamás (77 kg) pedig francia riválissal.

Sportlövészetben a 17 esztendős Horváth Lea 1150 körös eredménnyel a 29. helyen végzett a női kisöbű szabadpuska összetett számában. A komáromi sportoló hétfőn tizedekkel maradt csak le gyengébbik számának, a légpuskának a fináléjáról, és lett 14. A magyar tehetség – aki a tavaszi világkupákon 1170 kör feletti eredményeket produkált – a 40 térdelő testhelyzetű lövését 382 körrel fejezte be, majd fekvőben 387-tel, állóban pedig 381 körrel zárt, összességében pedig 1150-nel. Pongrátz Bianka az 50-ből nyolc korongot hibázott el, így 109 találattal a 16. helyen zárta a női skeetesek versenyét. Az EJ egyetlen magyar koronglövőjének remekül kezdődött szerdán a verseny, az első 50 korong után 47 találattal az élcsoportban volt. A harmadik 25-ös szakaszban aztán öt hiba is becsúszott, amivel 67 koronggal a 14. helyen zárta a napot, s egyetlen találattal volt elmaradva a hatodik, még döntős helyen álló vetélytársától. Csütörtökön már csak két 25-ös roté várt a 28 fős mezőnyre, és Biankának nem sikerült megismételni egy nappal korábbi kezdését, mindkét szakaszt 21 találattal zárta, a versenyt pedig 109-cel fejezte be. A döntőhöz 115 korongra volt szükség. A sportlövők ezzel befejezték a szereplésüket a játékokon, melyet egy bronzéremmel és egy negyedik helyezéssel zártak: Péni István a kisöbű szabadpuska összetett számban lett harmadik, Sidi Péter pedig légpuskában maradt le kevéssel a dobogóról.

Banda Árpád szétlövéssel veszítette el nyolcaddöntőjét, így kilencedik helyen zárt a férfiak olimpiai számában az Európa Játékok olimpiai kvalifikációs íjászversenyén. A jelenlegi legjobb magyar íjász hétfőn nagyszerű teljesítménnyel két párharcot nyert a kieséses szakaszban, és csütörtökön úgy kezdhette meg a napot, hogy újabb két győzelemmel szinte biztosan olimpiai kvótát szerezne, mivel a férfiak versenyében egy helyett két kvótát osztanak ki az EJ-n. Árpád a holland Steve Wijlerreel mérkőzött a negyeddöntőért. A párharcokban három-három nyilat lőnek egyszerre a versenyzők, s az adott sorozat győztese két pontot kap, döntetlen esetén pedig egy-egy pont jár, a győzelemhez pedig hat pontot kell szerezni. Az első körben mindkét sportoló 28-28 kört ért el, a másodikat viszont 28-27-re a holland nyerte, s 3-1-es vezetéshez jutott. Banda a következő szakaszban csak 25-öt lőtt, mégis egyenlített mivel Wijler két lövése csak hetes lett (23 kör). A folytatásban kézzel fogható közelségbe került a 24 éves szegedi versenyző számára a győzelem, 27-25-re ugyanis öve lett a negyedik szakasz (5-3), a záró körben azonban a holland nagyszerűen lőtt és egyenlített. Következett az egy-egy nyilas szétlövés, mely rögtön az első körben eldőlt, mivel Wijler 9-est, a magyar fiú pedig 8-ast talált, ezzel pedig utóbbi befejezte szereplését a viadalon.

tollaslabdázó Krausz Gergely kikapott a férfi egyes nyolcaddöntőjében. A legfrissebb világranglistán 95., 25 éves magyar játékos a nemzetközi szövetség aktuális rangsorában 42., ötödik helyen kiemelt izraeli Misa Zilbermannal csapott össze csütörtökön a nyolc közé jutásért. Ugyan a rivális az első szettben már hat ponttal is vezetett, végül szorosan alakult a végjáték, de Zilberman 23-21-re nyert. A második játszma aztán már simább lett, végig az izraelinél volt az előny, és 37 perc alatt el is dőlt a mérkőzés. Misa Zilberman (izraeli)-Krausz Gergely 2-0 (21, 16).

Elkezdődtek a tornászok küzdelmei is. A férfi egyéni összetett selejtezőben Babos Ádám 25., a nyújtó selejtezőjében Vecsernyés Dávid 6. (döntős), női egyéni összetettben Székely Zója 20., Schermann Bianka 14. (döntősök), az ugrás selejtezőjében Péter Sára Eszter 1. (döntős) lett.

pályakerékpárosok versenyét este rendezték, ahol Lovassy Krisztián scratch-ben versenyzett. A magyar pályakerékpáros a 11. helyet szerezte meg. Pénteken Szalontay Sándor a sprint selejtezőfutamban, míg Filutás Viktor a pontverseny döntőjében indul.

A 8. versenynapon, pénteken 3 sportágban indulnak sportolóink: asztaliteniszben, birkózásban és pályakerékpározásban.

fotó: MTI/Kovács Tamás