Sikeres napot zártak a magyarok szerdán Minszkben, Kopasz Bálinté az első aranyérem

Arany-, ezüst- és bronzérmet is nyertek a magyar versenyzők az Európa Játékok hatodik versenynapján. Kajak-kenuban Kopasz Bálint, Kárász Anna és Kozák Danuta, sportlövészetben Péni István volt szerdán az éremfelelős. A Magyar Csapat eddig öt medálnál tart Minszkben.

A Magyar Olimpiai Bizottság beszámolója szerint a kajak-kenusok küzdelmeiben Kopasz Bálint aranyérmet nyert a K1 1000 méteres olimpiai számban. A 22 esztendős kajakos a fináléba is a legjobb idővel jutott be. Nemcsak a magyar kajak-kenu válogatott, hanem az egész magyar küldöttség első aranyérmét szerezte a minszki játékokon. A kenu egyes 1000 méteren az olimpiai bronzérmes Kiss Tamás a rendkívül erős mezőnyben végül hatodik lett. A Kárász Anna, Kozák Danuta párosnak nem volt egyszerű dolga, hiszen egyrészt Danuta felkészülését betegség hátráltatta, másrészt egy bivalyerős fehérorosz egység volt a legnagyobb ellenfél 500 méteren.

(Kozák Danuta és Kárász Anna az ezüstéremmel; fotó: MOB / Szalmás Péter)

A hazai pályán versenyző Volja Khudzenka, Marina Litvinchuk duó kiváló rajtot vett, és esélyt sem adott a teljes mezőnynek. A magyar kettős bő másfél másodperces hátránnyal a második helyen végzett, megszerezve a magyar küldöttség első ezüstérmét. A férfi C2 1000 méteres versenyében – amelyben az élete első felnőtt világversenyén induló – Kiss Balázs, Dóri Bence fiatal egység a kilencedik helyen végzett. Csütörtökön a 200, 500 és 5000 méteres számokban hirdetnek győztest.

Sportlövészetben a kisöbű szabadpuska összetett számában Péni István 450.6 körös teljesítménnyel bronzérmes lett. A már ötkarikás kvótás magyar versenyző 1177 körrel, a negyedik helyen jutott be a nyolcas döntőbe úgy, hogy 389 kört lőtt térdelve, kiválónak mondható 398 kört teljesített fekve, majd az álló testhelyzetben is jól lőtt, és 390 körrel fejezte be a 120 lövéses alapversenyt.

(A bronzérme Péni István; fotó: MOB / Szalmás Péter)

A fináléban az első, térdelve leadott 15 lövés után 153.1 körrel a harmadik helyen állt az ifjúsági olimpiai bajnok magyar, aki a fekvő testhelyzetben leadott újabb 15 lövés során feljött a második helyre 310.1 körrel. Az állóban még egy 8-as is belefért, így is harmadik lett Péni István 450.6 körös teljesítménnyel a győztes orosz Szergej Kamenszkij és a második fehérorosz Jurij Scserbacsevics mögött. A női skeet selejtezőjében Pongrátz Bianka 14, a 25 m-es női pisztolyban Major Veronika 9., Csonka Zsófia 24., a férfi 50 m-es puska összetett alapversenyben Sidi Péter 19. lett.

Szerdán három magyar birkózó lépett szőnyegre. Az Eb-5. Dénes Mercédesz (53 kg) első mérkőzésén legyőzte az idei Eb-5. francia Debieu-t, a negyeddöntőben viszont kikapott az Európa-bajnok ukrán Halvadzitól. Utóbbi döntőbe jutásával viszont a vigaszágon folytathatja spanyol, majd győzelem esetén a bronzmeccsen orosz ellen. Szabó Mihály (szabadfogás, 97 kg) kifogta a sportág jelenlegi legnagyobb csillagát, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Szadulajevet, ki is kapott tőle, de az orosz favorit fináléba kerülésével ő is folytathatja egy északmacedónnal. Vilhelm Zoltán (szf, 65 kg) egy vereséggel kiesett. Csütörtökön az Eb-3. Galambos Ramóna (57 kg) azerivel, az Eb-5. Sleisz Gabriella (62) bolgárral, az Eb-2., vb-5. Németh Zsanett (76) észttel kezd, mindhármuk riválisa állt már világversenyes dobogón.

Tollaslabdában a női páros csoportmérkőzések A csoportjában Smith, Birch (GBR) – Bukoviczki Nikoletta, Gonda Daniella 2-0 (6,12); a női egyes csoportmérkőzések E csoportjában Li (GER) – Körösi Ágnes 2-0 (16,13), így ők búcsúztak a további folytatástól. Az ugyancsak egyesben játszó Krausz Gergely viszont korábban második lett háromfős csoportjában, így csütörtökön pályára léphet a nyolcaddöntőben.

Ökölvívásban a női -69 kg-os negyeddöntőben Apetz – Budai Vivien 10-9, így a magyar lány alul maradt német riválisával szemben. Az ökölvívók befejezték a küzdelmeket Minszkben – ahol a férfiaknak egyben Európa-bajnokságot is jelentett az esemény -; a magyarok érem nélkül zártak.

Szerdán immár harmadszor lépett színre a magyar csapat atlétikában. Mostoha időjárás fogadta a versenyzőket, de a magyarok ilyen körülmények között is megállták a helyüket, és a hat csapatos elődöntőben az ötödik helyet szerezték meg az oroszok előtt. A döntőbe a mi csoportunkból Fehéroroszország, Olaszország és Csehország, a másik ágról pedig Franciaország, Németország és Ukrajna jutott be.

Magyar Csapat ezzel öt éremnél tart: mérlegünk eddig 1 arany-, 1 ezüst- és 3 bronzérem. Korábban a judós Ungvári Attila és a gátfutó atléta Kerekes Gréta lett harmadik. A karatésok szerdán utaztak Minszkbe, így már a teljes magyar delegáció megérkezett a fehérorosz fővárosba. A helyszínen tartózkodik Vékássy Bálint, a MOB főtitkára is. Az első érmesünk, Ungvári Attila már vissza is utazott az Európa Játékokról.

fotó: MOB/Szalmás Péter