Sikerrel zártak az utánpótlás-válogatottak

A női junior válogatott Európa-bajnoki 4. helyét követően ifjúsági együttesünk bronzérmet szerzett a szlovákiai U17-es Európa-bajnokságon, lezárva ezzel utánpótlás-válogatottjaink számára a kiemelkedő eredményeket hozó nyarat.

A Magyar Kézilabda Szövetség beszámolója szerint strandkézilabdázóink kiemelkedő szereplését (U17-es fiú Európa-bajnokság: ezüstérem, U17-es leány Európa-bajnokság: 4. hely, U17-es leány világbajnokság: aranyérem) követően a férfi junior válogatott az 5. helyen zárta az algériai világbajnokságot, a női ifjúsági csapata megnyerte Győrött az EYOF-ot, majd a nyár második felében női utánpótlás-válogatottjaink az U19-es, majd az U17-es Európa-bajnokságokon szerepeltek.

Junior csapatunk a 2015-ös Eb-bronzérem és az ifjúsági vb-n elért 5. helyezést követően csoportelsőként zárta a szlovéniai U19-es Európa-bajnokság első körét, majd a középdöntőt is. Hajdu János együttese a többi között az orosz és a norvég válogatottat is legyőzte. A négy között a csapat a későbbi Európa-bajnok franciáktól, majd a bronzmérkőzésen Dániától vereséget szenvedett, ám továbbra is bizonyította: jó erőkből álló együttes, amely éremesélyesként lép pályára jövőre Debrecenben az U20-as világbajnokságon.

– Fűtött minket a vágy a tavalyi ifjúsági világbajnokság után, hogy a legjobb négy közé jussunk, hiszen egy éve nyolc győzelemmel és egy vereséggel az 5. helyen végeztünk – hangsúlyozta Hajdu János, a női junior válogatott szövetségi edzője. – A csoportmérkőzéseken, majd főként a középdöntőben remekül teljesítettek a lányok, jól látszott, hogy közelebb kerültünk az elmúlt két évben a mezőny előtt járó oroszokhoz és dánokhoz, előbbi csapatot le is tudtuk győzni az Eb-n. A bronzmérkőzésen a dánok jobb formát mutattak, sajnálom, hogy nem sikerült a dobogóra állnunk, ugyanakkor a 3-4. hely volt a realitás számunkra. A franciák szereplése talán sokakat meglepett, ugyanakkor az elmúlt két évben már látszott, hogy ha az erős fizikumuk mellé még jobban megtanulják játszani a kézilabdát, akkor nagyon erősek lesznek. A mi célunk természetesen a minél jobb szereplés hazai környezetben a jövő nyári junior világbajnokságon, éremért szállunk harcba – ehhez persze sok közös gyakorlás, edzőmérkőzés szükséges, no és persze az is, hogy a lányok minél több lehetőséghez jussanak a felnőtt NB I-ben.

Júliusban az Európai Ifjúsági Játékokon aranyérmet szerzett női ifjúsági csapatunk Szlovákiában az U17-es Európa-bajnokságon hibátlanul zárta a csoportkört, majd a későbbi kontinensbajnok németekkel szemben döntetlent játszott, Oroszországot legyőzte, ezzel csoportelsőként jutott az elődöntőbe. A fináléba kerülésért Norvégia volt az ellenfél, azonban az EYOF-on a mieink által legyőzött együttes a norvég ifjúsági B-válogatott volt, hiszen a szlovákiai tornán teljesen más kerettel álltak föl, és győzték le a mieinket az elődöntőben, a skandinávok. A bronzmeccsre föl tudott állni a magyar együttes, és rendkívül magabiztosan felülmúlta a franciákat, megszerezve a harmadik helyet.

– A norvégok ellen volt egy gyengébb teljesítményünk az elődöntőben, de hozzáteszem, hogy ez volt az első Európa-bajnokságunk, még meg kell tanulnunk, hogy egy torna során van ilyen mérkőzés is – értékelt Bohus Bea szövetségi edző, aki az EHF „A női kézilabdázás nagykövete” címet kapta a kontinenstorna végén. – Az elődöntőben támadásban, valamint a támadásbefejezéseknél voltak gondjaink. Nem tartom jobb csapatnak a norvég együttest, de az elődöntőben jobb napot fogtak ki. A játékosok lelkileg összetörtek az elődöntő elvesztésekor, és nagy hiányérzet maradt bennük. Ezt követően már az volt a feladatunk a stábbal, hogy motiválni tudjuk a lányokat, és fel tudjuk állítani őket a bronzmérkőzésre. Úgy gondolom, hogy ez sikerült, kiváló volt a játékosok hozzáállása. Júliusban részt vettünk az EYOF-on, ahol egy mérkőzést buktunk el a románok ellen, de elhoztuk az aranyérmet, a Eb-n szintén elvesztettünk egy mérkőzést, de megszereztük a bronzérmet. Úgy vélem, hogy két ilyen tornáról két érmet hazahozni fantasztikus teljesítmény, büszke vagyok a csapatra!

– Sok szeretettel gratulálok mindkét női utánpótlás-válogatottunknak, hiszen a 4. hely, valamint az EYOF-siker és az Eb-bronzérem egyaránt azt mutatja, hogy a junior és az ifjúsági csapat is a világ legjobbjai közé tartozik. Jó a játékosanyag, és ezúton szeretném kiemelni mindkét csapat edzőit, akik remekül dolgoznak a tehetségekkel – mondta el Novák András, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára.

Női U19-es válogatottunk Európa-bajnoki eredményei:

Csoportmérkőzések: 
Magyarország-Románia 26-21
Magyarország-Hollandia 34-26
Magyarország-Svédország 23-24

Középdöntő: 
Magyarország-Oroszország 27-24
Magyarország-Norvégia 26-18

Elődöntő: 
Magyarország-Franciaország 26-31

A 3. helyért: 
Magyarország-Dánia 26-28

Női U17-es válogatottunk Európa-bajnoki eredményei:

Csoportmérkőzések: 
Magyarország-Montenegró 30-23
Magyarország-Horvátország 22-21
Magyarország-Dánia 31-27

Középdöntő: 
Magyarország-Németország 25-25
Magyarország-Oroszország 25-19

Elődöntő: 
Magyarország-Norvégia 21-26

A 3. helyért: 
Magyarország-Franciaország 32-18

A magyar női junior válogatott kerete:

Kapusok: BÍNÓ Boglárka (Győri Audi ETO), HLOGYIK Petra (MTK), SUBA Sára (Váci KSE)
Jobbszélsők: FALUVÉGI Dorottya (FTC), KLUJBER Katrin (DKKA)
Jobbátlövők: KUTI Bettina (NEKA)
Irányítók: SZABÓ Kitti (NEKA), ROMÁN Dorina (NEKA)
Beállók: TÓVIZI Petra (DVSC), PÁSZTOR Noémi (NEKA), GIRICZ Laura (NEKA), HUDÁK Emma (Győri Audi ETO)
Balátlövők: HÁFRA Noémi (MTK), HORNYÁK Bernadett (DKKA)
Balszélsők: FODOR Csenge (NEKA), MÁRTON Gréta (MTK)

Szövetségi edző: HAJDU János
Edző: PIGNICZKI Krisztina
Kapusedző: BARTALOS Béla

A magyar női ifjúsági válogatott kerete:

Kapusok: SZABÓ Dóra (DVSC-TVP), MAGERA Noémi (NEKA)
Jobbszélsők: ARANY Rebeka (Vasas), KOVÁCS Noémi (NEKA)
Jobbátlövő: AFENTÁLER Sára (Győri Audi ETO)
Irányítók: VÁMOS Petra (NEKA), TÓTH Nikolett (FTC), BORGYOS Panna (DVSC-TVP)
Beállók: SIMON Armilla (NEKA), VARGA Emőke (Győri Audi ETO)
Balátlövők: KÁCSOR Gréta (Vác), PÁL Tamara (Győri Audi ETO), KUCZORA Csenge (Vasas), GERHÁTH Kincső (Győri Audi ETO), SZILOVICS Fanni (Győri Audi ETO)
Balszélső: SCHATZL Natalie (NEKA)

Szövetségi edző: BOHUS Beáta
Edző: WOTH Péter

fotó: keziszovetseg.hu

Vélemény, hozzászólás?