Sikerült a Magyar K2 Expedíció – Suhajda Szilárd felért a csúcsra!

Hegymászó történelmet írt Suhajda Szilárd, aki a Magyar K2 Expedíció keretében elérte a Föld második legmagasabb hegycsúcsát, a 8611 méteres K2-t.

A csapat csütörtöki tájékoztatása szerint Szilárd Klein Dáviddal indult három nappal ezelőtt a mindent eldöntő utolsó körre, de Dávid végül egészségügyi okokból nem mászott fel a csúcsra, az alaptáborból támogatta az expedíció sikerét. A „hegyek királyaként” is emlegetett kolosszus legmagasabb pontján még nem állt magyar, ráadásul Szilárd oxigénpalack és teherhordók nélkül érte el a nem mindennapi eredményt.

„Örömmel jelentem, hogy a 2019-es Eseményhorizont K2 Expedíciót sikerre vittük, itt vagyok a K2 csúcsán. Csodálatos, felszakadozott a felhő, mindent jól látok, gyönyörű a gerincről a kilátás. Nagyon örülök, hogy én is gazdagíthatom az Eseményhorizont csúcssikereit! Legközelebb remélem, együtt állunk fent egy szép csúcson” – jelentkezett be Suhajda Szilárd a K2 csúcsáról helyi idő szerint ma dél után nem sokkal. Szilárd ezzel teljesítette a Magyar K2 Expedíció küldetését. Így már csak két „nyolcezres” hegy, a Sisapangma[1] és az Everest[2] csúcsának palack nélküli megmászása hiányzik ahhoz, hogy a magyar hegymászó közösség palack nélkül teljesítse a Himalája Koronája kihívást: Földünk 14 „nyolcezresének” megmászását.

A múlt héten még kérdéses volt, hogy egyáltalán nyílik-e alkalmas lehetőség Klein Dávid és Suhajda Szilárd számára arra, hogy megkíséreljék a csúcsmászást, hiszen a fent tartózkodó serpa hegymászók akkor rendkívül mély hóról számoltak be, amely az egyik legtapasztaltabb és legismertebb külföldi hegymászó, Mike Horn, és társa, Fred Roux csúcsmászási kísérletét is meghiúsította. Ők ezt követően nem sokkal le is vonultak a hegyről.

A két magyar hegymászó azonban nem adta fel, ők eredetileg is egy későbbi időpontot tűztek ki a K2 csúcsának megmászására. Egy csapatnyi hegymászótársukkal egyetemben hétfőn indultak el először a 6700 méteres magasságban elhelyezett kettes táborba, majd egy másik éjszakát a 7300 méteren elhelyezkedő hármas táborban aludtak.

Dávidnak a csúcsmászás közben egészségügyi problémái adódtak: gyomorpanaszokkal, hányingerrel küszködött. Így az expedíció sikerének érdekében 24-én reggel úgy döntött, a hármas táborból visszaereszkedik az alaptáborba. „Akut egészségügyi problémák miatt a 3-as táborból a tegnapi napon nem folytattam a csúcsmászást. Attól tartottam, hogy – ha feljebb az állapotom súlyosbodik – veszélyeztetem akár Szilárd esélyeit is. Ezzel nem tudtam volna együtt élni. A döntésemre rendkívül büszke vagyok. Lehet, hogy össze tudtam volna szedni magam, lehet, hogy én is feljutok, de ha így teszek és próbálkozom a csúcsmászással, akkor Szilárd esélyeit is komolyan veszélyeztetem és így akár az egész expedíció elbukhatott volna az én személyes ambícióim miatt. Rendkívül büszke vagyok Szilárdra és örülök a csúcssikerének” – mondta el ma reggel Dávid.

Az elmúlt napokban az időjárás sokat segített abban, hogy ezúttal esély legyen felérni a csúcsra, növekedett a napsütéses órák száma és az erős szél is elősegítette a hóhelyzet normalizálását. Szilárd a 7700 méteren kialakított négyes táborából a tegnap esti órákban indult a csúcsra, majd 15 óra menetelést követően pakisztáni idő szerint nem sokkal dél után érte el a 8611 méteres magasságot.  Jelenleg a hármas táborba tart visszafelé, majd a következő két napban érheti el ismét az alaptábort, ahol Klein Dávid várja.

Dávid és Szilárd a napokban haza indul és két héten belül már itthon kezdenek el készülni az új megmérettetésre. Az Eseményhorizont csapatának továbbra is célja, hogy a hazai hegymászás teljesítse a Himalája koronája kihívást, majd részt vegyen az ezt követő magyar expedíciós tervek alakításában, megvalósításában. Utoljára nyolcezres hegyen Klein Dávid hajtott végre első magyar megmászást, a legveszélyesebb nyolcezresként ismert Annapurnán.

Az expedíció véget ért, azonban a hazai közönség hamarosan újra élheti a kalandokat, hiszen az expedíció összefoglaló filmjét a TV2 Csoporthoz tartozó Spíler1 műsorán láthatják majd a nézők szeptemberben.

[1] A Sisapangma esetében az első magyar Sisapangma Expedícióval kapcsolatban szakmai vita bontakozott ki Magyarországon – lehetséges, hogy az expedíció tagjai csak az előcsúcsot érték el – így e csúcs státuszát az első magyar megmászás szempontjából „vitatottnak” tekintjük.

[2] Az Everestet több magyar hegymászó is elérte már palackkal – elsőként Erőss Zsolt 2002-ben – de a csúcsnak palack nélküli megmászása még nincs.

A Magyar K2 Expedíció legfontosabb adatai:

 

  TIMING

Dátum (hozzávetőleges kalkuláció) Tervezett fázis
2019. június 7. Indulás a budapesti Liszt Ferenc reptérről, az úti cél Iszlámábád, Pakisztán
2019. június 20. Az Alaptábor elérése (Skardu tartományi fővároson keresztül)
2019. június 20 – július vége Mászó időszak (táborok kiépítése, akklimatizáció, csúcstámadás várható időpontja: augusztus eleje)
2019. július vége / augusztus eleje Levonulás
2019. augusztus 10. Hazaérkezés Budapestre

 

 

TÁBOR – MAGASSÁG
Tábor / csúcs Magasság
Alaptábor 5000 m
1-es tábor 6000 m
2-es tábor 6700 m
3-as tábor 7300 m
4-es tábor 8000 m
Csúcs 8611 m