Simona Staicu élete 40. maratonját futja vasárnap, Sarka Kata két távon is indul

A 32. SPAR Budapest Maraton a profik számára egyben országos bajnokság is, melyre mindkét címvédő leadta nevezését. A női bajnok Simona Staicu élete 40. maratonját futja vasárnap. A riói olimpián is szerepelt férfi bajnok Józsa Gábor, aki ha idén ismét első lesz, akkor negyedik OB aranyát szerzi és azzal beérheti Rezessy Gergelyt, a jelenlegi egyedüli négyszeres magyar bajnokot.

A BSI tájékoztatása szerint befutott három háromszoros olimpiai bajnok nevezése is, a vízilabdázó Kiss Gergely szombaton, a kajakos Storcz Botond és Szabó Gabriella vasárnap indul. Utóbbi a Magyar Hospice Alapítvány részéről kiállított csapatban fut a Flora maratonstafétában.  Itt indul Rákóczi Ferenc és Vadon János, két rádiós műsorvezető is, akik csapatukkal a „Tegyünk a Leukémiás Gyerekekért és Betegekért Közhasznú Alapítvány” színeiben vállalták a jótékonysági ado mánygyűjtéssel egybekötött futást.

A legutolsó pillanatokban érkezett be Sarka Kata televíziós műsorvezető nevezése is. Ő szombaton az 5 km-t teljesíti, vasárnap pedig az Actimel 10 km rajtjához is oda áll. Ez utóbbi távon indul Rónai Egontelevíziós műsorvezető is.

Az MTVA négy (!) közismert munkatársa fut egyéni maratont: Németh Balázs, Náray Balázs, Vígh András, Mucsányi Marianna. Az egyéni maratonon indul a Vasas erőnléti edzője, a volt válogatott labdarúgó, Ferenczi István és a kitűnő színművész Nagy Balázs, a győri Nemzeti Színház és a Madách Színház tagja, aki a 42. születésnapjára lepi meg magát a 42 km-rel.

Politikusok is jelezték részvételüket a versenyen, így Révész Máriusz a Kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, aki a maraton párban számba nevezett.

Az Emberi Erőforrások Miniszt ériuma vezetőinek csapata – a hagyományoknak megfelelően – fogyatékossággal élő társaikkal közösen indulnak, váltóban teljesítik a 42 km-es távot.  A minisztérium vezetői ezzel arra hívják fel a figyelmet, hogy minél többen csatlakozzanak az EMMI minisztere és államtitkárai által 2012-ben elindított kezdeményezéshez, és a közös sportolással segítsék fogyatékos embertársainkat abban, hogy ők is átélhessék a versenyzés és a sport nyújtotta örömöket.

Az EMMI egyik váltójában indul Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Dr. Illés Boglárkaifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, Sárfalvi Péter nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

Leadta a nevezését Lőrincz Krisztina a tavalyi riói paralimpián szerepelt evezős is, aki negyedik éve, hogy nevez a SPAR Budapest Maraton egyéni handbike-os versenyére. Egy kevésbé speciális, nem fekvő handbike-ot hajt, amivel a célja tavalyi idejét felülmúlni.

A 32. SPAR Budapest Maraton® Fesztivál – V4 Futóhétvégére a helyszínen is lehet nevezni.

fotó: Róth Tamás / Sportmenü