Sincki Ádám két év eltiltás után ismét rajthoz áll a közelgő egri Világkupán

Remek formában volt 2017-ben, a februárban indult világkupa-sorozat első három állomásán 50 méteres férfi uszonyos gyorsúszásban a dobogó tetejére állhatott, vezette a világranglistát, és csúcsidővel hozta a májusi ob-t. Egy hirtelen jött kisebb megbetegedést azonban meggondolatlanul édesanyja gyógyszerével próbált házilag orvosolni.

A gyógyszer hatóanyaga minimális mennyiségben ugyan, de még hetekkel az eset után is kimutatható maradt a szervezétében, így 2017 nyarán két évre eltiltották. Figyelmetlensége miatt megjárta a poklot, tavaly év végén mégis visszatért. Sincki Ádám tervei között szerepel a 2021-es Világjátékokra való kijutás, tanúságos történetével pedig szeretné felhívni a sportolók figyelmét a kemikáliák körültekintő alkalmazására.

Pontosan mikor volt a vizsgálat, és mi lett az eredménye? 

2017 májusában, az országos bajnokságon volt a doppingteszt, az eredményt pedig bő két héttel később tudtam meg. Nagyon kis mennyiségben ugyan, de találtak a szervezetemben egy bizonyos gyógyszerszármazékot, amit hetekkel korábban én magam vettem be otthon. Egy teljesen banális megbetegedést próbáltam vele gyorsan enyhíteni. Mivel ezt a szert kisgyerekeknél is gyakorta alkalmazzák, ártalmatlannak hittem, fel sem merült bennem, hogy ebből egy doppingteszt során baj lehet.

Hogyan zajlik egy doppingteszt, és a te esetedben mi volt a menete a procedúrának?

Ezek szúrópróbaszerűen történnek, de a Világjátékok előtt azért általában egy-két doppingteszten át kell esnie a sportolónak. A teszt lehet versenyen, de akár az ember lakásába is becsöngethetnek mondjuk szombat reggel nyolckor. Azon a nyáron vizeletvizsgálatom volt, a mintát elküldték egy laborba, és nagyjából két héttel később lett meg az eredmény. Pont Törökországban edzőtáboroztam, amikor jött a hívás, hogy baj van. Ilyen esetben a sportoló jogosult a “B” mintának a bevizsgáltatására, de mivel a “B” mintát az “A” mintával egy időben veszik le, értelmetlen lett volna az ismétlés. Pár héttel később aztán sor került a meghallgatásomra, ahol el kellett mondanom, hogyan került a gyógyszer a szervezetembe. Mivel tudtam bizonyítani, hogy nem szándékosan “doppingoltam”, csak két évre tiltottak el, ellenkező esetben ez négy lett volna.

Milyen felkészültségi állapotban voltál ekkor?

Nagyon jó formában voltam, a februárban indult világkupa-sorozat első három fordulóját 50 méteres uszonyos gyorsúszásban megnyertem, a májusi ob-n pedig megismételtem ezt a bravúrt. Vezettem a világranglistát és csúcsidővel indulhattam volna a Lengyelországban megrendezett Világjátékokon.

Milyen hatásokkal kellett szembesülnöd az eltiltásod után? Hogyan élted meg ezt az időszakot?

Szinte egyből a negatív vélemények kereszttüzében találtam magam, persze ezek nem szemtől szembe, hanem többnyire hátulról érkeztek. Az első évem pokolian telt, mindennel és mindenkivel szembementem, nem érdekelt semmi. Ha csak a víz közelébe kerültem, vagy megéreztem az uszoda illatát, levert a víz, rosszul lettem. Pszichológushoz, sportpszichológushoz jártam, kipróbáltam mindent, amiről úgy gondoltam segíthet. Nem egyszerű feldolgozni egy ilyen helyzetet. Tavaly decemberben, a kecskeméti rövidpályás ob-n debütáltam, a számomat meg is nyertem, azóta mégis jobbnak láttam meglátogatni a pszichológusomat, mert – bár sok fiatal sportolótárs nagyon kedvesen fogadott – a többségtől csak negatív kritika érkezett. A Magyar Búvár Szakszövetség azonban az eltiltásom első pillanatától támogatott, és sok segítséget kaptam tőlük, amiért nagyon hálás vagyok.

Szerencsére visszatértél. Mikor és hogyan kezdtél el újra felkészülni?

Az eltiltásomat követően nemcsak a versenyeknek, de a vízi edzéseknek, a versenyeken való megjelenéseknek, az edzősködésnek, és a sportmasszőrködésnek is búcsút kellett intenem. Nem lehetett közöm semmilyen szinten a sporthoz, mert a gyerekek szemében negatív példát testesítettem volna meg. A 2019-es egri világkupán a Magyar Antidopping Csoport által szervezett doppingellenes felvilágosító és rehabilitációs programon ugyan önkéntesként már részt vettem, de ehhez a Magyar Antidopping Csoport külön engedélyére volt szükségem. Tavaly júliusban kezdhettem újra edzeni, de a visszatérésem utáni felkészülésem mind a mai napig két szálon fut. Az egyik a fizikai, a másik a lelki tréning. A testi részével úgy gondolom nem lesz gond, azt könnyebb visszahozni. A saját magamba fektetett bizalmamat, a magabiztosságot pedig majd az idő és a sikerek tudják rendezni.

A szándékosság nélküli doppingvétség ténye két évvel rövidítette meg a sportolói karrieredet. Mit gondolsz, ez bármelyik sportolóval könnyedén megeshet, vagy te voltál felelőtlen?

Ez a sportoló saját felelőssége, így csak magamat hibáztathatom. Nem voltam kellőképpen körültekintő, és ez két évembe került. Az esetemmel arra szeretném felhívni a szülők, és sportolótársaim figyelmét, hogy egyáltalán nem mindegy milyen gyógyszert, vagy gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményt használnak, hiszen könnyen megvan a baj. Kizárólag a sportolók felelőssége, hogy az őket körülvevő egészségügyi személyzet felé jelezzék: versenyszerűen sportolnak, és tiltólista szerinti hatóanyagot tartalmazó gyógyszert főszabály szerint akkor sem fogyaszthatnak, ha az egyébként a gyógyászatban (nem sportolók számára) bevett és használatos termék lenne. Egy 14-15 éves gyerektől természetesen nem várható el, hogy leellenőrizze a háziorvos által felírt szer hatóanyagát, éppen ezért esetükben nem árt, ha maguk a szülők jelzik az háziorvos felé, hogy gyermekük aktív sportoló. Egy pozitív mintavétel esetén ugyanis a felelősség minden esetben a sportolót terheli. A Magyar Antidopping Csoport oldalán egyébként megtalálható a tiltott szerek listáját tartalmazó dokumentum, bárki hozzáférhet, és könnyedén rákereshet az általa szedni kívánt készítmény hatóanyagára.

Milyen tervekkel vágtál neki a 2020-as évnek?

A február végén megrendezésre kerülő egri világkupán jó eredményeket várok magamtól, a májusi ob-n pedig az első kettőben benne szeretnék lenni, hogy kijussak a világbajnokságra. A vb-n az első öt szerzi meg a kvalifikációt a 2021-es Világjátékokra, ez lenne a cél. A versenyek mellett a doppingbotrányok elkerülésének fontosságára szeretném felhívni a figyelmet a saját “tanulópénzem” bemutatásán keresztül. Szeretném ha az esetem üzenetként szolgálna minden hazai sportolónak: akár tudatosan, akár akaratlanul visz be a szervezetébe tiltott anyagot, a megfelelő válasz sosem fog elmaradni. Komoly sportolói karrierek törhetnek ketté akár csak egy hétköznapi náthára beszedett kemikália miatt.