Sinka Szabolcs aranyérmet szerezett a veterán Eb-n!

A skóciai Glasgowban rendezték meg az idei veterán Európa-bajnokságot, amelyen a tizenkét magyar indulóból Sinka Szabolcs arany-, Novák Szilvia, Vészi Klára, Péter Sándor és Nagy Aladár pedig bronzérmet szerzett.

A Judoinfo szakportál beszámolója szerint igen népes mezőny, harmincöt ország ezerharmincegy judósa lépett tatamira az idei veterán Eb-n, Flóri Miklós vezetésével tizenkét örökifjú sportemberünk is próbára tette felkészültségét.

A legjobb eredményt az M2-es korcsoport (35–39 évesek) 66 kilogrammos súlycsoportjáan induló Sinka Szabolcs érte el a mieink közül: a húsz induló között erőnyerőként kezdett, majd legyőzte valamennyi ellenfelét: a svájci Nussbaum, a brit Rogan, a francia Pasquier és a fináléban a lengyel Rejinak ellen is diadalmaskodott, ezzel megszerezte az Európa-bajnoki aranyérmet!

Az F3-as kategóriában (40–44 évesek) indult Novák Szilvia (48 kg) és Vészi Klára (63 kg) is, mindkét judósunk a dobogó harmadik fokára állhatott – mindketten a későbbi Európa-bajnok elleni elődöntőben maradtak csak alul. Ugyancsak bronzérmes lett az M9-es kategória 100 kilogrammos súlycsoportjában a sokszoros világ- és Európa-bajnok Péter Sándor.

Indulóink közül Nagy Aladár (M8, 66 kg) a negyedik helyen végzett, de a szabályok szerint ő is felállhatott a dobogó harmadik fokára (a küzdelmeket úgynevezett robin-rendszerben, körmérkőzéssel bonyolítják le, de öt induló esetén már négy érmet osztanak). Csepes Balázs (M2, 73 kg), Csík Attila (M3, 81 kg) és Szőcs László (M4, +100 kg) a hetedik helyet szerezte meg, Tuncsik Tibor (M3, 100 kg) pedig a kilencedik helyen zárt. Bíró András (M4, 73 kg), Tordai Levente (M5, 100 kg) és Fekete Attila (M8, +100 kg) is dicséretesen harcolt a skóciai kontinensbajnokságon.

A glasgow-i tornán a francia küldöttség szerepelt a legjobban, huszonhat arany-, harminchét ezüst- és negyvennégy bronzéremmel szerezte meg az éremtáblázat első helyét, megelőzve a német (14, 12, 10) és a brit (10, 14, 22) válogatottat. A magyar küldöttség egy arannyal és négy bronzzal a huszonegyedik helyen zárt.

 Fotó: EJU, Carlos Ferreira