Sok tapasztalatot szerzett a barcelonai teszten Tóth László és a Campos

Az elmúlt hét második felében a Barcelona közelében elhelyezkedő Circuit de Catalunyán tartották meg az FIA Formula-3-as bajnokság mezőnyének az idény előtti második kollektív tesztet, amely az utolsó volt a szezonnyitó versenyhétvége előtt, melyet május 7-9-én szintén ezen a pályán rendeznek a Formula-1-es Spanyol Nagydíj betétfutamaként.

A teszten Tóth László is részt vett a Campos Racing színeiben, és az előzetesen eltervezett programnak megfelelően tudott haladni a két napon, bár az időjárás nem kedvezett a mezőnynek – számolt be a magyar versenyző csapata.

Szerdán esős körülmények között, vizes pályán kezdte meg a gyakorlást a 30 versenyző, délutánra pedig folyamatosan egyre szárazabbá vált az aszfalt, így összességében a délelőtti szakaszban és az ebédszünet utáni időszakban is más-más tapasztalatot tudott gyűjteni mindenki.

Alapvetően jó volt a napunk, a tempónk is rendben volt, de sajnos délután egy műszaki hiba miatt a háromórás edzés végén már nem tudtam kimenni az új gumis gyors körömre, ezért az aznapi performance run elmaradt” – mondta a 20 éves magyar versenyző, akinek a csütörtök délutáni gyakorláson már más feladatot adott a csapat.

Barcelonában ugyanis – akárcsak a Formula-1-ben – a Formula-3-ban is kulcskérdés a gumik kopása, ezért a délelőtti tréning után Tóth a délutáni szakaszban több versenyszimulációs programot teljesített, amelyeknek végén a Pirelli szakembereivel közösen vizsgálták meg a futófelület kopását.

Természetesen nemcsak a gumihasználat szempontjából néztük meg a versenyszimulációs köröket, de ez volt az egyik legfontosabb feladat, mert ezeknek az adatoknak az ismeretében jobban tudunk készülni az első versenyre. A pálya egyébként jó, ugyanakkor az átépített 10-es kanyar új része még egy kicsit csúszós volt, ezért mindannyian sokat próbálkoztunk a teszt során, hogy megtaláljuk az ideális ívet. Trükkösebb lett, mint a régi verzió, tulajdonképpen kétféle módon is be lehet venni azt a kanyart, ezért mindenki sokat próbálgatta, hogy melyik a számára ideális” – foglalta össze a történteket Tóth László.

A következő Formula 3-as kollektív tesztre majd a szezonnyitó versenyhétvégét követően, május 12-én és 13-án kerül sor Jerezben.

Az idénynyitó versenyhétvégén május 7-én, pénteken egy szabadedzést és egy időmérő edzést rendeznek, az első két futamra május 8-án, szombaton, a harmadik versenyre pedig május 9-én, vasárnap, a Formula-1-es Spanyol Nagydíj rajtja előtt kerül sor.

 

fotó: Dutch Photo Agency