Sonka portugál győzelmével az élre került a Red Bull Air Race-en

Abu-Dzabi után karrierje második futamgyőzelmét szerezte meg a hétvégén a cseh Martin Sonka Portugáliában. A Douro folyó felett rendezett látványos küzdelmet 600.000 néző figyelte a partról. Az ezüstérmet a kanadai Pete McLeod nyerte, míg harmadik helyen az osztrák Matt Hall végzett. A világbajnokság szeptember 16-17-én folytatódik a németországi Lausitzringen.

A szervezők tájékoztatása szerint a vasárnapi, négyes döntőben Martin Sonka repült először, 1:07.229-es idejét Kirby Chambliss próbálta megdönteni. Elsőre úgy tűnt sikeresen, ugyanis 01:07.141-et mutatott a stopper, mikor az utolsó kapun is átrepült az amerikai pilóta, ám végül egy hibáért két másodperces büntetést kapott. Így Chambliss ideje csak a negyedik helyre volt elég, a kanadai McLeod ugyanis 0.113 másodperccel volt lassabb Sonkánál, míg Matt Hall a harmadik helyet szerezte meg. Ez idén az ausztrál pilóta első pódiumhelyezése, a szezon kezdetén ugyanis repülőgépet váltott, melyet úgy tűnik most kezd megszokni.

A portói győzelem presztízskérdés volt Sonka számára, hiszen ő még sosem versenyzett a portugál helyszínen, ráadásul két futammal a világbajnokság vége előtt újra a tabella élére került. Ugyan még nem dőlt el végérvényesen a Sonka-McLeod-Chambliss-Muroja négyes közti szoros küzdelem, de ha a cseh pilóta megtartja egyenletesen jó teljesítményét, a jelenlegi négy pontos előnyéből akár világbajnoki cím is lehet. Az első négy helyen álló pilóta között jelenleg 10 pont különbség van, a következő, lausitzi futamról 15 pontot lehet továbbvinni az októberi szezonzáróra.

Az utolsó három futam után, ahol nem tudtam elkerülni a büntetéseket, a cél a tiszta repülés volt. Nagyon boldog vagyok, hogy nyertünk” – mondta Sonka, aki idén igazán szépen teljesít, eddig ugyanis négy éves Red Bull Air Race karrierje során a legjobb eredménye egy negyedik helyezés volt. „Természetesen a végcél a világbajnoki cím, de a többiek nagyon gyorsak és két verseny még hátravan, így semmi sincs eldöntve.

A Red Bull Air Race világbajnokság két hét múlva, szeptember 16-17-én folytatódik a németországi Lausitzringen, ahol a címvédő, Matthias Dolderer újra hazai közönség előtt repül majd.

Ne maradjon le a száguldásról! Jegyek már kaphatók a Red Bull Air Race Világbajnokság versenyeire, köztük a német futamra is. Részletekért látogasson el a www.redbullairrace.com-ra.

A portugál futam végeredménye:
1. Martin Sonka (CZE)
2. Pete McLeod (CAN)
3. Matt Hall (AUS)
4. Kirby Chambliss (USA)
5. Mikaël Brageot (FRA)
6. Joshide Muroja (JPN)
7. Petr Kopfstein (CZE)
8. Matthias Dolderer (GER)
9. Peter Podlunšek (SLO)
10. Michael Goulian (USA)
11. Nicolas Ivanoff (FRA)
12. Cristian Bolton (CHI)
13. François Le Vot (FRA)
14. Juan Velarde (ESP)

A világbajnokság állása:
1. Martin Sonka (CZE) 54 pont
2. Pete McLeod (CAN) 50 pont
3. Kirby Chambliss (USA) 47 pont
4. Joshide Muroja (JPN) 44 pont
5. Petr Kopfstein (CZE) 34 pont
6. Matthias Dolderer (GER) 27 pont
7. Matt Hall (AUS) 25 pont
8. Michael Goulian (USA) 24 pont
9. Juan Velarde (ESP) 21 pont
10. Mikaël Brageot (FRA) 15 pont
11. Peter Podlunšek (SLO) 14 pont
12. Nicolas Ivanoff (FRA) 14 pont
13. François Le Vot (FRA) 8 pont
14. Cristian Bolton (CHI) 7 pont

fotó: Red Bull

Vélemény, hozzászólás?