Sorsoltak a judo világbajnokságon!

Szombaton kora délután Budapesten megtartották a judo világbajnokság sorsolását: 118 ország 665 sportolója kapott ellenfelet a Papp László Budapest Sportarénában vasárnap rajtoló viadalra. Az egyéni küzdelmek mellett a csapatversenyre is sorsoltak, Üzbegisztánnal kerülünk szembe.

A Magyar Judo Szövetség tájékoztatása szerint A koronavírus-járvány tavaly téli kirobbanása óta új „érintkezési” formákkal kell megismerkednünk, a Nemzetközi Judo Szövetség csütörtöki kongresszusát például „hibrid” formában tartották meg, a küldötteknek csak egy része volt fizikailag jelen, a többiek online eszközökkel követték az eseményeket.

Az IJF World Tour eseményeinek, különösen a világbajnokságoknak sorsolása igazi társadalmi esemény volt mindeddig, elegánsan felöltözött hölgyek és urak vettek rajta részt a világ minden tájáról. Nos, a budapesti világbajnokság sorsolása az új, reményeink szerint átmeneti „világrendről” adott képet: online formában került rá sor, kizárólag a nemzetközi szövetség és a vb szervező bizottságának vezetői vettek rajta részt.

Szerencsére a judoversenyekre nem online formában kerül sor, a besorsolt judósok már egytől egyig átestek három PCR-tesztelésen az elmúlt napokban, s valamennyien negatív eredményeket kaptak, ráadásul a küzdelmeik előtt még egyszer tesztelik majd őket, így is megpróbálnak minden eshetőséget kizárni az esetleges fertőzésre.

A világbajnokságokon lehet egy-egy mérkőzést rajzolni a varázsceruzával, de meccs nélkül nem lehet eljutni a döntőbe. Olyan erős a sportágunk, hogy nem lehet eljutni a legjobbak közé bravúrgyőzelmek nélkül. Nehéz a sorsolásunk, a sors nem volt kegyes hozzánk, hogy az elmúlt hónapokban kiharcolt sikerhullámot meglovagoljuk, de bízom benne, hogy sikerül úgy szerepelni, hogy jó hangulatban indulhassunk Tokióba. Ahol talán Fortuna is kegyesebb lesz hozzánk…” –  értékelte a sorsolást Pánczél Gábor férfi szövetségi kapitány, aki megjegyezte, csak egy-két fiatal esetében jelentene bravúrt az első körben aratott győzelem, a többiek messzebb is juthatnak.

A nyolcvanegy kilogrammban Ungvári Attila az olimpiai bajnok orosz Halmurzajevvel kezd, de remélem, hogy a Grand Slam-győzelem adott neki annyi önbizalmat, hogy bátran nekimegy az orosznak. Ha az ágáról sikerül kijutnia, akkor bármeddig képes lehet menni. A kilencven kilóban Tóth Krisztiánnak viszonylag jó a sorsolása, a kvalitásai alapján a legjobb nyolcig el kellene jutnia, a pontszerző helyet elvárhatjuk tőle. Ezen felül a többi már arról szól majd, hogy az adott napon milyen állapotban lesz a riválisaihoz képest” – szólt a legjobb formában lévő férfiakról, majd kitért a csapatversenyre is, amelyben megítélése szerint bravúr kellene a mieink részéről az Üzbegisztán elleni továbbjutáshoz.

Az egyéni küzdelmek mellett a vegyes csapatversenyre is sorsoltak, tizenöt válogatott indul majd harcba a dobogós helyezésekért, a mieink Üzbegisztán válogatottjával kerültek össze az első mérkőzésen, a továbbjutóra a brazil-kazah párharc győztese vár majd.

A világbajnokság küzdelmei vasárnap a női 48 és a férfi 60 kilogrammosok küzdelmeivel rajtol, két magyar versenyzőért szoríthatunk: tatamira lép az olimpiai és világbajnoki bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok Csernoviczki Éva és az ifjúsági világbajnok, mindössze tizenhat esztendős Mamira Luca. Csernoviczki Éva nem volt szerencsés a sorsolásnál, az első párharcban az Ázsia-bajnoki bronzérmes üzbég Muratbajeva elleni győzelem után az első kiemelt, a világranglista-vezető koszovói Distria Krasniqi várna rá. Mamira Luca igazi nagyágyú ellen kezd: a kazahok olimpiai és világbajnoki bronzérmese, Otgontsetseg Galbadrakh vár rá.

A sorsolás: KLIKK IDE!

A program

JÚNIUS 6.,VASÁRNAP (Tv: M4Sport, 17:00, élő)
Férfiak, 60 kg (címvédő: Lukumi Cskvimiani, grúz;
magyar induló: –)
Nők, 48 kg (címvédő: Darja Bilodid, ukrán;
magyar induló: Csernoviczki Éva, Ippon Judo Tatabánya és Mamira Luca, Toto Sport)
10:00: selejtezők; 16:15: megnyitó ünnepség, 17:00 érmes mérkőzések, döntők

JÚNIUS 7.,HÉTFŐ (Tv: M4Sport, 10:00 és 17:00, élő)
Férfiak, 66 kg (címvédő: Marujama Josiro, japán;
magyar induló: –)
Nők, 52 kg (címvédő: Abe Uta, japán;
magyar induló: Pupp Réka, Atomerőmű SE)
10:00: selejtezők; 17:00 érmes mérkőzések, döntők

JÚNIUS 8.,KEDD (Tv: M4Sport, 10:00 és 17:00, élő)
Férfiak, 73 kg (címvédő: Ono Sohej, japán;
magyar induló: Ungvári Miklós, Ceglédi VSE és Szabó Frigyes, UTE)
Nők, 57 kg (címvédő: Christa Deguchi, kanadai;
magyar induló: Karakas Hedvig, BHSE és Kármán Andrea, UTE)
10:00: selejtezők; 17:00 érmes mérkőzések, döntők

JÚNIUS 9.,SZERDA (Tv: M4Sport, 10:00 és 17:00, élő)
Férfiak, 81 kg (címvédő: Sagi Muki, izraeli;
magyar induló: Ungvári Attila, Ceglédi VSE és Tóth Benedek, MTK Budapest)
Nők, 63 kg (címvédő: Clarisse Agbegnenou, francia;
magyar induló: Özbas Szofi, Békés Megyei Kano JSE és Varga Brigitta, KSI SE)
10:00: selejtezők; 17:00 érmes mérkőzések, döntők

JÚNIUS 10., CSÜTÖRTÖK (Tv: M4Sport, 10:00 és 17:00, élő)
Férfiak, 90 kg (címvédő: Noel van’t End, holland;
magyar induló: Tóth Krisztián, MTK Budapest és Sáfrány Péter, Miskolci VSC)
Nők, 70 kg (címvédő: Marie Eve Gahie, francia;
magyar induló: Gercsák Szabina, DVTK)
10:00: selejtezők; 17:00 érmes mérkőzések, döntők

JÚNIUS 11., PÉNTEK (Tv: M4Sport, 10:00 és 17:00, élő)
Férfiak, 100 kg (címvédő: Jorge Fonseca, portugál;
magyar induló: Cirjenics Miklós, Atomerőmű SE és Vég Zsombor, Ceglédi VSE)
Nők, 78 kg (címvédő: Madeleine Malonga, francia;
magyar induló: –)
10:00: selejtezők; 17:00 érmes mérkőzések, döntők

JÚNIUS 12., SZOMBAT (Tv: M4Sport, 11:00, élő és 0:15, felvételről)
Férfiak, +100 kg (címvédő: Lukas Krpalek, cseh;
magyar induló: Sipőcz Richárd, Széchenyi Egyetem SE)
Nők, +78 kg (címvédő: Szone Akira, japán;
magyar induló: Szigetvári Mercédesz, Mogyi-Bajai JC)
10:00: selejtezők; 17:00 érmes mérkőzések, döntők

JÚNIUS 13., VASÁRNAP (Tv: M4Sport, 0:10, felvételről)
Vegyes csapatverseny
Címvédő:
 Japán;
Magyarország is indul
10:00: selejtezők; érmes mérkőzések, döntők

A budapesti világbajnokságot nézők jelenlétében rendezik meg, minden nap 3000 boldog – és magyar védettségi igazolvánnyal rendelkező – jegytulajdonos láthatja a helyszínen, élőben a küzdelmeket. Az ingyenes belépőkért még lehet regisztrálni: KLIKK IDE!