Sporttörténelmi siker

Minden idők eddigi legeredményesebb világbajnokságát produkálta a magyar együttes azzal, hogy a már meglévő trió ezüst- és csapat bronzérem mellé további két ezüstérmet szerzett vegyespárosban és csoportban, továbbá egy harmadik helyet aerodance-ben a bakui aerobik világbajnokság zárónapján.

A vb utolsó napja a vegyespáros, a férfi egyéni, az aerodance és a csoport döntőivel zárult, ráadásul a négy kategóriából háromban volt magyar egység – számlt be a magyar szövetség.

A vegyespárosoknál az Európa-bajnok Bali Dániel-Mazács Fanni kettőse a selejtezőből harmadikként jutott a döntőbe, ehhez a helyezéshez képest egy pozíciót javítva, 22.100 ponttal végül ezüstérmes lett.

A Bali Dániel, Lőcsei Zoltán, Farkas Balázs, Mazács Fanni, Szöllősi Panna összeállítású gárda a csoport már selejtezőben remekelt, és 22.466 ponttal a második helyen lett finalista. A döntőben megfejelték teljesítményüket, 22.516 pontot gyűjtöttek be, és alig 7 századdal lemaradva a románok (22.583) mögött világbajnoki másodikok lettek.

Aerodance-ben a Lőcsei Zoltán, Hajdu Kata, Makranszki Anna, Simon Zsófia, Farkas Balázs, Szöllősi Panna, Ökrös Janka, Ruzicska Vanessza alkotta csapat is javított selejtezőbeli teljesítményéhez képest, 17.800 ponttal a dobogó harmadik fokára állhatott.

Varga-Réfi Eszter edző elmondása szerint ezzel a három éremmel, valamint a tegnap megszerzett kettővel, sporttörténelmi sikert aratott a magyar csapat, hiszen eddig nem volt ilyen eredményes világbajnoki szereplés a magyar aerobik történetében.

A versenyzőket tekintve Bali Dániel és Mazács Fanni gyűjtötték be a legtöbb medáliát, akik három vb-ezüst (vegyespáros, trió, csoport) és egy vb-bronzéremmel (csapat) térhetnek haza.

Bali Dániel:

Nagyon örülök az érmeknek. Igyekeztem mentálisan egyben tartani mindenkit és odafigyelni, biztatni a többieket. Valahogy jó érzésem volt a döntő előtt, biztos voltam, hogy meg tudjuk majd csinálni, és érmet tudunk szerezni.

Mazács Fanni:

Nagyon izgulós típus vagyok, de a bemelegítésnél éreztem, hogy ma jó napom lesz, nagyon jól éreztem magam. Szerencsére ezt a szintet sikerült tartani a színpadon is, nagyon boldogok vagyunk.

Varga- Réfi Eszter, edző:

Nagyon boldogok vagyunk, ezzel a mai teljesítménnyel ez minden idők legeredményesebb világbajnoksága. Csak szuperlatívuszokban tudok beszélni mindenkiről, egész héten elképesztő teljesítményt nyújtottak. Hányattatott volt a felkészülés, de mindenki félretette ezeket a gondokat, és a versenyre koncentrált, nagyon büszke vagyok az egész csapatra. A csoport és az aerodance is nagyon jól teljesített, nagyon örülünk az érmeknek.