Súlyos büntetést kaptak a verekedő fülöp-szigetekiek és ausztrálok

A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) 13 játékost és két edzőt eltiltott, s további büntetéséket is kiszabott a két érintett szövetségre azt követően, hogy tömegverekedés tört ki a pályán a július 2-án rendezett Fülöp-szigetek – Ausztrália férfi világbajnoki selejtező során.

A botrány a harmadik negyedben kezdődött a Manila közelében található Ciudad de Victoriában lebonyolított összecsapáson. A vendégeket erősítő Chris Gouldingot durván lekönyökölte az ellenfele, mire Daniel Kickert társa védelmére kelt, és kiütéssel a földre terített egy hazai játékost. A pályán lévők erre egymásnak estek, hamarosan a kispadon ülő csereemberek és edzők is beszálltak, az NBA-s Thon Maker felugorva hatalmas rúgásokat mutatott be, a földön fekvő Gouldingot megtaposták, miközben a nézők székeket hajigáltak be.

A vendégcsapat később csak a manilai nagykövetség munkatársainak segítségével tudta elhagyni a csarnokot, és tért vissza a szálláshelyére.

A játékvezetők 13 kosarast, köztük négy ausztrált kiállítottak, s végül a találkozót félbe is kellett szakítani, miután a házigazdáknak mindössze egy játékosuk maradt.

A csütörtöki közlemény alapján a FIBA fegyelmi bizottsága fülöp-szigeteki részről tíz játékost egytől hat meccsig tartó eltiltással sújtott, a szövetségi kapitány, Vincent „Chot” Reyes egy, a segédedző, Joseph Uichico három meccsen nem lehet ott. Előbbi szakember 10 ezer svájci frankos bírságot is kapott. A hazai szövetségnek munkatársai sportszerűtlen viselkedéséért és rendezési hiányosságokért kell bűnhődnie, ennek keretében a válogatott következő három hazai mérkőzését – kettőt három évre felfüggesztve – zárt kapuk mögött köteles megrendezni. Emellett 250 ezer svájci frankot is be kell fizetnie.

Az ausztrálok közül három kosaras kapott egy-, három-, illetve ötmeccses eltiltást, a szövetség pedig 100 ezer frankot fizet.

A FIBA a mérkőzés játékvezetőit is megbüntette, egy évig nem kaphatnak megbízást nemzetközi találkozókra, és kikerültek a szervezet úgynevezett elitprogramjából.

(MTI)