Szabó Tünde: bemutatkoztak a jelen és a jövő példaképei a vizes vb-n és az EYOF-on

Szabó Tünde szerint az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) és a vizes világbajnokságon is megmutatta magát a magyar sport következő, reményekkel teli generációja.

A sportért felelős államtitkár a hétvégén Győrben, illetve Budapesten zárult kiemelkedő világeseményeket értékelve az MTI-nek szerdán úgy nyilatkozott, hogy „az utánpótlás-neveléssel kapcsolatos elképzeléseink, programjaink helyességének egyértelmű bizonyítékát hozta az EYOF és a vizes vb”.

A győri olimpiai esemény minden idők legeredményesebb magyar szereplésével ért véget, mivel az ifjú sportolók 13 arany-, 14 ezüst- és 14 bronzérmet szereztek, míg a vizes sportágak világbajnokságán három junior-világcsúcs és egy ezüstérem született Milák Kristóf jóvoltából, Németh Nándor pedig harmadik lett a 4×100-as gyorsváltóval.

Szabó Tünde kiemelte, hogy a vb-n a magyar csapatban a nagy legendák mellett már megjelentek az ifjú tehetségek is, ami rendkívül fontos, hiszen így biztosítható folyamatosan a magyar sport eredményessége.

Az a sportágfejlesztési támogatási koncepció, amelynek keretében 2011-ben bevezettük a látvány-csapatsportágak, 2013-ban a 16 kiemelt sportág támogatási rendszerét, 2014-ben pedig létrehoztuk 20, most már 24 sportág számára a Felzárkóztatási Alapot, 2020-ra, 2024-re érik be. Hiszen ahhoz, hogy ezek eredményei a felnőtt korosztályban láthatók legyenek, 10-12 év szükséges” – jelentette ki az államtitkár, aki szerint a mostani sikerek egyfelől biztató előrejelzései a következő két olimpiai ciklusnak, másfelől pedig visszajelzések számukra és a szakma számára, hogy az utánpótlás-nevelés területén meghatározott irányvonalak mentén kell folytatni a megkezdett munkát.

Az utánpótlás-nevelés területén működő programjaink célja, hogy a tehetségek az ország minden pontján lehetőségeket kapjanak a sport területén. Ennek érdekében egymásra épülő komplex utánpótlásprogram-struktúrát alakítottunk ki, amelyben már hatévestől egészen 23 éves korig tudjuk támogatni mind anyagilag, mind szakmailag a gyermekek, fiatalok sportpályafutását” – hangoztatta Szabó Tünde, kiemelve a Sport XXI. és a Héraklész-program jelentőségét.

A vizes világbajnokság sportolói közül szinte mindenki héraklészesként kezdte, annak idején például Cseh László és Hosszú Katinka is. Az új tehetségek közül pedig – akik a vizes vb-n és az EYOF-on is bizonyítottak – szinte mindenki a Héraklész-program tagja, többek között a junior-világcsúcsot úszó Milák Kristóf is” – mondta az államtitkár.

Hozzátette, hogy a sikerekhez szükségesek a szakemberek is. Idén ezért bevezették az utánpótlás edző programot, amely kifejezetten az utánpótlásban dolgozók támogatásáról szól. „Célja, hogy ezeket a szakembereket az edzői pályán és itthon tartsa. A kiemelt edző programmal és a Gerevich-ösztöndíjjal együtt így vált teljes egésszé az edzők életút programja” – hangoztatta.

A magyar kormány azon célkitűzése, hogy minél több rangos sportrendezvény házigazdája legyen, nagy lökést adhat fiatal sportolóinknak, hiszen ezáltal óriási lehetőségekhez jutnak: hazai közönség előtt versenyezhetnek, együtt hazánk és a világ legjobb sportolóival, ami a szakmai tapasztalatokon túl rendkívül motiváló is” – zárta nyilatkozatát a sportállamtitkár.

(MTI)

fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs

Vélemény, hozzászólás?