Szakaszgyőzelem a hősies küzdelem jutalma

A hétszeres Grand Tour-győztes Alberto Contador indította útjára a mezőnyt a Tour de Hongrie harmadik szakaszán. A teljesen sík, 206 kilométer hosszú etap végén egy hősies szökést siker koronázta: a csíkszeredai Team Novák kerékpárosa, az ukrán Bratascsuk szerezte meg a szakaszgyőzelmet. A sárga trikót megőrizte a második helyen célba érő Manuel Belletti, a nap legjobb hazai kerekese Karl Ádám lett, aki a nyolcadik helyen ért célba.

A szervezők pénteki beszámolója szerint a sportág egyik legendás alakja, az élsporttól tavaly búcsúzó, de a kerékpársportban továbbra is jelen lévő Alberto Contador Cegléd polgármesterével, Takáts Lászlóval indította útjára a Tour de Hongrie harmadik szakaszát. A hétszeres Grand Tour-győztes jelenléte ugyancsak ösztönzőleg hathat a Magyar Körverseny résztvevőire, elvégre a mezőnyben jó néhány olyan bringást találhatunk, aki hasonlóan, legalábbis megközelítőleg sikeres pályafutásról álmodozik.

A nagy hőségben 206 kilométer várt az indulókra, gyakorlatilag teljesen sík terepen. A közelben, a rajt után nem sokkal kijelölt gyorsasági részhajrá miatt nagy tempóban kezdtek a csapatok, s ez csaknem másfél órán át ki is tartott, majd’ hetven kilométeren át egyetlen szökési kísérletnek sem adott szabad utat a mezőny.

TdH2018_03_szakasz03_sportmenu

Amikor Dina Dániel (Pannon Cycling Team), Martin Mahdar (szlovák, Dukla Banska Bystrica) és Andrij Bratascsuk (ukrán, Team Novák) alkalmi szövetségre lépett, a mezőny behúzta a féket. A trió néhány kilométer alatt tetemes előnyre tett szert, amely száz kilométernyi tekerés után tetőzött, kilenc és fél percnyire maradt ekkor le az üldöző mezőny.

Attól kezdve elkezdett fogyni az előny, hol gyorsan, hol lassabban közeledett a mezőny, s már-már úgy látszott, be is darálja a hősiesen harcoló hármas tagjait, végül másképp alakult a szakasz forgatókönyve.

Hajdúszoboszlóra érve már egy percen belül volt a mezőny, amikor Bratascsuk a nyeregből kiállva fordult társai felé, segítsenek ők is, fogjanak össze, mert sikerrel járhatnak. Dináéknak már nem futotta erre az erejükből, ezért Bratascsuk egymaga próbálta meg a majdnem lehetetlent.

TdH2018_03_szakasz05_sportmenu

Talán szerencséje is volt, hogy a célegyeneshez vezető kanyarokat az üldözők bolyban nehezebben vették be, egy biztos: Andrij Bratascsuk néhány méternyi előnnyel meg tudta szerezni a szakaszgyőzelmet!

A szakasz előtt nem gondolkodtunk szökésben, de a helyzet másként hozta – mondta mosolyogva a szakaszgyőztes Bratascsuk, aki nagy dicsőséget szerzett ezzel a diadallal a paralimpiai bajnok Novák Károly Eduárd csapatának, az első szezonját futó Team Nováknak. – A szökésben nagyon jó srácokkal kerültem össze, akik igazán jól dolgoztak együtt. Már azt nagy sikernek tartottuk, hogy a leghosszabb napon sokáig a televízió képernyőin lehetünk, felhívva így a figyelmet a csapatunkra, valójában szerintem senki sem bízott igazán abban, hogy ez a szökés sikerrel jár majd. Az utolsó tíz kilométeren, amikor még volt két perc előnyünk, győzködtem a többieket, hogy menjünk, mert mégis van egy kicsi esélyünk. Aztán az utolsó két kilométeren már hiába kértem őket, nem igazán tudtak segíteni, ezért mentem egyedül, ahogy csak tudtam. Azt hiszem ez pályafutásom eddigi legnagyobb sikere, de nagy eredmény ez a fiatal csapatunk számára is. Ebben az évben kerültem a Team Novákhoz, az előző csapatomban mindig második ember voltam, aki másoknak dolgoz, nem mutathattam nmeg, hogy mi van bennem. Itt erre lehetőséget kapok…

A hősies küzdelem Bratascsuk számára jutalmat is adott, Dina Dánielt és Martin Mahdart azonban utolérte a mezőny.

Összességében nagyon nehéz nap volt, de tökéletes volt a csapattaktika. Nagyon jól együtt dolgoztunk a rajttól kezdve, a többieknek is köszönhetem, hogy elöl tudtam lenni, hiszen az volt a terv, hogy valamelyikünk bekerüljön a nap szökésébe, s végül nekem jött ki a lépés – értékelt az MTI-nek fáradtan Dina Dániel. Hozzátette, a háromfős szökevénycsoportban sokáig nem hitték, hogy hazaérhetnek. – A mezőny meglepően hosszúra engedte a pórázt, s talán spóroltak az erejükkel is. Az utolsó kilométereken bomlott meg az egység közöttünk, talán a szlovák srácon múlt, az ukrán nem akart betámadni minket, de végül így alakult. Az biztos, hogy erősebb volt nálunk, s akkor is ő nyer, ha együtt maradunk, de közös munkával biztosan hárman értünk volna be elöl.“

A sprintben a sárga trikó Manuel Belletti szerezte meg a második helyet – tovább növelve ezzel előnyét az összetettben –, harmadik lett a Kőbánya Cycling Team légiósa, Ahmed Galdoune, a legjobb magyar pedig a válogatott első embere, Karl Ádám lett, aki a nyolcadik helyen haladt át a célvonalon.

Az első hatvan-hetven kilométeren nagyon magas volt a tempó, aztán amikor elmentek a szökevények, belassultunk. Az utolsó harminc kilométeren ismét fokozódott a mezőny sebessége, eléggé elfáradtam, igyekeztem sokat pörgetni, hogy kíméljem a lábaimat a hátralévő szakaszokra. A befutó elég technikás volt, de ez szerencsére fekszik nekem“ – foglalta össze a napot a nyolcadik helyezett Karl Ádám.

A legjobb magyar fehér trikóját továbbra is Dina Márton (Pannon Cycling Team) viseli, a legjobb hegyimenőnek járó piros mez a lengyel Stosznál (CC SPrandi Polkowice) maradt, a gyorsasági pontverseny zöld mezét pedig ezen a napon visszaszerezte Belletti.

A legnagyobb magyar kerékpárverseny szombaton a negyedik szakasszal folytatódik, a mezőny a Karcag és Miskolc között kijelölt 182 kilométeres etapot teljesíti. Ezen a napon kell lebirkózni a verseny legkomolyabb emelkedőjét is, a miskolci befutó előtt Bükkszentkeresztre másznak fel a kerékpárosok. Ezen a napon veszélybe kerülhet a sárga trikó is.

EREDMÉNYEK
3. szakasz, Cegléd–Hajdúszoboszló (206 km):
1. Andrij Bratascsuk (ukrán, Team Novák) 4:31:04
2. Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec) 2 mp h.
3. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Kőbánya Cycling Team) a. i.
4. Joeri Stallaert (belga, Vorarlberg Santic) a. i.
5. Luca Mozzato (olasz, Dimension Data for Qhubeka) a. i.
6. Benjamin Hill (ausztrál, Ljubljana Gusto Xaurum) a. i.
8. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.

TdH2018_03_szakasz08_sportmenu

Az összetettben:
1. (sárga mezben) Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec) 12:25:44
2. Matteo Moschetti (olasz, Polartec-Kometa) 12 mp h.
3. Charles Planet (francia, Team Novo Nordisk) 21 mp h.
4. Paolo Toto (olasz, Sangemini MG K Vis) a. i.
5. Pawel Bernas (lengyel, CCC Sprandi Polkowice) 23 mp h.
6. Patrick Schelling (svájci, Vorarlberg Santic) a. i.
17. Dina Márton (Pannon Cycling Team) 1:00 p h.
29. Valter Attila (Pannon Cycling Team) 1:43 p h.
33. Karl Ádám (magyar válogatott) 2:10 p h.
A gyorsasági pontversenyben:
1. (zöld mezben) Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec)
A hegyi pontversenyben:
1. (piros mezben) Patryk Stosz (CCC Sprandi Polkowice)
A legjobb magyar versenyző:
1. (fehér mezben) Dina Márton (Pannon Cycling Team)

A teljes tájékoztató eredménylista: KLIKK IDE!

Következik!
A sorsfordító nap következik! A Karcag és Miskolc között kijelölt 182 kilométeres útvonal magába foglalja az idei viadal legkeményebb emelkedőjét is. De nemcsak az emelkedő, a célig vezető meredek lejtmenet is megváltoztathatja az erőviszonyokat. A szakasz során három gyorsasági (Tiszafüred, Mezőcsát és Miskolc) és egy hegyi (Bükkszentkereszt) részhajrára is sor kerül.

tdh_a5_4szakasz_karcagmiskolc

Rajt: 2018. augusztus 18. szombat, 11:20, Karcag, Kossuth tér
Várható befutó: 15:42, Miskolc, Szent István tér
Kinek kedvez: előnyben lesznek az emelkedőt jobban bíró, illetve a lejtőn bátrabban száguldó versenyzők. A bükkszentkereszti hegycsúcstól a miskolci célig vezető úton még össze is zárhat a mezőny, vagyis a sprintbefutó sem elképzelhetetlen.

Várható útlezárások
A Tour de Hongrie 4. szakasza során Karcag és Miskolc között – a lassú rajttal együtt – 184 kilométert tesz meg a mezőny, amely 11:20-kor indul útjára Karcagon, a Kossuth térről. A karaván a Kunmadaras, Tiszaörs, Tiszaigar, Tiszafüred, Poroszló, Borsodivánka, Négyes, Tiszavalk, Tiszabábolna, Tiszadorogma, Ároktő, Mezőcsát, Hejőkeresztúr, Ónod, Sajópetri, Kistokaj, Miskolc-Szirma, Miskolc, Bükkszentlászló, Bükkszentkereszt, Lillafüred útvonalon jut el a hajdúszoboszlói célig.

Az útvonal egyes szakaszain teljes útlezárás, máshol rövid ideig tartó mozgó útzár óvja a versenyzők biztonságát. A városokban várható zárásokról a csatolt dokumentumokból tájékozódhatnak. Az esetleges kényelmetlenségekért a közlekedők megértését kérik a szervezők!

Tour de Hongrie a TV képernyőjén és az interneten
A Tour de Hongrie történetében harmadszor követhetik majd a nézők élő televíziós közvetítésen keresztül az eseményeket, s először lesz látható napi 48 perces összefoglaló az Eurosport2csatornáján! A legnagyobb magyar kerékpárversenyről az M4Sportközvetít élőben, de az interneten, a mediaklikk.hu oldalán is élő képet láthatnak a nézők.

2018-ban a Tour de Hongrie partnere a Tour de France főrendezőjeként is ismert A. S. O. nevű szervezet, amelynek segítségével a Magyar Körversenyről készült összefoglalók valamennyi kontinensen, csaknem kétszáz országban lesznek láthatóak! A közvetítéseket, összefoglalókat az alábbi időpontokban láthatják:

2018. augusztus 17., péntek:
22:00-23:00 (3. szakasz, összefoglaló, Eurosport2)

2018. augusztus 18., szombat:
10:00-11:00 (3. szakasz, összefoglaló, ismétlés, Eurosport2)
10:05–11:05 (3. szakasz, összefoglaló, M4Sport)
14:00–16:00 (4. szakasz, élő, M4Sport)
21:00-22:00 (4. szakasz, összefoglaló, Eurosport2)

2018. augusztus 19., vasárnap:
10:00-11:00 (4. szakasz, összefoglaló, ismétlés, Eurosport2)
12:50–13:50 (4. szakasz, összefoglaló, M4Sport)
14:00–16:00 (5. szakasz, élő, M4Sport)
21:00-22:00 (5. szakasz, összefoglaló, Eurosport2)

2018. augusztus 20., hétfő:
6:00-7:00 (5. szakasz, összefoglaló, ismétlés, Eurosport2)
15:30-16:30 (5. szakasz, összefoglaló, ismétlés, Eurosport2)
22:00-23:00 (összefoglaló a teljes versenyről, Eurosport2)

A versenyről élő képekkel, összefoglalókkal jelentkezünk a viadal hivatalos honlapján, a tdh.hu oldalon, illetve a közösségi médiában, hivatalos Facebook-oldalunkon (www.facebook.com/tourdehongrie).

A 39. TOUR DE HONGRIE PROGRAMJA
Augusztus 14. (kedd): 
Prológ, egyéni időfutam, Siófok (3,5 km)
Győztes: Patrick Schelling (svájci, Vorarlberg Santic). Sárga trikóban: Patrick Schelling (svájci, Vorarlberg Santic)

Augusztus 15. (szerda): 1. szakasz, Balatonalmádi–Keszthely (154 km)
Győztes: Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec).Sárga trikóban: Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec)

Augusztus 16. (csütörtök): 2. szakasz, Velence–Székesfehérvár (190 km). Rajt: 13:00. Várható befutó: 17:40
Győztes: Matteo Moschetti (olasz, Polartec-Kometa). Sárga trikóban: Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec)

Augusztus 17. (péntek): 3. szakasz, Cegléd–Hajdúszoboszló (206 km). Győztes: Andrij Bratascsuk (ukrán, Team Novák). Sárga trikóban: Manuel Belletti (olasz, Androni Giocattoli Sidermec)

Augusztus 18. (szombat): 4. szakasz, Karcag–Miskolc (182 km). Rajt: 11:20. Várható befutó: 15:40

Augusztus 19. (vasárnap): 5. szakasz, Kazincbarcika–Kazincbarcika (128 km). Rajt: 12:30. Várható befutó: 15:30

fotó: tdh.hu