Számos meglepetéssel zárult a labdarúgó Európa-bajnokság

Sok szempontból emlékezetes Eb-n vagyunk túl, kezdve a magyar válogatott büszkeségre okot adó teljesítményétől, több sztárcsapat korai búcsúján át egészen Olaszország Eb-győzelméig Anglia ellen. Így nem meglepő, hogy sportfogadási szempontból is számos érdekességet hozott a kontinensviadal a Tippmixen és a Tippmixprón.

A nemzeti lottótársaság közlése szerint a részben hazai rendezésű Eb-n a magyar válogatott mindhárom csoportmeccse 1 millió feletti fogadásszámmal járt együtt. A legnépszerűbbnek a magyar-portugál találkozó bizonyult, amelyet az Eb egyetlen további mérkőzése sem tudott felülmúlni. Tippmixen és Tippmixprón összesen közel 1 millió 300 ezer egységnyi fogadás érkezett a találkozóra, és 886 millió forintnál is több nyereményt könyvelhettek el játékosaink.

Sokáig emlékezetes marad a labdarúgó Európa-bajnokság két, egy napon lejátszott nyolcaddöntője is: a Horvátország – Spanyolország és a Franciaország – Svájc összecsapás rendes játékideje egyaránt 3-3-as döntetlennel zárult, ám nagy különbség, hogy míg a spanyolok végül továbbjutottak, addig – az EB indulásakor a nyereményszorzók alapján első számú favorit -, Franciaország válogatottja már a legjobb 16 között elvérzett.

Az ország számos pontján akadtak olyan Tippmix-fogadók, akik ezen mérkőzések kapcsán tökéletesen tippelték meg, hogy a pontos végeredmény a rendes játékidő leteltekor 3-3 lesz. Mindkét kimenetelre 100,00-as nyereményszorzóval lehetett fogadni, a legjobban pedig azok a tippmixelők jártak, akik kötésben adták fel szelvényüket, hiszen így 10 ezres eredő oddsszal számolhattak, ami 200 forintos tét mellett az egy egységnyi fogadással megnyerhető legnagyobb összeget, azaz 2 millió forintos nyereményt jelentett. A két mérkőzéshez kapcsolódóan pedig akár 105-szörös nyereményszorzót is el lehetett érni, az „1X2+Gólszám 4,5” fogadási lehetőség „Döntetlen és több” kimenetelének megfogadásával.

Nem csupán a franciák, hanem több, a végső győzelemre is esélyesnek tartott válogatott búcsúzni kényszerült a torna ezen szakaszában: Hollandia a Puskás Arénában kapott ki Csehországtól 2-0-ra, a címvédő Portugália Belgium ellen szenvedett 1-0-s vereséget, a nyolcaddöntők slágermeccsén pedig Anglia 2-0-ra nyert a németek ellen. Érdekesség, hogy ezen találkozók közül a legnépszerűbbnek a Budapesten rendezett holland-cseh párharc bizonyult, amelyre az egész Eb-t tekintve is a harmadik legtöbb egységnyi fogadás érkezett.

Fogadóink számára az egyik legnagyobb meglepetést ebben a szakaszban egyértelműen a franciák búcsúja okozta, hiszen a „Hogyan szerepel Franciaország?” hosszútávú fogadási lehetőségnél 3,70-es nyereményszorzóval volt fogadható a nyolcaddöntőbeli kiesés, de a német válogatott csalódást keltő szereplése is a váratlan kimenetelek közé sorolható: 1,72-es záró oddsal volt fogadható, hogy a legjobb 16 lesz a végállomás Joachim Löw csapata számára, a „Németország hány gólt szerez?” fogadási lehetőség „Kevesebb, mint 6,5” kimenetele 4,55-ös nyereményszorzót ért a helyes tippel rendelkező fogadók számára.

A negyeddöntős mérkőzéseken aztán már érvényesült a papírforma, egyedül a spanyolok kényszerültek túlórára Svájc ellen. Érdekesség, hogy a négy mérkőzés közül éppen ez volt a legkevésbé népszerű – így is több mint 970 ezer egységnyi fogadás érkezett a találkozóra –, míg a többi három mérkőzés mindegyikén az 1 milliót is meghaladta a beérkezett fogadások száma.

A legjobb négy között a torna egyik meglepetéscsapata, Dánia csak a hosszabbításban maradt alul az angolok ellen, a másik ágon pedig Spanyolország az egyenes kieséses szakaszban harmadszor is ráadásra kényszerült, ezúttal viszont alulmaradt a büntetőpárbajban, így Olaszország készülhetett a Wembley-ben rendezett fináléra. Az „A továbbjutás 11-es párbajban dől el?” fogadási sorra beérkezett tippek 98 százaléka helyesnek bizonyult, 5-szörös nyereményszorzóért.

A döntőben aztán ismét nem volt elég 90 perc a döntésre, az 1-1-es rendes játékidőt követően csak a büntetőpárbaj hozta el Olaszország számára az Eb-diadalt. Természetesen a kontinenstorna fináléja is kiemelt figyelmet kapott fogadóink körében, hiszen több mint 1 millió 120 ezer egységnyi fogadás érkezett be, és több mint 1 milliárd forint nyeremény került kifizetésre a mérkőzéshez kapcsolódóan. A „Mindkét csapat szerez gólt” fogadási lehetőségre beérkezett tippek 99 százaléka tökéletesnek bizonyult – 2,20-as nyertes oddsért, míg a „Gólszám 1,5” fogadási sorra tett tippek 91 százaléka lett nyertes, 1,55-ös nyereményszorzóért. A finálé kapcsán többen helyesen érezték meg, hogy a rendes játékidő 1-1-re végződik, ez a „Pontos végeredmény” fogadási opciónál 5,25-ös szorzót is érhetett.

Természetesen az Eb-n nem csupán a mérkőzések, hanem számos hosszútávú fogadási lehetőség közül is válogathattak a sportrajongók. A végső győztesről szóló outright fogadás kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb esetben Anglia Eb-győzelmét várták fogadóink, majd sorrendben Franciaország és Olaszország következett – Roberto Mancini csapatának diadala akár 12-szeres nyereményszorzóval is fogadható volt az Eb-t megelőzően. A lista másik végén Észak-Macedónia, Skócia és Szlovákia áll – igaz, mindhárom válogatott esetében végig legalább 100-szoros volt az odds az Eb-győzelemre. A magyar válogatott végső sikerében is sokan bíztak, hiszen többek között még Hollandiát is megelőzte válogatottunk a beérkezett fogadások számát vizsgálva.

A tornán a legtöbb gólt holtversenyben Cristiano Ronaldo és a cseh Patrik Schick szerezte, egyaránt ötször voltak eredményesek az Eb során. A portugálok klasszisa fogadóink körében is favorit volt, őt sorrendben az egyaránt 4-4 gólt szerző Harry Kane és Romelu Lukaku követte.

Népszerűnek bizonyultak továbbá játékosaink körében a magyar csapat szerepléséhez kapcsolódó hosszútávú fogadási lehetőségek is. A legtöbb gólt szerző magyar játékosról szóló opciónál fogadóink ugyan kevésbé érezték meg a helyes kimenetelt (a legtöbb fogadás arra érkezett, hogy nem lesz magyar gólszerző, majd sorrendben Sallai Rolandtól, Willi Orbántól illetve Szalai Attilától várták a legtöbb találatot játékosaink), de a „Hány pontot szerez Magyarország az F csoportban?” lehetőségnél többen örülhettek a 2 szerzett pontért járó 23-szoros nyereményszorzónak.