Szász-Kovács Emese: 2016-ra ki mertem mondani, hogy képes vagyok olimpiát nyerni

A 2016-os riói olimpián Szász-Kovács Emese nyerte a magyar küldöttség első aranyérmét, az azóta eltelt bő négy esztendőben pedig valóságos hullámvasúttá vált az élete: a második apaként tisztelt és szeretett mestere, Kulcsár Győző halála után egy évvel megszülettek az ikrei: Maja Magdolna és Levente Győző.

Az olimpiai bajnok párbajtőröző röviddel a szülés után már újra a páston volt – kezdetben csak azért, hogy mielőbb megszabaduljon a terhesség során felhalmozódott súlyfeleslegtől – hét hónappal később pedig részt vett az első versenyen, már édesanyaként – derült ki a Csisztu Sport Cast adásából.

ameddig az edzéseken élvezem a vívást és egy-egy jó tusnak tudok örülni, addig ott van a helyem a teremben. Természetesen a gyerekek a legfontosabbak és bár menedzsmentem sosem volt, minden fontos dologra tudok időt szakítani – mondta el Szász-Kovács EmeseCsisztu Sport Cast február 28-i adásában, majd nevetve hozzátette: számára mindig is nehéz volt a súlytartás, mestere, Kulcsár Győző szemmértékkel dolgozott és minden egyes dekát szóvá is tett a közös munka során.

A Vasas SC vívója a mai napig elérzékenyül, amikor egykori mestere kerül szóba:

Győző bácsinak a vívás a kisujjában volt: ha valakiben meglátta a tehetséget, néha jobban akarta a sikert, mint egy-egy versenyzője. A londoni olimpia kudarca után ő győzött meg arról, hogy nem hagyhatom abba. Végül abban állapodtunk meg, hogy ha a 2013-as budapesti világbajnokságon sem érünk el áttörést, akkor bejelentjük a visszavonulásomat”.

Szász-Kovács Emese azt is elmondta, hogy a felkészülés során észrevették, hogy az egyik védése nem jó helyen van és egyetlen mozdulat kijavítása után sorban jöttek a vágyott sikerek: a következő világkupán ezüstérmet, ugyanabban az évben az Eb-n és a vb-n bronzérmet nyert: a jó vívó jól tud támadni és jól tud védekezni is” – tette hozzá a 38 éves világklasszis.

Kulcsár Győző 2017 februárjában vallotta be tanítványának, hogy súlyos beteg, majd másfél évvel később bekövetkezett halála után – a szintén a tokiói olimpiára készülő – Peterdi András vette át Szász-Kovács Emese felkészítését, akit a bejelentés idején sokkolt a halasztás híre, de ma már nem bánja, hogy így alakult:

először zavart, hogy további egy évet várat magára egy esetleges címvédés, de a családom mindenben támogat. A tokiói biztosan más lesz, mint az eddigi olimpiák – talán nézők sem lesznek – de a pályafutásom akkor is teljes, ha nem jutok ki (hazánknak egy ún. zóna-kvalifikáción lesz majd lehetősége kvótát szerezni, a versenyen való indulás jogáról később dönt az MVSZ valószínűleg a 18 éves Muhari Eszter és Szász-Kovács Emese között – a szerk.).

A teljes beszélgetés:

fotó: Csisztu Sport Cast