Szatmári András ötödik lett a Gerevich-Kovács-Kárpáti vk-n

Szatmári András – legjobb magyarként – ötödik helyen végzett a kardozók Gerevich-Kovács-Kárpáti világkupaversenyén, Győrben, ahol az egyéni viadalt a címvédő dél-koreai Oh Szang Uk nyerte meg.

A pénteki selejtezőkből hárman csatlakoztak a kiemelt Szatmári, Szilágyi Áron, Gémesi Csanád trióhoz, így hat magyar volt érdekelt a főtáblán, melynek küzdelmei remekül, talán a várakozásoknál is jobban kezdődtek az Audi Arénában. A hazai vívók közül ugyanis csupán Gémesi Huba búcsúzott. Amíg a világbajnok Szatmári a brit Miller, a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi az amerikai Loss és a 14. kiemelt Gémesi Csanád a francia Barloy ellen biztosan érvényesítette a papírformát, addig Decsi Tamás óriási csata végén, 15-14-re győzte le a riói játékokon negyedik iráni Mojtaba Abedinit.

A nap legkellemesebb magyar meglepetése is ebben a kanyarban született, miután az MTK tehetsége, Péch Miklós egészen nagyszerű teljesítménnyel valósággal „legázolta” a pástról az olaszok világranglista-11. helyezettjét, Enrico Berrét, aki mindössze 9 tust tudott neki adni.

A folytatás már korántsem sikerült ennyire szépre, sőt, keserű csalódások is érték a magyar válogatott tagjait. Ötük közül ugyanis egyedül az idén fantasztikus formában vívó Szatmári tudott nyerni, a többiek mind kikaptak. A Vasas vb-győztese a román Tiberiu Dolniceanuval vívott a nyolcaddöntőért, s ugyan voltak kisebb bizonytalanságai a meccsen, végül a papírformát érvényesítve egyértelmű győzelmet aratott.

Szilágyi Áron viszont borzalmasan, 0-5-tel kezdett a dél-koreai Hvang Bjung Jul ellen, s ugyan a szünetben már csak 8-7-es hátrányban volt, a pihenőt követően sehogy sem találta a ritmust, riválisa pedig állva hagyta és öt tussal nyert.
Fizikailag nem vagyok fáradt, fejben viszont igen. Nem megy mostanában a vívás és egyelőre nem tudom, hogy mi a gond. Keresem a választ” – mondta az MTI-nek csalódottan Szilágyi, aki egy hete Szatmáritól kapott ki simán az országos bajnokság fináléjában.

Előtte Decsi Tamás a német Benedikt Wagnerrel szemben kilenc tussal, Gémesi Csanád pedig a francia Maxence Lamber ellen egyetlen találattal veszített. Péch remek első asszója után sokáig uralta a kanadai Shaul Gordon elleni találkozóját is, de 10-6-os vezetése után úgy tűnt, leblokkolt, így riválisa végül 15-12-re győzött.

Ekkor felsejlett, hogy a 16 órára kiírt nyolcas döntőt hazai kardozó nélkül rendezik, ám Szatmári végül hozta, amit mindenki várt tőle. A 16 között riválisa az iráni Ali Pakdaman volt, aki alaposan megnehezítette a dolgát, ám végig az ázsiainak kellett kapaszkodnia. A fontos tusokat pedig a hajrában is Szatmári adta, melynek köszönhetően 15-12-re győzni tudott.

A finálés program negyedik negyeddöntője volt a tavaly ugyanitt harmadik helyen végzett magyaré, méghozzá a francia Vincent Anstett ellen, akit az idei világbajnokság elődöntőjében legyőzött. Az asszó viszont ezúttal nem úgy alakult, ahogy Lipcsében. Az első tust még Szatmári adta, ezt követően azonban a francia akciói „ültek”. Anstett gyorsan komoly előnyre tett szert, Szatmári pedig hiába küzdött, nem tudta utolérni és 15-11-re kikapott.

Nem volt könnyű az ágam, de az első három meccset meg tudtam oldani, nem volt gond. A negyeddöntőben sajnos nem ment igazán, nem sikerültek az akciók és nem is igazán éreztem, hogy miként tudnám szorossá tenni a meccset. Sajnálom, de remélem, holnap csapatban döntőbe tudunk jutni, aztán még két hét múlva lesz egy Grand Prix-nk” – értékelt a 23 éves klasszis, aki végül ötödik lett.

A győzelmet a tavaly is győztes dél-koreai Oh Szang Uk szerezte meg, a fináléban a 2013-as egyéni világbajnok orosz Venjanyin Resetnyikovot legyőzve.

Eredmények:

a 64 között:
Szatmári András-Curtis Miller (brit) 15-11
Szilágyi Áron-Geoffrey Loss (amerikai) 15-10
Gémesi Csanád-Edward Barloy (francia) 15-8
Decsi Tamás-Mojtaba Abedini (iráni) 15-14
Péch Miklós-Enrico Berre (olasz) 15-9
Gu Bon Gil (dél-koreai)-Gémesi Huba 15-8

a 32 között:
Szatmári-Tiberiu Dolniceanu (román) 15-12
Maxence Lambert (francia)-Gémesi Cs. 15-14
Hvang Bjung Jul (dél-koreai)-Szilágyi 15-11
Benedikt Wagner (német)-Decsi 15-6
Shaul Gordon (kanadai)-Péch 15-12

a 16 között:
Szatmári-Ali Pakdaman (iráni) 15-13

negyeddöntő:
Vincent Anstett (francia)-Szatmári 15-11
Venjamin Resetnyikov (orosz)-Max Hartung (német) 15-12
Bolade Apithy (francia)-Hvang 15-14
Oh Szang Uk (dél-koreai)-Luca Curatoli (olasz) 15-4

elődöntő:
Resetnyikov-Apithy 15-5
Oh-Anstett 15-13

döntő:
Oh-Resetnyikov 15-9

A végeredmény:
1. Oh Szang Uk
2. Venjanyin Resetnyikov
3. Bolade Apithy és Vincent Anstett
… 5. Szatmári András
… 18. Szilágyi Áron
… 20. Gémesi Csanád
… 30. Decsi Tamás
… 31. Péch Miklós
… 64. Gémesi Huba
… 73. Iliász Nikolász
… 86. Habony Viktor
… 89. Puy Sebestyén
… 98. Nagy Pál
… 114. Nagy Martin
… 129. Kossuth Bálint
… 148. Kovács István
… 149. Galgóczy Tamás és Valkai Ferenc
… 167. Morvai Ákos
… 178. György Lehel
… 186. Gémesi Bence és Milassin Mór
… 192. Rabinowitz Benjámin

Vasárnap csapatversenyt rendeznek Győrben.

(MTI)

fotó: hunfencing.hu