Századvég: a sportsikerek erősítik a nemzeti összetartozást

A felnőtt magyar lakosság több mint háromnegyede támogatta, hogy Magyarország rendezte meg a vizes világbajnokságot, és a lakosság döntő többségére pozitív hatással van, ha kiemelkedően teljesítenek a magyar sportolók – derül ki a Századvég Alapítvány felméréséből, amelynek összefoglalóját csütörtökön juttatta el az MTI-hez.

A felmérés a Figyelő megrendelésére készült, július 21. és 25. között, amikor még tartott a 17. vizes világbajnokság. A felmérés szerint a felnőtt magyar lakosság 78 százaléka támogatta, hogy idén Magyarország rendezte meg a vizes világbajnokságot, míg csupán a megkérdezettek 16 százaléka ellenezte, 6 százalékuk pedig tartózkodott a véleménynyilvánítástól.

A kutatás szerint a magyarok többségét büszkeséggel töltötte el, hogy hazájában zajlik a vizes világbajnokság, illetve úgy vélte, a főváros és Magyarország is büszke lehet a világesemény lebonyolítására. A megkérdezettek 74 százaléka büszke volt arra, hogy Magyarországon rendezik meg a sporteseményt, közel minden második válaszadó (47 százalék) nagyon büszke volt rá. A lakosság fele (50 százaléka) úgy vélte, nagyon büszke lehet a főváros és az ország arra, hogy Budapesten rendezik meg a vizes világbajnokságot, további harmada (32 százalék) szerint pedig inkább pozitív érzésekkel kell, hogy eltöltse hazánkat az esemény. Mindösszesen 15 százalék nyilatkozott negatívan a kérdést illetően, 3 százalék pedig nem tudott válaszolni – olvasható a felmérés összefoglalójában.

A felmérés szerint a lakosság döntő többségére (93 százalékára) pozitív hatással van, ha kiemelkedően teljesítenek a magyar sportolók: 74 százalékukat nagy büszkeséggel tölti el, minden ötödik válaszadó kicsit büszke rájuk, és csupán 7 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy alig vagy egyáltalán nincs rá hatással a magyar sportolók teljesítménye.

A felmérés szerint a felnőtt lakosság 79 százaléka valamilyen formában figyelemmel kísérte a vizes világbajnokság eseményeit.

A kutatás során vizsgálták a lakosság mélyebb érzéseit, gondolatait is a vizes világbajnoksággal megrendezésével kapcsolatban. Eszerint a lakosság döntő többsége osztotta azt a véleményt, hogy érdemes vizes világbajnokságot rendezni Budapesten, mert megismerteti a világgal Magyarországot, illetve felpörgeti a turizmust. Az előbbi állítással a megkérdezettek 89 százaléka értett egyet valamilyen mértékben – minden második válaszadó teljes mértékben -, a turizmust fellendítő hatásában pedig a kutatásban résztvevők 81 százaléka hitt – írták.

Hozzátették: a felmérés szerint a magyar társadalom közel háromnegyede (73 százaléka) vélte úgy, hogy büszkévé teheti a világbajnokság megrendezése a lakosságot, hogy ilyen esemény megrendezésére is képes Magyarország. A megkérdezettek több mint fele (59 százaléka) szerint a munkahelyteremtésre is pozitív hatással volt a kiemelt sportesemény: minden negyedik válaszadó teljes mértékben egyetértett azzal, hogy számos új munkahelyet teremt a vizes világbajnokság, több mint minden harmadik válaszadó (36 százalék) inkább egyetértett ezzel, a megkérdezettek 38 százaléka viszont szkeptikus volt a gyarapodó munkahelyeket illetően.

A megkérdezettek ötöde (21 százaléka) teljes mértékben, 38 százaléka inkább egyetértett azzal, hogy erősíti a magyar emberek összetartását a budapesti és balatonfüredi világbajnokság.

A felmérés eredményei szerint a lakosság háromnegyede elutasította azt a nézetet, amely szerint a Budapesten rendezett vizes világbajnokság tönkreteszi az országot anyagilag. A megkérdezettek 43 százaléka egyáltalán nem értett egyet ezzel, közel harmaduk (31 százalékuk) inkább elutasította ennek igazságtartamát, négyből egy válaszadó (23 százalék) viszont valamilyen mértékben egyetértett az állítással – olvasható a felmérés összefoglalójában.

A Századvég július 21. és 25. között ezer, véletlenszerűen kiválasztott ember megkérdezésével végezte el telefonos kutatását. A felmérés hibahatára legfeljebb 3,1 százalékpont.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?