Székely Norbert: akármi lesz, nyerni akarunk a spanyolok ellen

A másik mérkőzés eredményétől függetlenül Székely Norbert szövetségi kapitány szerint a magyar női kosárlabda-válogatott az utolsó mérkőzését is meg akarja nyerni vasárnap a spanyolok ellen a soproni olimpiai selejtezőtornán.

Mentálisan jó állapotban vannak a lányok, és ha egy csapat mentálisan jó állapotban van, akkor ha tízet nem is, de egy mérkőzést még biztosan kibír. A vasárnapi egy akkora lehetőséget rejtő meccs lesz, hogy fenn tudjuk tartani ezt a készenléti állapotot, ebben biztos vagyok” – kezdte nyilatkozatát a szakvezető a szombati edzést követően.

„Ez egy összetartó csapat, szeretik egymást, és remek közösséget alkotnak. Részben emiatt is vannak a titkos éjféli találkozók, amelyeket elvileg a hátam mögött tartanak”

– mondta mosolyogva.

A zárónap nyitómeccsén ha Kanada legyőzi Japánt, akkor a magyarok már kijutottak az olimpiára, japán siker esetén pedig a torna utolsó mérkőzésén le kell győzniük az (ebben az esetben már kijutott) spanyolokat a párizsi kvótáért.

„Ez egy nagyon érdekes helyzet, nyilván foglalkozik is vele mindenki, nem tudom elképzelni, hogy a lányok ne számolták volna ki ezt”

– fejtette ki az MTI-nek.

„Mi meg akarjuk nyerni azt a meccset is, függetlenül a Japán-Kanada találkozó kimenetelétől, még ha csak másfél órával a kezdés előtt is tudjuk meg, hogy hogy áll a csoportunk.”

A Japán elleni 81-75-ös pénteki bravúrról a kapitány kifejtette, hogy remekül működött a rotáció, és minden becserélt játékos sokat tett hozzá a győzelemhez:

„Van, amikor egy edző jobban érzi az ellenfelet és a saját csapatát, és van, amikor kevésbé. Van, amikor azt kiabálják a lelátóról, hogy +Székely, takarodj!+, most meg azt hallottam, hogy milyen jól meccseltem. Engem egyik sem zavar össze, de persze remélem, hogy többször sikerül, mint ahányszor nem. A vb-negyedik Kanadával partiban voltunk, de nem nyertünk, az olimpiai második Japánnal szintén partiban voltunk, és sikerült nyerni. Most jön az Eb-második csapat egy harmadik féle stílussal, de mi tudunk alkalmazkodni”

– hangsúlyozta a szakvezető.

„Kielemeztük a spanyolok meccseit, de őket már több éve látjuk Európában, látjuk, hogy merre tart a 34 éves Alba Torrens vagy a nemrég honosított Megan Gustafson karrierje, és most az edzésen +le is jártuk+ azokat a figuráikat, amelyeket játszani szoktak.”

Dubei Debóra csapatkapitány azzal kezdte, hogy egy eufórikus diadal után nehéz este lepihenni.

„Annyira extázisba kerültünk, hogy nehéz ilyenkor lelassulni és elaludni. Sokáig sztorizgattunk a lányokkal, érezzük, hogy közel vagyunk a célhoz, de még van egy mérkőzésünk, amely előtt van egy másik is, amely sok mindent eldönthet. Százszázalékosra csiszoljuk holnapig a taktikát, és akkor nem lehet probléma a spanyolok ellen”

– jelentette ki.

„Jobb így, hogy az eltérő stílusú ellenfelek után jön egy európai csapat, amelytől remélhetőleg már nem fogunk picit megijedni az elején úgy, mint a kanadaiak vagy a japánok ellen. Jól ismerjük egymást a spanyolokkal, tudjuk a hibáikat, ez próbáljuk a magunk javára fordítani. Hogy lesz-e este megint titkos gyűlés, azt nem árulom el”

– tette hozzá a Serco UNI Győr játékosa.

A selejtezőcsoport állása 2 forduló után:
1. Kanada 3 pont (122-115)
2. Japán 3 (161-156)
3. MAGYARORSZÁG 3 (136-142)
4. Spanyolország 3 (135-141)

a vasárnapi program:

Kanada-Japán 15.00
MAGYARORSZÁG-Spanyolország 17.30

 

fotó: MTI/Tóth Zsombor