Székelyföldről jött önkéntesnek

Örök élményt jelenthet számára a norvég csodafutó és a villámgyors amerikai. Sportágának szeretete és a nagy bajnokok csodálata hozta Budapestre az atlétikai világbajnokság székelyföldi önkéntesét.

Kétezerötszáz önkéntes odaadóan lelkes munkájára számít az alig több mint egy hónap múlva kezdődő budapesti atlétikai világbajnokság szervező bizottsága. Népes csapatuk létszámára jellemző, hogy az augusztus 19-én kezdődő és kilenc nappal később befejeződő versenyen, mindig jó kimondani, hogy a sportvilág harmadik legnagyobb nemzetközi eseményén, várhatóan kétezer atléta fogja bemutatni a tudását. Van olyan szerencsés az önkéntesek között, akinek csak a „szomszéd utcából” kell átsétálnia a Nemzeti Atlétikai Központba, másoknak viszont már akkor is hosszú utat kellett megtenniük, amikor áprilisban az első találkozójukra igyekeztek. Utóbbiak közé tartozik a székelyudvarhelyi Nagy Elemér, aki 650 kilométert buszozott, hogy meghallgassa a felkészítő előadásokat, majd dolga végeztével fordult vissza és közel tíz órával később haza is ért Székelyföldre – írta az SzPress Hírszolgálat.

Ott lesz a tűz közelében

Két oka is volt annak, hogy önkéntesnek jelentkeztem, mind a kettőről örömmel számolok be

– mondta az SzPress Hírszolgálatnak a 49 esztendős Nagy Elemér, a székelyudvarhelyi Székelyszentkirályi Szent István Általános Iskola testnevelő tanára.

Szeretem az atlétikát, életem ajándékát, ugyanúgy azokat a csodálatra méltó versenyzőket, akik egyszemélyben a tehetség, a szorgalom és a kemény edzésmunka megtestesítői. Ez a magyarázat arra, hogy beálltam az önkéntesek közé, és ahogy ezen a héten az országos bajnokságon tettem, úgy augusztusban a világbajnokságon is ott fogok segíteni, ahol szükség van rám. Örülök annak, hogy besorolásom szerint versenyrendezési koordinátorként részt vehetek a gátak felállításában, majd a bontásban, a rajtgépek és más sporteszközök elhelyezésében, egyszóval a logisztikai csapat tagja leszek. Teljesül a vágyam, ott leszek közel a tűzhöz, a versenyek és versenyzők közvetlen közelében. Életem első olyan világbajnoksága, ahol önkéntesként lehetek egy nagy csapat tagja, otthon sokan irigyelnek majd ezért.”

Azért senki se gondolja, hogy ez merő élvezet lesz számára, ugyanis dr. Perényi Szilvia, a világbajnokság sportönkéntes programjának igazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy csapatának tagjai közül néhányan már a péntek-szombati országos bajnokságon is naponta 21 kilométert gyalogoltak, mások pedig 30 emeletnyi magasságot másztak meg…

Elemér, akinek a tanítványai közül többen is már figyelemre méltó eredményeket értek el a diákolimpiákon, maga is atléta volt, több versenyszámban is kipróbálta magát. Legnagyobb sikereit akkor érte el, amikor már a Masters versenyeken szerepelt, kezdve a 200 és a 400 métertől, az 1500 méteren át egészen a 3000 akadályig. Büszkén tesz említést arról, hogy négy éve a horvátországi Porecsben megrendezett Balkán Masters bajnokságon ő vehette át az aranyérmet a 3000 méteres akadályfutás győzteseként.

Ingebrigtsen és Lyles futásaira feni a fogát

Mint testnevelőtanár, edző és még aktív atléta, de a dietetikával is foglalkozó szakemberként is nagyon kíváncsi a budapesti világbajnokságon rajthoz álló atlétákra, már most feni a fogát arra pillanatra, amikor közelről is szemügyre veheti nagy kedvenceinek a színrelépését a Nemzeti Atlétikai Központ „színpadán”. Nem csak sokat látni, hanem tanulni is szeretne.

Örök élményt jelent majd a számomra a norvég Jakob Ingebrigtsen versenyzése, aki már 17 évesen rászolgált a csodafutó elnevezésre, amikor két napon belül megnyerte az 1500 és az 5000 métert is a berlini Európa-bajnokságon. A még csodálatosabb az volt, hogy ezt az ámulatba ejtő duplázást tavaly a müncheni kontinensbajnokságon címeit megvédve képes volt megismételni. Remélem, hogy eljön Budapestre Noah Lyles is, az amerikaiak világbajnok és Gyémánt Liga-győztes sprintere, akinek a vágtáit eddig csak a tévé előtt ülve, vagy a számítógépemen böngészve csodálhattam meg. Mondanom sem kell, hogy magyar kedvenceim is szép számmal akadnak. Olyanok, mint a gátfutó Kozák Luca és a kalapácsvető Halász Bence, akik a szombati győzelmeik után nagyon boldogok voltak. Kívánom nekik, hogy augusztusban is teljesüljenek a vágyaik, mert a tehetségükkel és a szorgalmukkal erre rászolgáltak

– mondta befejezésül az SzPressnek a székelyudvarhelyi önkéntes, aki kihasználva a budapesti tartózkodását, feladatainak elvégzése után még a szombat esti K&H félmaratont is lefutotta. Nem is akárhogyan: a 835 fős mezőnyben 25.helyezettként ért a célba, korcsoportjában pedig ő volt a harmadik legjobb.

 

Szalay Péter (SzPress Hírszolgálat)

 

Fotó: Őszi Szilvia