Szeneczey: többet kaptak a látogatók, mint amennyit vártak

A 17. vizes világbajnokság (vb) miatt Budapestre látogató csaknem 400 ezer ember többet kapott, mint amennyit várt, így a szervezők elérték a céljukat – jelentette ki a városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes azon a csütörtöki fővárosi sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták az elkészült budapesti tartós beruházásokat.

Szeneczey Balázs azt mondta, hogy mintegy 20 milliárd forintba kerültek a fejlesztések, ebből 8,2 milliárdot a kormányzat állt, a többit a fővárosi önkormányzat.

A vb-t „mindannyiunk közös sikerének” nevezte, amelynek legeklatánsabb példája szerinte az, ami a Margitszigeten történt az utóbbi egy-két évben. A beruházások beleágyazódnak abba a csomagba, amelyről még 2013-ban döntött a főváros, a versenysorozat csupán felgyorsította az egyébként is tervezett megvalósítást – közölte.

Kifejtette: kiépítették a sziget teljes csatornázottságát, valamint megoldották a csapadék és a talajvíz elvezetését. Teljes növényrekonstrukciót hajtottak végre, 1690 fát érintően, több mint 46 ezer négyzetméteren új a gyep, 92 ezer négyzetméteren pedig felújították azt. Bővítették a japán- és a rózsakertet. A szökőkútnál fényjátékot alakítottak ki – idézte fel, hozzátéve: új játszóteret is építettek tizenöt játszótéri és nyolc fitneszelemmel.

Nem a vizes vb-re tekintettel, de még annak kezdete előtt átadták a felújított Palatinus Strandfürdőt, a létesítmény már egész évben látogatható – mondta.

Kitért arra, hogy a Mol BuBi (Budapest Bicikli) rendszerét, amelyet 2014 tavaszán vezettek be, újabb állomással bővítették, a Margitszigeten. Több lett a kerékpártároló és a hulladékgyűjtő, vandálbiztos pihenőágyakat, ülőbútorokat, árnyékolókat tettek elérhetővé. Új információs táblákat helyeztek ki mind a látványosságokról, mind a növényekről. Fejlesztették a közösségi tereket, a közvilágítási hálózatot, a Margitsziget északi és déli végén egyaránt új illemhelyet alakítottak ki.

Nemcsak a sziget gerincútját újították fel, hanem a Róbert Károly körutat, a Népfürdő utcát, a Vizafogó utcát, a Kárpát utcát, a Rákos-patakon átívelő gyalogoshidat és a pesti alsó rakpartot is, amelyet szintén növényesítettek. A Margit híd és a Parlament között folytatják a sétálóutak kialakítását – jegyezte meg a főpolgármester-helyettes.
A Margitsziget északi részén található parkolót pedig 404-ről 446 férőhelyesre bővítették – sorolta Szeneczey Balázs.

Szántó Éva, a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a budapestiek kényelmét szolgáló beruházások nem a vb költségvetéséhez tartozó, hanem régóta tervezett tételek. A versenysorozat miatt azonban a kormány úgy határozott, előbbre időzíti a fejlesztéseket, ami jó döntés volt – értékelt.

Hozzátette: 2300 sportoló és 2500 önkéntes vett részt a világbajnokságon, és Magyarország házigazdaként „jelesre vizsgázott”, mindössze két év alatt a világ eddigi legjobb vizes vb-jét szervezte meg.

Szántó Éva szerint a versenysorozat jelentősen hatott az országimázsra, ráadásul még nem is értek véget az események, jövő hétfőn kezdődik ugyanis a 17. FINA Masters-világbajnokság, amelyre 12 ezer résztvevő regisztrált a világ minden tájáról.

Magyarországot azonban már most „felhelyezték a térképre” – jelentette ki.

Borsa Miklós, a nonprofit kft. szóvivője megjegyezte, hogy a masters-vb a sportolók számát tekintve még nagyobb esemény lesz.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?