Szenttamási Róza ezüst-, Vitek Dárius bronzérmes a BOK-csarnokban

Egy cipőben járt két fiatal kiválóságunk, az U20-as világbajnoki bronzérmes, Eb-második Szenttamási Róza (55 kg), valamint az U20-asok és az U17-esek között egyaránt világ- és Európa-bajnok Elekes Enikő (65 kg), hiszen mindketten az úgynevezett nordic rendszerben küzdöttek a BOK-csarnokban zajló Polyák Imre–Varga János-emlékverseny szombati napján. Eleinte ráadásul ugyanúgy íródott a forgatókönyvük…

A hazai szövetség szombati beszámolója szerint mindketten bravúrgyőzelemmel kezdtek a csoportkörben, Szenttamási 6-6-ra, később szerzett ponttal nyert a kétszeres Ázsia-bajnoki harmadik, vb-ötödik kazah Marina Szedneva ellen, Elekes az U23-as vb-győztes Dinara Kudajevát utasította maga mögé 4-2-re. A hölgyek ezután sajnálatos tusvereséget szenvedtek, előbbi az amerikai Amanda Martineztől, utóbbi a kétszeres U23-as Európa-bajnok ukrajnai Irina Bondartól kapott ki.

A képlet a következő volt: ha legyőzőjük megveri elsőkörös ellenfelüket, akkor továbbjutnak az elődöntőbe. Martinez simán, Bondár utolsó másodperces fordítással nyert, így Szenttamásiék csoportmásodikként kerültek a legjobb négy közé.

Ha eddig nem lett volna elég hasonlóság kettejük versenyében: szinte másodpercre pontosan egyszerre léptek szőnyegre a fináléért, Elekes az „A”, Szenttamási a „C” jelzésű szőnyegen küzdött, s mindkettőjüktől nagy bravúrra volt szükség a sikerhez, hiszen mindketten olimpiai kvótással birkóztak.

Elekessel az Európa-bajnok, kétszeres U23-as vb-aranyérmes török Nesrin Bas, Szenttamásival a vb-bronzérmes, Eb-második moldovai Mariana Dragutan áll szemben.

Előbbinek nem alakult jól az összecsapás, levitelt követően „orósfogásba” szorult a lába, amiből a technikai tusig pörgették (0-10).

A magyar közönség örömére innentől külön különvált a történetük. Szenttamási ugyanis 3-2-es vesztes állásnál, lenti helyzetben remekül kontrázott vissza riválisa karjára, a hátára billentette, ahonnan már nem volt menekvés. Tus! A 20 esztendős Szenttamási Rózáért este tehát a döntőben szoríthatunk, a lengyelek világbajnoki bronzérmese és Eb-második helyezettje, Jowita Wrzesien ellen.

Szenttamásiért így a döntőben szoríthattunk, a lengyelek világbajnoki bronzérmese és Eb-második helyezettje, Jowita Wrzesien ellen. Az első menetben felmérték egymást a felek, a Csepel TC-KIMBA kiválósága passzivitási pontal szerzett előnyt. Wrzesien ugyanezzel egyenlített a második három percben, és az 1:1-es állás már neki kedvezett, Szenttamásinak ezért meg kellett indulnia. Ezt meg is tette, de rossz ütemben támadt lábra, a lengyel ezt kihasználva mögé került, majd bebillentette (1-5). Ebből a helyzetből Szenttamási fölékerekedéssel szépített (2-5), s noha meghajtotta az utolsó fél percet, a fordítás már nem sikerült, ez egyben azt is jelentette, hogy 5-2-re kikapott és a második helyen zárt. Keseregésre azonban nincs oka, két bravúrgyőzelem után karrierje során először állt dobogóra nívós nemzetközi viadalon a felnőttek között.

Elekes Enikő (65 kg) elővigyázatosságból visszalépett a bronzmérkőzéstől (a július 1-jén kezdődő junior Eb-re készül, és a bokája enyhe sérülést szenvedett), így a negyedik helyen zárt.

Szombaton megkezdődött a kötöttfogásúak viadala, nehézsúlyú Európa-bajnoki bronzérmesünk, Vitek Dárius kiválóan kezdett, hiszen a selejtezőben 2-1-es sikert ért el a chileiek veterán klasszisa, a kétszeres Pánamerikai bajnok, vb-harmadik Yasmani Acosta ellen. A negyedöntőben még nagyobb falat, az olimpiai ezüstérmes, kétszeres vb-harmadik, háromszoros Eb-második grúz Jakobi Kadzsaja következett, akivel már nem bírt, technikai tusvereséget szenvedett (1-10). Kadzsaja nem állt meg a döntőig, így Vitek az esti programban a harmadik helyért léphetett szőnyegre, mégpedig az olimpiai kvótás dél-koreai Li Szung Csan ellen. Nos, Vitek nem sok kérdést hagyott, noha passzivitásért az első menetben ő védekezett lenti helyzetből, onnan remek kontrával riválisa fölé kerekedett, majd fejlefogásból négyszer megpörgette, így kialakítva a technikai tust, mindössze két perc alatt. Vitek Dárius így a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

A 63 kilós Tóth Levente a délelőtti nyitó mérkőzésén 11-0-ra kikapott az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes azeri Murad Mammadovtól, aki bejutott a döntőbe, így a magyar srác a bronzmérkőzésen birkózhatott, az iráni világbajnok Mejszam Dalhani ellen. Tóth az első menetben technikai tussal kikapott (11-0), tehát az ötödik helyen zárt.

Fotók: MBSZ