Szép Balázs bronzérmet szerzett a Peridot fedettpályás öttusaversenyen

A francia Simon Casse sikerével zárult a Budapesten rendezett Peridot nemzetközi fedettpályás öttusaverseny vasárnapi férfi döntője, a legjobb magyar, Szép Balázs bronzérmet szerzett.

Martinek János férfi szövetségi kapitány az idény első viadalán elsősorban a fiataloknak adott lehetőséget, a „nagy” válogatott tagjai – Kasza Róbert, Marosi Ádám, a Demeter testvérek – a világkupa-versenyekre készülnek, illetve kisebb sérülés miatt nem kockáztatták a szereplésüket.

A pénteki selejtezőből tíz hazai öttusázó biztosította a helyét a 36 fős fináléban. Közülük Szép Balázs várta a legjobb pozícióból – a negyedik helyről – a futásból és lövészetből álló záró kombinált számot. Hátránya 15 másodperc volt az élről startoló Casse mögött. A 18 éves magyar taktikus versenyzéssel, jó futással valamennyit ledolgozott a hátrányából, s egy helyet javítva harmadikként végzett.

Balázs elsőéves junior, a felnőtt mezőnyben először lett úgy megméretve, hogy bebizonyítsa, juniorként számíthatunk rá. Vívásban felülmúlta selejtezőbeli teljesítményét, s ezzel megalapozta jó szereplését. A hibátlan lovaglása pedig minden dicséretet megérdemel” – mondta az MTI-nek Martinek.

Szep_Balazs01_2018_sportmenu

Szép Balázs úgy fogalmazott: valójában minden számmal elégedett.
Egyéni legjobbamat úsztam, a vívásom is jól sikerült. A kombinált számban a lövészet lehetett volna jobb, de a jó futással sikerült érmet szereznem” – mondta.

Eredmények:

Peridot fedettpályás verseny:

férfiak:
1. Simon Casse (francia) 1455 pont
2. Patrick Dogue (német) 1453
3. Szép Balázs 1452
…10. Regős Gergely 1432

szombaton:

nők:
1. Irina Praszjancova (fehérorosz) 1341 pont
2. Gulyás Michelle 1334
3. Gintare Venckauskaite (litván) 1331

Az öttusázók idei világkupa-sorozata február-március fordulóján Kairóban kezdődik, majd március végén Los Angelesben folytatódik. Azután a nemzetközi mezőny május elején Kecskeméten találkozik, annak a hónapnak a végén pedig Szófiában lesz vk-forduló. A döntőt júniusban rendezik Asztanában. Az Európa-bajnokságra július közepén Székesfehérváron, az év fő versenyére, a világbajnokságra pedig szeptemberben, Mexikóvárosban kerül sor.

(MTI)

Fotó: Buza Virág / Magyar Öttusa Szövetség