Szerdán kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál, elindult a közönségszavazás

2023. június 7-én a veszprémi Szentháromság téren Kemény Dénes és legendás vízilabdásaink részvételével, A nemzet aranyai gálavetítésével kezdődik és négy napon át tart a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa szervezésében a hazai filmek ünnepe, a Magyar Mozgókép Fesztivál.

A Kulturális Főváros program legfontosabb mozgóképes rendezvényén többek között olyan sztárokkal találkozhat majd a közönség, mint Schell Judit a Cinemira zsűritagjaként, ifj. Vidnyánszky Attila a Blokádból, Thuróczy Szabolcs a Larry-ből, Farkas Franciska a Mellékszereplőkből, Vilmányi Benett a Látom, ami látsz kapcsán, vagy 2022 legnézettebb magyar filmje, a Nyugati nyaralás főszereplője, Mészáros Máté. Színes kiegészítő programok is gazdagítják a fesztivál kínálatát: bemutatják az SZFE 60 évét és igazi kuriózum a Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr 1960 és 1971 között írt leveleiből összeállított kiállítás. Lesznek gasztroprogramok és koncertet ad többek között az Európa Kiadó, a Kollár-Klemencz Kamarazenekar és Járai Márk. A június 10-i Magyar Mozgókép Díj gálán a Közönségdíjat is átadják, mától szavazhatsz kedvencedre.

A szervezők tájékoztatása szerint Június 7-én, szerdán 20.30 órakor a veszprémi Szentháromság téren A nemzet aranyai című film gálavetítésével kezdődik a négynapos Magyar Mozgókép Fesztivál, ahol jelen lesz többek között Zákonyi S. Tamás rendező és Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónk.

(fotó: Balogh László)

Június 8-án 18.45-kor a füredi Balaton moziban a megrázó és felemelő Magasságok és mélységek vetítése lesz, utána közönségtalálkozó az alkotókkal. Este 19.30-tól az újonnan nyílt Foton udvarban Járai Márk – akit a Halott Pénz énekeseként ismerte meg az ország – ad szóló koncertet.

(Járai Márk)

2022 legnézettebb magyar filmje, a Nyugati nyaralás férfi főszereplővel, Mészáros Mátéval június 8-án 17.30-kor a Kerekes Pincében, Balatonalmádiban lesz retro kajás gasztroprogram, majd este a 21:30-kor kezdődő vetítés után a  Szentháromság téren közönségtalálkozó.

Június 9-én 15 órakor a füredi Balaton moziban a Blokád című film vetítése után beszélgetés lesz Tősér Ádám rendezővel, Köbli Norbert forgatókönyvíróval, Lajos Tamás producerrel, ifj. Vidnyánszky Attilával és Kónya Imre volt belügyminiszterrel.

(Blokád)

17 órakor a Fotonban – majd másnap 17.30-kor – bemutatkozik az SZFE a 60-as évektől napjainkig. Aznap 18.30-kor Almádiban a strandon Dombrovszky Linda rendezésében Petőfi Sándor népszerű komikus eposzát, A helység kalapácsának western- és eastern-világban játszódó különleges műfajparódiáját láthatja a közönség, majd beszélgethet az alkotókkal. 19 órakor a veszprémi Fotonban mutatják be a Mellékszereplők című alkotást. A vetítés után a nézők beszélgethetnek Sopsits Árpád rendezővel és a női főszereplővel, Farkas Franciskával.

(Mellékszereplők)

19.30-kor a sodró erejű Hat hét című filmet vetítik a Hangvillában, utána közönségtalálkozó. Pénteken 22 órakor a Hangvillában vetítik a számos díjat nyert Larry című filmjét, ahol jelen lesz Bernáth Szilárd rendező, Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs. Este a Psycho Mutants-szal, az Európa Kiadóval és Dj Kanada Káosszal bulizhatunk az Óváros téren.

Előzetes:

Balatonfüreden a Partitúra Galériában minden nap 15 órától megtekinthető a Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr 1960 és 1971 között főiskolai tanárának, Bojkovszky Béla fénymesternek írt leveleiből összeállított kiállítás. A levelek a magyar és amerikai filmtörténet eddig még nem ismert, valós képét mutatják meg a látogatóknak. A kiállításon minden nap 16 órától levetítjük Novák Emil Laci és Vili: Történetek a magyar operatőriskoláról című filmjét.

A fesztivál honlapján június 5-10. délig a közönség idén is szavazhat a https://mozgokepfesztival.hu/oldal/kozonsegszavazas linken, hogy a legjobb mozifilm kategóriákban versenyző alkotások közül melyiket találja a legjobbnak. A szavazók között értékes ajándékokat sorsolnak ki. A közönségdíjat a Magyar Mozgókép Díjakkal együtt szombat este a veszprémi Petőfi Színházban adják át.

A Magyar Mozgókép Fesztivál a neten:

Fotók: Magyar Mozgókép Fesztivál