Szeress bele az új konyhádba!

Április 22-24. között ismét a konyháké lesz a főszerep a Budapest Arénában.

Ismerj meg egy piacvezető prémium bútormárkát Olaszországból, pillants be az okos konyhai eszközök világába, fedezd fel a polimer anyagokban rejlő lehetőségeket, és nézd meg, hogyan teheted kényelmesebbé és egészségesebbé a mindennapjaidat a megfelelő eszközök kiválasztásával! – írta honlapján a konyhakiállitás.hu.

A prémium olasz design és a főzés iránti szenvedély találkozása

Legújabb partner, a Code az olasz designbútorok forgalmazójaként került be a köztudatba, ennél azonban sokkal többet – páratlan szaktudást és ügyfélközpontú hozzáállást – kínálnak ügyfeleiknek. Megújult, 1400 négyzetméteres showroomjuk Európa egyik legnagyobb multibrand üzlete, mely számtalan prémium márkának ad otthont, többek között a Minotti, a B&B Italia, a Maxalto, a Cassina, a Porro és az Antonio Lupi pompás termékeinek.

Az általuk képviselt elsőrangú márkák közül is kiemelkedik az olasz Arclinea, mely kis faipari szakműhelyből a high-end design világ egyik megkerülhetetlen szereplőjévé nőtte ki magát. A Konyhakiállításon való első megjelenésükre egy lélegzetelállító darabbal készülnek, melyet hamarosan testközelből is megcsodálhatsz a Budapest Arénában. Addig is ismerd meg az Arclinea történetét és design filozófiáját.

Részletek az interjúból:

Idősebb Silvio Fortuna a nevét viselő vállalatot közel 100 éve alapította famegmunkáló-műhelyként, az Arclinea márka azonban csak később, 1960-ban született meg. Hogyan vált egy kis családi vállalkozás az évek során az egyik legtekintélyesebb konyhai márkává?

A Fortuna család története a főzés iránti szenvedélyhez kötődik. Az idősebb Silvio Fortuna, mielőtt asztalosnak állt és 1925-ben újra megnyitotta volna a dédapja által 1816-ban alapított, majd az első világháború alatt bezárt kézműves üzletet, a szülei tulajdonában lévő “Alla Vittoria” nevű trattoria (hagyományos étterem) falai közt és ételein nőtt fel. Amikor az asztalosipari termelés kezdett fejlődni és meghonosodni a három örökös, Angelo, Almerino és Lena csatlakozását követően, a kézművesség dimenzióján túlmutató hivatástudat kezdett kialakulni. Ennek eredménye volt az első, teljesen természetes fából készült, Thea nevet viselő moduláris konyha megtervezése 1958-ban, melyet markáns esztétikai hatás és a zománcozott fémtől – amely akkoriban a konyhák gyártásához használt általános anyag volt – való egyértelmű elszakadás jellemzett.

Melyek az Arclinea konyhák fő jellemzői?

Az otthon összes helyisége közül a konyha a legösszetettebb és legizgalmasabb. Ez az a pont, ahol a konyhaművészet és a vendéglátás, a nagy teljesítményhez illő anyagok és a legmodernebb technológiák egybeolvadnak. Az Arclinea válasza erre a komplexitásra mindig is a technikai és gyakorlati precizitás, a forma és a tér innovációjának ötvözése volt, azzal a céllal, hogy ne csak berendezéseket és bútorokat gyártson, hanem a főző- és életterek új koncepcióját is létrehozza. Az Arclinea újításai a változásokat befogadó tervezési megközelítés szolgálatában előrevetítik a főzőterek fejlődését, amellyel az Arclinea életben kívánja tartani a nagyszerű olasz hagyományt, amelyet a funkciók, anyagok, formák és mindennapi életterek pontosabb tervezésének nyomán gondolnak tovább.

További részletek ITT olvasható el.

Terítéken a jövő: sütés-főzés okosan

Napjaink technológiai fejlődésével szinte lehetetlen lépést tartani. Rendre forradalmi vagy éppen kisebb lépésekben megvalósított innovációkkal találkozunk, melyek korábban elképzelhetetlen módon könnyítik meg a mindennapjainkat. Az emberi természet azonban gyakran fenntartásokkal kezeli az ismeretlent, így előfordulhat, hogy csak később építjük be ezeket a hasznos új funkciókat az életünkbe. A konyhai okoseszközök terén viszont számtalan olyan megoldás közül válogathatunk, melyekkel nem csupán kényelmünket fokozhatjuk, de időt is spórolhatunk, sőt, akár magasabb szintre emelhetjük a konyhaművészetünket is. Alább cikkben vendégszerző, Szalai Dávid, a SELL Magazin szakértője kalauzol az okoskonyhák futurisztikus világában.

Manapság igen nehéz olyan terméket találni, amiből nem létezik okos változat. Az okosodás pedig természetesen a háztartási készülékeket sem kerülte el. Az okos funkciók zöme napjainkban már nem is számít újnak és egyre több készülékben érhető el valamilyen „okosság”. Ennek ellenére az emberek zöme nem igazán van tisztában vele, hogy mit tud és miért jó, ha okos egy sütő vagy egy főzőlap. És akkor a speciális megoldásokról, különleges fejlesztésekről még nem is beszéltünk. Eddig.

Csak hiszed, hogy semmi értelme

Sokan az okos funkcionalitást a mobiltelefonon keresztül történő vezérléssel azonosítják és nem is teljesen ok nélkül teszik ezt, hiszen az okos eszközök szinte mindegyike rendelkezik ilyen opcióval is. A távolról történő irányítás egy sütő esetében azonban meglehetősen csekély felhasználói előnyt kínál. Bár van abban valami futurisztikus öröm, amikor érezzük, ahogyan a technológia megérint azáltal, hogy a munkahelyünkről el tudjuk indítani otthon a sütőt. De, ha őszinték akarunk lenni, akkor ez a megoldás semmivel sem praktikusabb, mint egy időzítő. Az alap okos opciók közé sorolható távdiagnosztikának viszont már kézzel foghatóbb haszna van. Ez a lehetőség számos kellemetlenségtől kímélhet meg. Nem kell például feleslegesen fizetni a javításáért, amikor a készülék nem indul azért, mert aktiválva maradt a gyerekzár, vagy ha egyéb beállítási anomália miatt tűnik úgy, hogy a sütő működésképtelen. Az opció révén arra sincs szükség, hogy kétszer maradjunk otthon várni a szerelőt, mivel a távdiagnosztikának köszönhetően a technikus már a javításhoz szükséges alkatrészekkel érkezhet hozzánk. Számos további megoldásnak hála pedig nem kell megvárni, hogy a készülék elromoljon, ahhoz hogy legyen értelme az okos funkcióknak.

Nézzünk bele!

Igen magabiztos szakácsnak kell lenni ahhoz, hogy a sütés során ne vessünk egyetlen pillantást sem a készülő fogásra. Ha pedig bele akarunk nézni a készülékbe, ahhoz nem árt némi fény sem. Gyakorlatilag minden sütő rendelkezik belső világítással, azonban ahhoz, hogy ez bekapcsolódjon ki is kell nyitni a sütő ajtaját. Az okos készülékek azonban ezt másként is meg tudják oldani. Az LG Instaview modelljein például elég, ha bekopogunk az ajtón és a világítás máris aktiválódik.

A Miele egyes készülékeinél pedig még erre sincs szükség. A Motion React funkcióval rendelkező sütők ugyanis érzékelik, ha közelítünk hozzá és ilyenkor bekapcsolják a sütővilágítást és a kijelzőt. De van még ennél is kényelmesebb megoldás! Több márka kínálatában találunk már olyan változatot, amely egy kamerát is tartalmaz. No nem azért, hogy videómegosztó oldalra tölthessük fel a rakott krumpli készítés teljes folyamatát. A kamera célja, hogy okos eszközön keresztül is megtekinthető legyen a készülő étel és így fel se kelljen állni a fotelből ahhoz, hogy ellenőrizzük, mennyire szépen pirul a sült hús vagy bármi más. Mindez ma már akár HD minőségben is elérhető, sőt a pirolízisről sem kell lemondani, ha ilyen funkcióra vágyunk, egyes típusoknál ugyanis megoldották, hogy a több száz fokos hőmérséklet se tegyen kárt a kamerában.

A sütő tudja

Napjainkban már igen nagy számban fordulnak elő olyan sütők, amelyek passzív sütéstámogató rendszerrel rendelkeznek, hétköznapibban fogalmazva automatikus programokat kínálnak. Ezek a készíteni kívánt ételnek megfelelően állítják be a sütési hőmérsékletet és időt. Az okos változatok között pedig akad olyan is, amely arra is lehetőséget ad, hogy ne csak az előre programozott opciókból válasszunk, hanem egy recept gyűjteményből válogathassunk. Elég a sütőhöz tartozó alkalmazásban található receptek közül kiválasztani egyet, a készülék pedig ahhoz igazítja a szükséges beállításokat. Az Electrolux pedig erre is rálicitált CamCook rendszerével. A fogyasztóknak csupán egy fényképet kell készítenie az ételről okostelefonnal, az alkalmazás pedig ez alapján beállítja az optimális sütési paramétereket az elkészíteni kívánt ételhez.

Egy mesterségesintelligencia-algoritmus segítségével 20 előre meghatározott ételt ismer fel a rendszer a pizzától a lasagnán át a süteményekig. De az alkalmazás „megtanítható” az ételek felismerésére és az azokhoz tartozó beállítások elmentésére. A felhasználó így saját könyvtárat is létrehozhat. Mesterséges intelligenciát használ a Bosch is egyes sütőinél. Ezek a modellek úgy képesek tanulni és a programjaikat tökéletesíteni, hogy a felhasználók által végzett finomhangolások adatait gyűjtik, elemzik és összesítik. Így, ha egy sütőprogram, mondjuk, egy óra harminc percre van beállítva, de a Bosch sütők használóinak zöme 80 percre igazítja azt, akkor a készülék változtat az alapprogramján. Ennél persze bonyolultabb a rendszer, de lényegében így működik. Az automatizmusok nem csak egy készüléken belül érhetők el. A rendszerbe kapcsoltságot használják ki például az olyan okosfunkciók, mint az elszívó automatikus teljesítmény-szabályozása. Az ilyen készülékek a főzőlap beállítása alapján kalkulálják a szükséges elszívó erőt, vagyis ha a felhasználó alacsonyabbra állítja a főzőzóna erejét, akkor ez alapján az elszívó is visszavesz a teljesítményből.

Másként okos

Léteznek olyan fejlesztések is, amelyek nem feltétlenül sorolhatók az okos funkciók közé, mégis nagyon okos megoldást kínálnak. Példa erre a Lapitec Chef főzőlap. A készülék a konyhapultba kerül beépítésre, a főzőzónák viszont láthatatlanok maradnak, csak a vezérlőfelület látszik. A főzőfelület maga pedig csak egy speciális tartozék segítségével hozható működésbe, ami használat után eltávolítható és a felület ismét konyhapultként funkcionálhat. Így gyakorlatilag egy olyan főzőlapról beszélhetünk, ami nem vesz el helyet a pultból.

Az idei Konyhakiállításra többek között ezért is érdemes lesz majd kilátogatni április 22-24. között a Budapest Arénába: az érdeklődők személyesen is feltérképezhetik a konyhai készülékek legújabb innovációit, a speciális fejlesztéseket és okos megoldásokat, mindezt kellemes környezetben, egy helyen.