Szezonzáró CEZ Kakucson

Megtelt a Kakucs Ring versenyautókkal. Nem újdonság, hiszen ez a közkedvelt pálya tavasztól őszig ad otthont különféle motorsport szakágaknak, autós találkozóknak. Most a Magyar Szlalom Bajnokság szezonzáró versenyét rendezték itt, amely CEZ (Közép-európai Zónafutam) futam is volt egyben.

87 induló készítette fel autóját, miután elfoglalta helyét a depóban. A köd lassan felszakadozott, így a gyalogos pályabejárás is kellemesebb és jobban átlátható volt.

A Sződy fivérek, Szabolcs és Zsolt idén nem az év végi dobogóért harcolnak, de egy kupát szívesen hazavinnének:

„Erre a versenyre, a záró futamra már nyilván nem az év végi kategória eredményért küzdünk, de egy dobogós hellyel szívesen szereznénk legalább egy kupát. Nehéz megmondani mennyire esélyes ez, mert a pálya vonalvezetése ugyan nagyon jó és tetszik, az ellenfelek gyorsaságát azonban nem tudjuk. Mindenesetre bizakodóak vagyunk, úgy hisszük a tapadással sem lesz gond.” – mondták a nap elején.

Az autós edzéskörökön kitapasztalt pálya valóban nagyon jó kialakítású volt. Így az első körben már az óra ellen kezdődött a küzdelem. Szabolcs 17-es rajtszámmal állt be a startvonalhoz. Jó látási viszonyok között, száraz aszfalton futotta meg első mért körét: ”Ahogy az edzésen, most éles körben is tetszett a pálya. A szokásos trükkös szakaszait is beleértve nagyot lehet rajta autózni és centizni is kellett a bójáknál. Egyelőre nincs viszonyítási alapom, majd csak a következő körben.” – nyilatkozta Szabolcs. Körideje 02:07,803 másodperc lett.

Zsolt a 47-es rajtszámmal kezdte meg nyitókörét: ”A kakucsi pálya nekem változóan megy jól vagy kevésbé jól. Ez a vonalvezetés igen jó, azt viszont nem tudom, mennyit tudnék még gyorsulni. Talán, ha melegszik az aszfalt, akkor jobban.” – mondta Zsolt. Körideje: 02:03,764 mp lett.

A második körben már egy szolid napsütés fogadta a mezőnyt. Szabolcs 02:05,100 mp-es köridejével két és fél másodpercet gyorsult, Zsolt 02:02,596 körideje bő 1 mp-cel volt gyorsabb az előzőhöz képest.

A háromnegyedórás ebédszünet után fordított sorrendben indultak a versenyzők. Így Zsolt következett a Sződy fivérek közül elsőként:

„A pályán nem éreztem, de minimálisan lassabb voltam, mint a második körben. Azt gondolom, hűlt egy kicsit a hőmérséklet, bár ezt tizedekben talán nem lehet mérni. Nagyjából jó kör volt.” – így Zsolt. A záró kör ideje 02:03,214 mp lett.

„Nagyjából meg volt a tempóm, de a második köröm lett a legjobb. Most egy másodperccel voltam lassabb az előzőnél, elvileg kihoztam, amit lehetett ebből a körből.” – hallhattuk Szabolcstól. A harmadik mért köre 02:06,067 mp lett.

 A nap végén parc fermé-be álltak be az autók és terv szerint 30 perc óvási idő állt rendelkezésére a mezőnynek. Ezután minden versenyző kihozhatta autóját a zárt területről és megkezdődött az összecsomagolás. Majd a díjkiosztó, ahol kategória bajnokokat és abszolút bajnokot is avattak. Közöttük sok újoncot, aki első évében teljesített a dobogó legfelső fokán.

A Track Racing versenyzői így foglalták össze a nap eseményeit:

„A ködös reggel kissé elbizonytalanított minket a jó időt illetően, de ez már az edzésre eltűnt. Az előrejelzés nagyjából megállta helyét a nap során. Fontos tényező ez ilyenkor ősszel. Jó pályánk volt, kiautóztuk amit lehetett. Próbáltunk felférni a dobogóra, hiszen ez volt a kitűzött cél. De a többiek gyorsabbak voltak, ez most nem sikerült. Év végi eredményünket nem befolyásolja. Gratulálunk Márknak, aki újoncként nyerte idén az S1-es kategóriát! Ez a szezon is véget ért, kicsit sajnáljuk, kicsit nem. Vannak tervek jövőre, de még semmi nem fixált, ezért ezekkel kezdünk el foglalkozni lassan. De természetesen az év végi díjkiosztó gálán ott leszünk.” – nyilatkozták a Sződy fivérek.

Ponttáblázat:

S1-es kategória (0-1000 köbcenti alatt)

  1. Mosonyi Márk          50 pont   (50)*
  2. Felfalusi István         50 pont   (44)
  3. Nyári Barna Balázs  45 pont   (41)
  4. Hanák Gábor            42 pont   (38)
  5. Sződy Zsolt              35 pont    (32)
  6. Sződy Szabolcs        26 pont    (23)
  7. Vödrös Rita              11 pont    (11)

*mínuszolás utáni év végi eredmény. A mínuszolás egy futam eredményének törlése.

Verseny legközelebb jövőre, 2018. március végén lesz. Bár hosszú időnek tűnik, a csapatok számára azonban már most el kell kezdeni a felkészülést, főleg ha új kategóriában és autóval indulnak. Mivel az autó, főleg a nagyobb kategóriákban hónapok alatt épül meg. És akkor a tesztről még nem is beszéltünk… .

A díjkiosztó gálát december kilencedikén tartják. Pontos információk később. Beszámolónkat a gála utáni héten olvashatják. Benne év végi interjúval.

Fotók: Kaposvári Ágnes, Kaposvári Andrea