Szilágyi Áron: „Ami ma elég, az holnap kevés, ezzel győzhetjük le a világot”

Együttműködési megállapodást írt alá a Szerencsejáték Zrt. és Szilágyi Áron háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívó. A partnerség keretén belül a nemzeti lottótársaság főszponzori minőségben segíti az olimpikon sikeres felkészülését az előttünk álló közel hároméves időszakban. A partnerség részeként a sportoló lesz a Tippmix márka arca, valamint részt vesz a Szerencsejáték Zrt. fogyatékossággal élők társadalmi esélyegyenlőségért létrehozott programjában is.

A nemzeti lottótársaság évek óta sikeres együttműködést folytat a legnagyobb sportágakat képviselő nemzeti szövetségekkel, klubokkal, válogatott csapatokkal, támogatja a Magyarországon megrendezésre kerülő nemzetközi sportversenyek megvalósulását, illetve a paralimpiai mozgalmat is. A magyar sportban megvalósított stratégiai szerepvállalás elsődleges célja, hogy előmozdítsa és még versenyképesebbé tegye a hazai élvonalbeli sportéletet, valamint elősegítse a nemzeti lottótársaság sportfogadási üzletágának dinamikus fejlődését. Jelenleg mintegy 144 klubbal, 9 válogatott csapattal és 12 szövetséggel folytat szoros együttműködést a vállalat.

A keddi sajtótájékoztató bejelentették, hogy még magasabb szintre emelve a Szerencsejáték Zrt. stratégiai partnerségre lépett Szilágyi Áron kardvívó bajnokkal, akit többek között 2021-ben az Év sportolójának választottak Magyarországon és hetedik lett a Nemzetközi Sportújságíró-szövetség, az AIPS hagyományos ankétján a férfi sportolók között. Az elkövetkező időszakban a nemzeti lottótársaság főszponzorként segíti a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó felkészülését a párizsi ötkarikás játékokra. Ezen felül Szilágyi Áron szerepet vállal a Tippmix sportfogadási termék népszerűsítésében, valamint aktívan részt vesz a vállalat Tarts velünk egy akadálymentes jövőért! elnevezésű, a fogyatékossággal élők társadalmi és munkaerőpiaci integrációját segítő, hosszú távú, szemléletformáló programjában is.

A partnerségünk legfőbb célja, hogy támogassuk Magyarország egyik legértékesebb sportolójának felkészülését, ilyen módon pedig hozzájáruljunk a hazai élsport eredményességéhez”

– mondta dr. Bozóky Alex, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója a megállapodást bejelentésére szervezett sajtóeseményen.

Ennél azonban sokkal többet kapunk Árontól: büszkék vagyunk arra, hogy egy igazi példakép, élsportoló és sportági szakvezető csatlakozik – az együttműködés keretein belül – a nemzeti lottótársaság csapatához és támogatja céljainkat például a fogyatékossággal élő gyermekek beilleszkedésének elősegítésében.”

– tette hozzá a vezérigazgató.

A most 32 éves sportoló idén több kerek évfordulót is ünnepel pályafutásában: 15 évvel ezelőtt nyerte az első világbajnoki aranyérmét, valamint tíz éve lett először olimpiai bajnok. Több kiemelkedő eredménye, szakmai- és állami elismerése, illetve díja mellett a 2021-ben a Tokióban rendezett nyári olimpiai játékokon kard egyéniben megszerezett harmadik olimpiai aranyérme egyedülálló siker a világon.

„Ami ma elég, az holnap kevés, ezzel győzhetjük le a világot. A sport nem csak közösséget hoz létre, de pozitív hatással van a mindennapi életünkre, a munkánk minőségére és az emberi kapcsolatainkra. A siker csak folyamatos fejlődés mellett érhető el.”

– mondta Szilágyi Áron a bejelentéskor.

„Megnyugtató érzés, hogy a 2024-ig tartó időszakban a Szerencsejáték Zrt. támogatása mellett tudok készülni az előttem álló kihívásokra.”

A felkészülésről, a fiatalokról és az idei célokról beszélgettünk a népszerű sportolóval.

Szilágyi Áron biográfia

Szilágyi Áron mindössze 9 évesen, 1999-ben kezdett vívni a Vasasban, 16 évesen pedig megszerezte junior Európa-bajnoki címét. 17 évesen, csapatban világbajnoki aranyat vívott. Élete első olimpiáján 2008-ban, Pekingben vehetett részt. A 2009-es világbajnokságon csapatban a 3. helyet érte el, 2011-ben pedig 3. helyezett lett egyéni vivásban a Sheffieldi EB-n. Első olimpiai bajnoki címét 2012-ben nyerte, ahol a döntőben az olasz Diego Occhiuzzit győzte le, így 15–8-as végeredménnyel olimpiai bajnok lett. A londoni olimpián ő szerezte Magyarország első aranyérmét.

A kardvívó a 2013-as hazai világbajnokságon bronzérmet szerzett, a bajnokság alatt pedig beválasztották a Nemzetközi Vívószövetség sportolói bizottságába. 2015-ben nyerte élete első Európa Bajnokságát egyéniben. Második olimpiai aranyérmét a 2016-os olimpián szerezte Rio De Janeiroban, ahol Fuchs Jenő (1908, 1912) és Kárpáti Rudolf (1956, 1960) után a harmadik olyan magyar kardvívó, aki megvédte olimpiai bajnoki címét.

A 2017-es tbiliszi Európa-bajnokságon kard egyéniben ezüst-, csapatban pedig bronzérmet szerzett. A 2021-re halasztott pekingi olimpián megszerezte harmadik olimpiai aranyát, ezzel egyedüli magyar kardvívóként kétszeres címvédő lett. 2021 szeptemberében a Vasas vívószakosztályának elnöke lett.

2010-ben Junior Príma díjat kapott. Az év magyar vívója elismerést hatszor vehette át (2011, 2012, 2016, 2018, 2020, 2021), emellett kétszer is megválasztották az év magyar sportolójának (2016, 2021). 2019-ben megkapta a Nemzetközi Vívószövetség Fair Play díját, 2021-ben pedig a Közmédia Év Embere díját. A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét 2012-ben, középkeresztjét 2016-ban, nagykeresztjét pedig 2021. októbere után 2022. márciusában is átvehette.

A háromszoros olimpiai, világ- és Európa bajnok 1990. január 14-én született. Alapdiplomáját a Károli Gáspár Egyetem pszichológia szakán szerezte, ezt követően az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karán végzett, nemzetközi tanulmányok szakon 2020-ban. Angol és francia nyelven beszél. 2021-ben „Egy mindenkiért!” címmel portréfilm készült róla.

fotók: Szerencsejáték Zrt.