Szoboszlai Dominik hatalmas góljával legyőztük a törököket! – videó

A magyar válogatott nagyszerű játékkal, és egy hatalmas szabadrúgásgóllal 1-0-ra legyőzte idegenben a törököket a Nemzetek Ligája első fordulójában.

Az mlsu.hu csütörtöki beszámolója szerint a magyar válogatott 290 nappal a legutóbbi, Wales elleni Eb-selejtezője után lépett pályára ismét nemzetközi mérkőzésen: a Nemzetek Ligája 2021-es kiírásának első mérkőzésén Sivasban mérte össze erejét a házigazdákkal. Marco Rossi hat játékost jelölt a törökök elleni kezdőbe a közel 10 hónappal ezelőtti, walesi meccs kezdőcsapatából, és közben megváltoztatta a taktikai hadrendet: három belső védővel állt fel az együttes. Gulácsi Péter előtt Willi Orbán, Lang Ádám és Szalai Attila szerepelt a védelem tengelyében, a pálya két szélén Fiola Attila és Holender Filip kapott lehetőséget, míg a középpálya közepén Nagy Ádám, Sigér Dávid és Szoboszlai Dominik játszott. A két ékünk Sallai Roland és Szalai Ádám volt.

Bátran, kezdeményezően kezdtük a mérkőzést, pontosan úgy, ahogyan Marco Rossi kérte a csapattól. Egymás után futottak az akcióink a pályán, a törökök ezzel szemben nehezen jutottak el a kapunkig, úgy tűnt, tökéletesen „ült” az új taktika, talán a törököket is meglepte a megváltozott felállásunk. A két szélsőnk és a középpályásaink gyakran felértek a támadásokhoz, így rendre megvoltunk létszámban a támadóharmadban, és kombinatív játékkal többször is zavarba hoztuk a hazai védőket.

Az első félidőben minden statisztikai mutatóban jobbak voltunk ellenfelünknél, s míg a törökök egyetlen kapura tartó lövését a 39. percben jegyezhettük fel, addig mi lőttünk két kapufát (előbb Szoboszlai, majd Holender), kiharcoltunk több szögletet, és néhányszor nagy védésre késztettük a törökök kapusát.

Az első félidőben egyetlen összetevő hiányzott a játékunkból: a gól, ezt leszámítva azonban Marco Rossi nagyon sok biztató dolgot láthatott a pályán.

A szünetben csak a törökök cseréltek, és a változtatással valamelyest sikerült rendezniük a sorokat, a második félidő első tíz perce kiegyenlítettebb csatát hozott, a házigazdák előtt is adódott gólszerzési lehetőség. A 60. percben a magyar válogatott is kihasználta első cserelehetőségét, Sigér Dávid helyére egy újonc, a Dunaszerdahelyen remek formában futballozó Schäfer András érkezett.

A 66. percben a második félidő addigi legnagyobb magyar helyzete maradt ki: Szoboszlai jobb oldali szabadrúgása után Willi Orbán nagy erejű, léc alá tartó fejesét bravúrral ütötte ki Cekir kapus. A 70. percben Szalai Ádám átadta a helyét Nikolics Nemanjának, a csapatkapitányi karszalagot pedig Gulácsi Péternek. Ebben a periódusban teljesen kiegyenlített volt a mérkőzés, de amikor már-már úgy tűnt, mindkét csapat megelégedhet a döntetlennel, a 80. percben Szoboszlai irgalmatlanul nagy gólt lőtt szabadrúgásból: 30 méteres bombáját követően a labda a bal kapufáról vágódott a hálóba, a kapus mozdulni sem tudott rá (0-1)!

A törökök a mérkőzés hajrájában sem tudták nyomás alá helyezni a kapunkat, okosan, taktikusan játszva őriztük az eredményt. A háromperces hosszabbítás végéig a hazaiak helyzetig sem jutottak el, így a magyar válogatott 1984 után ismét legyőzte idegenben a törököket, Marco Rossi együttese bravúrgyőzelemmel kezdte Nemzetek Ligája-szereplését! Folytatás vasárnap, hazai pályán az oroszok ellen.

Nemzetek Ligája, B-liga, 1. forduló
Törökország-MAGYARORSZÁG 0-1

Törökország: Cakir – Müldür, Demiral, Söyüncü, Meras – Ayhhan, Yandas (Kahveci 58.) – Kutucu (Yazici – a félidőben), Calhanoglu, Kilinc (Karaman 76.) – Yilmaz

MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Fiola, Lang, Orbán, Szalai A. – Sigér (Schäfer 60.), Nagy – Sallai (Kalmár 81.), Szoboszlai, Holender – Szalai (Nikolics 70.)

G.: (Szoboszlai 80.)

fotó: MLSZ