Szoboszlai európai szinten is kiemelkedő

A 17 éves középpályás, Szoboszlai Dominik új, 2021-ig szóló profi szerződést kapott az osztrák bajnok Red Bull Salzburgtól. A játékos menedzsere, Esterházy Mátyás a Sport TV Mai helyzet című műsorában nyilatkozott, és elmondta, Szoboszlai európai szinten is kimagasló technikai képességű, és ha pár év múlva például egy kínai és egy Liverpool-ajánlat közül kellene választani, vörösbe öltözne. Egy másik magyar tehetségre, major Sámuelre is felhívta a figyelmet.

A sportcsatorna tájékoztatása szerint Esterházy Mátyás, Szoboszlai Dominik menedzsere a Sport TV Mai helyzet műsorában elmondta, úgy gondolja, a játékos sikerrel veszi majd a kihívást, hogy a felnőtt kerethez csatlakozik a Red Bull Salzburgnál, és jellemezte is a labdarúgót. „A technikai képzettsége és a játékintelligenciája talán mondhatom, hogy európai szinten is kiemelkedő. Az édesapja, Szoboszlai Zsolt a nevelőedzője, rengeteg időt töltött vele, nyilván objektív okokból más gyerekkel nem tud annyi időt foglalkozni egy edző, mint a sajátjával, ez egy szerencsés egybeesés, hogy Zsoltnak a gyereke a tanítványa is. Európai szinten sincs sok olyan technikai képzettségű játékos, mint Dominik, emellett olyan mentalitása van, amilyet megmondom őszintén, én nagyon ritkán látok. Úgyhogy talán ez a legfontosabb erőssége.

A mostani szerződés 2021-ig szól, a jövőben is gondolkodik már a menedzser. „A futballban nem lehet tudni, mit hoz a holnap, de alapvetően most hosszútávon gondolkodunk Salzburgban, Dominik és a család is rengeteg támogatást kapott szakmai szinten a klubtól, úgyhogy nagyon jó helyen van, és az elkövetkező másfél-két évben annyit fog tudni fejlődni, hogy talán már komolyabb dolgokról is lehet beszélni.

Felvetődött az a teoretikus kérdés, hogy ha esetleg 2021-ben lejár Szoboszlai szerződés Salzburgban, és két ajánlat közül választhat, egy magasabb fizetést kínáló kínai szerződés, vagy egy alacsonyabb fizetést kínáló Liverpool-szerződés között, melyiket választanák. „Az az óriási szerencse, hogy eléggé egy rugóra jár az eszünk, az eddigi javaslataim azért nagyjából egybecsengtek a Dominik és a család elképzeléseivel. Soha nem a pénzt tartottuk szem előtt, azt gondolom, ezért tart most itt a Dominik. Sokan tanácsolták, hogy ne Ausztriába, ne csak a Salzburgba igazoljon, de mi végig kitartottunk amellett, hogy ez jó döntés lesz. Egyelőre úgy látszik, hogy ez be is jött, aztán az élet majd hosszútávon bebizonyítja, hogy így volt-e, vagy sem. Visszatérve Kínára és a Liverpoolra, én azt gondolom, Dominiknak inkább vörösben kellene játszania.

Nagyon boldog a klub, hogy ebben az életkorban egy ilyen magasan jegyzett játékos hosszútávon elkötelezte magát mellettük, de nem volt okunk másképp dönteni, hiszen a sportszakami hátteret nagyon komolyan biztosítja a klub, és minden lehetőség adott, hogy tovább fejlődjön” – jellemezte a klubot és a szerződéskötés menetét Esterházy, aki felhívta a figyelmet a Red Bull Salzburg akadémiáján pallérozódó 2002-es születési magyar tehetségre, Major Sámuelre is, aki nagyon komoly jövő előtt állhat. „Van még a magyar labdarúgásnak olyan tehetsége, aki akár Salzburgban, akár Európa más országában megállná helyét, és ellentétben sokakkal, én azt gondolom, ez a magyar futball jövőjét szolgálja.”

A Sport TV felvétele:

fotó: Sport TV