Szombaton kezdődik az olimpiai kvalifikációs világbajnokság Kazahsztánban!

Szeptember 14-én, szombaton Kazahsztán nemrég Asztanáról Nur-Szultanra átnevezett fővárosában elkezdődik és szeptember 22-ig tart a 2019-es birkózó-világbajnokság, amelynek külön tétet ad az olimpiai kvalifikáció: a szakágankénti hat ötkarikás súlycsoport első hat helyezettje (nem személyre, hanem országra szóló) kvótát szerez a 2020-as tokiói játékokra.

A Magyar Birkózó Szövetség közlése szerint a magyar válogatott összesen 18 fővel (8 kötött- és 5-5 szabadfogású, illetve női) vesz részt a megméretésen, a hivatalos csapathirdetésre múlt csütörtökön Tatán került sor. A célkitűzésekről megkérdeztük a szövetségi kapitányokat.

Sike András (kötöttfogás):Mindenképpen bízom egy-két kvótában, erre a Lőrincz-fivérek a legesélyesebbek, de Torba Erik is sokat fejlődött, idén ezüstérmes volt az Európai Játékokon, a korelnök Kiss Balázst pedig ezúttal elkerülték a sérülések. S ne csak az olimpiai súlyokat figyeljük, mert ez egy vb, s a nem ötkarikás kategóriákban Korpási Bálint és Lévai Zoltán egyaránt szép reményekkel indul.

A kötöttfogású csapat: Torba Erik (60 kg), Krasznai Máté (67), Korpási Bálint (72), Lőrincz Tamás (77), Lévai Zoltán (82), Lőrincz Viktor (87), Kiss Balázs (97), Lám Bálint (130).

(Korpási Bálint – Fotó: MBSZ/Martin Gábor)

Ritter Árpád (női):Barka Emese és Sastin Marianna remek állapotban van, erre az idei versenyek jelentik a bizonyítékot, sőt, egyre jobban birkóznak. Fontos, hogy fejben bírják a tétet, de minden rendben van ebben az értelemben is. Jó eredményt várok tőlük, bennük van a kvóta. Németh Zsanett a tavalyi budapesti vb-n olyan versenyzőt is vert, akit korábban soha, hasonló bravúrra ő is éremközelbe kerülhet.

A női csapat: Dénes Mercédesz (53 kg), Barka Emese (57), Sastin Marianna (62), Sleisz Gabriella (67), Németh Zsanett (76).

Dvorák László (szabadfogás):Lehet, hogy a vb-n könnyebb lesz kvótát szerezni, mint a majd a kvalifikációs versenyeken, remélem nekünk is sikerül. Honosított versenyzőink közül Muszukajevet esélyesnek tartom erre, ha Veréb Jimmy fejben, koncentrációban rendben lesz, ő sem esélytelen, a szintén rutinos Ligeti Dani talán labilisabb, de bárkinek fel tudja adni a leckét a nehézsúlyú mezőnyben.

A szabadfogású csapat: Muszukajev Iszmail (65 kg), Kuramagomedov Murad (74), Veréb István (86), Tóth Bendegúz (92), Ligeti Dániel (125).

A szombati rajton két, nem olimpiai kategóriában szereplő kötöttfogású birkózónk lesz érdekelt: a pénteki sorsolás alapján a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint (72 kg) a nyolcaddöntőben kezd a kirgiz Carev és az egyiptomi Mohamed mérkőzésének győztesével, a junior és U23-as Eb-győztes Lévai Zoltán (82) pedig a svéd Kourinnoi ellen selejtez.