Szombaton lemaradtak az érmekről sportolóink az Európa Játékokon

A II. Európa Játékok második versenynapján 24 versenyszámban avattak bajnokot. Érmünk nem született, de 7 sportágban szurkolhattunk a magyaroknak. Az ökölvívó Harcsa Zoltánnak tovább nőttek esélyei a jó eredményre.

Megkezdődött a judósok viadala, ami egyben Európa-bajnokság – számolt be a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapja. A Csizsovka Arénában rendezett szombati versenynapon Csernoviczki Éva (-48 kg), Karakas Hedvig (-57 kg) és Szabó Katinka (-52 kg) is kikapott a nyolcaddöntőben, így kiesett. Szabó Csaba (60 kg), Gorjanácz Zsolt (66 kg) és Pupp Réka (52 kg) sem jutott a legjobb nyolc közé. Az olimpiai és Európa Játékok-bronzérmes Csernoviczki Évának ezzel megszakadt Eb-érmes sorozata, hiszen 2008 óta minden kontinenstornáról medállal tért haza, és ezúttal az Eb- és vb-bronzérmes, korábbi Európa Játékok-második Karakas Hedvignek sem jutott babér.

A szintén Európa-bajnokságnak számító férfi ökölvívásban az olimpiai ötödik helyezett Harcsa Zoltán 75 kg-ban látványosan nyert a belga Ruben Veciunca ellen, míg az előző napon győztes Kozák László szombaton pontozással kikapott a nyolcaddöntőben Pat McCormack, a britek Eb ezüst- és bronzérmesétől. Hasonlóan búcsúra kényszerült Gálos Roland (60kg). Harcsa Zoltán vasárnap a spanyol Miguel Cuadradóval csap össze a negyeddöntőért.

Egyetlen szambósunk, a 100 kilogrammos Sirankó Ferenc két vereséggel hetedikként zárt. A 34 éves sportoló első ellenfele a többszörös világbajnoki ezüst- és bronzérmes lett Viktors Lesko volt, akit harmadikként rangsoroltak. Bő két óra múlva aztán a negyeddöntő veszteseinek egyik összecsapásán a magyar szambós a moldovai Denis Tachiival nézett farkasszemet, s ugyan itt már több esélye volt, a meccset azonban rivális nyerte.

A szambó orosz eredetű katonai birkózás, amely az úgynevezett “alávetéses”, leszorításos, vagy feladásra kényszerítő birkózások közé tartozik. Eredetileg támadó-önvédelmi célú pusztakezes harci technika, alapjait leginkább a cselgáncs és a szabadfogású birkózás képezi. A sportágat tavaly ismerte el hivatalosan a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

A magyar női 3×3-as kosárlabdacsapat három vereséggel zárta a csoportját, így a negyedik helyen végzett és nem jutott a negyeddöntőbe. Ezután a 9. helyért mérkőzhetnek tovább a lányok az alsó házi helyosztókon.

Egy sérülés miatt a Benke Sára, Böröndy Vivien, Jahni Zsófia összeállítású együttes cserelehetőség nélkül játszotta végig három mérkőzését, s miután pénteken hosszabbítás után kikapott a csehektől, szombaton délelőtt az esélyesebb németekkel szemben is alulmaradt. Mivel a csehek is megnyerték a második meccsüket, a harmadik fordulós magyar-román csatának már csak a csoport harmadik helye volt a tétje, ennek ellenére óriási küzdelmet láthatott a közönség.

Eredmények:
Magyarország-Németország 9-19
Románia-Magyarország 20-18,

pénteken
Csehország-Magyarország 20-19 – hosszabbítás után.

Sportlövészetben a 20. helyen végzett Sidi Péter és Horváth Lea a légpuska vegyescsapat-versenyben. A vegyespárosok 10 méteres száma puskában és pisztolyban is szerepel majd a tokiói játékok műsorán, kvótát viszont nem lehetett most szerezni, így a minél jobb helyezés elérése és az egyéni versenyre való felkészülés lehetett a cél a két magyar sportlövőnek. A magyar duó a 33 párt felvonultató verseny második felében lépet lőállásba, s a 30-30 lövést összesen 621,2 körrel zárta, amivel három körrel maradt le a negyeddöntőről.

Asztaliteniszben a világranglistán 142. Szudi Ádám, a 123. Ecseki Nándor és a 71. Pergel Szandra is kikapott szombaton az egyes második fordulójában – mindhármuknak ez volt az első mérkőzése -, így egyikük sem jutott a legjobb 32 közé.

Eredmények:
Kirill Szkacskov (orosz)-Szudi Ádám 4-1
Gacina (horvát)-Ecseki Nándor 4-0
Nathalie Marchetti (belga)-Pergel Szandra 4-3.

Asztaliteniszben a férfi és a női egyéni verseny dobogósai (3-3), illetve a női és a férfi csapatverseny, valamint a vegyes páros aranyérmesei kvótát szereznek a jövő nyári tokiói olimpiára.

ritmikus gimnasztikázó Pigniczki Fanni a 12 fős mezőny utolsó helyén zárta az egyéni összetett versenyt. A 19 éves sportoló karikával teljesített a legjobban, erre a gyakorlatára 19,150 pontot kapott, a másik három szerrel azonban 18,000 pont alatt marad: labdával 17,050-et, szalaggal 15,050-et, buzogánnyal pedig 14,600-at ért el. Az összpontszáma így 65,850 lett, amivel egyetlen riválisát sem tudta megelőzni. Pigniczki egyik szeren sem jutott be a vasárnapi döntőbe.

A magyar-román 3×3-as kosármérkőzésen és Harcsa Zoltán csatáján is közösen szurkolt női válogatottunknak Kulcsár Krisztián MOB-elnökkel és Fábián László sportigazgatóval a diplomata Habsburg György MOB-nagykövet és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az Európa Játékokon a multisport-eseményeknek megfelelően fan zone-t is kialakítanak, ahol fesztiváli hangulat, koncertek, cheerleaderek tánca fogadja a sportolókat és az eseményre látogatókat.

(MOB, MTI)

fotó: MOB/Szalmás Péter